Kalėdų stalo tradicijos įvairiose Europos šalyse

Pasaulio virtuvė • 2019 m. gruodžio 23 d.
Šv. Kalėdos – viena iš svarbiausių krikščionių švenčių visame pasaulyje. Europoje jos neįsivaizduojamos be gausaus stalo ir prie jo kasmet susirenkančių artimiausių žmonių. Skirtinguose kraštuose netrūksta įvairių maisto ruošos tradicijų. Ir jei lietuviai neretai stebisi, kiek daug suvalgome kalėdiniu laikotarpiu, tai pasižvalgius po kitas Europos šalis, aiškėja, kad nesame išimtis. Toli gražu.

Italija

Visos kalėdinio stalo tradicijos Italijoje turbūt netilptų į šio žurnalo puslapius. Dėl maisto galvą pametusioje šalyje šios šventės laukiama visus metus, o mamos ir močiutės virtuvėje jai ruošiasi ne vieną dieną. Be to, šventinis laikotarpis Italijoje prasideda aštuonias dienas prieš šv. Kalėdas ir tęsiasi net tris savaites! Be abejo, viso šio periodo metu netrūksta maisto.

Kaip ir lietuviai, italai per Kūčias nevalgo mėsos. Užtat per Kalėdas atsigriebia su kaupu. Įprastai kalėdiniai pietūs Italijoje trunka valandų valandas, o jų meniu sudaro mažiausiai 5 patiekalai. Šiaurės Italijoje pagrindiniu Kalėdų valgiu neretai yra paukštiena – dažniausiai vištiena arba antiena. Vidurio Italijos gyventojai mėgsta kepti avieną arba ruošia įprastus patiekalus iš triušienos ir veršienos. Pagrindinis valgis visada patiekiamas su garnyru – įvairiomis daržovėmis ir būtinai su lęšiais. Tai vienas iš daugelio kalėdinių prietarų. Italai tiki, jog monetas primenantys lęšiai padeda prisivioli pinigų.

Įprastai kalėdiniai pietūs Italijoje trunka valandų valandas, o jų meniu sudaro mažiausiai 5 patiekalai.

Kalėdų stalo puošmena Italijoje – pyragas. Ir kai italų šeimos prieš šventes sprendžia jo klausimą, kyla nemažai ginčų. Mat tenka rinktis tarp dviejų pasirinkimų – Panettone ir Pandoro. Pirmasis atsirado Milane ir neretai vadinamas vaisių duona, kuriam gerą skonį jam suteikia razinos ir džiovinti vaisiai. Tuo tarpu iš Veronos kilęs Pandoro yra auksinės spalvos ir dažniausiai apibarstomas cukraus pudra. Panettone šalininkai tikina, kad Pandoro perdėm paprastas ir jame per daug sviesto, o Pandoro gerbėjai atšauna, kad Panettone sudėtyje per daug razinų ir džiovintų vaisių. Dažnai ginčas išsprendžiamas paprastai – perkami abu. Ir perkami dideliais kiekiais – Italijos kepėjai kasmet parduota apie 117 milijonų šių pyragų

RECEPTAS: Keptas įdarytas triušis

Portugalija

Portugalijoje tradicinis Kalėdų valgis yra vadinamas Consonada. Jį sudaro įvairūs virti ingredientai: menkės, bulvės, kiaušiniai, avinžirniai, svogūnai, kopūstai, įvairūs žalumynai. Visa tai sumaišoma ir gausiai apšlakstoma alyvuogių aliejumi. Kitas populiarus patiekalas jūros gėrybėmis garsėjančioje šalyje – ant grotelių keptas aštuonkojis, patiekiamas su orkaitėje keptomis bulvėmis.

Visgi esminis Kalėdų stalo išskirtinumas Portugalijoje – gausiai saldumynais nukrautas stalas. Šioje šalyje tradiciškai patiekiami įvairūs kepti sausainiai, riešutai ir tam tikri aliejuje kepami pyragėliai, dar vadinami Filhos. Pats svarbiausias kalėdinis saldumynas yra Bolo Rei, kuris išvertus iš portugalų kalbos reiškia pyragą-karalių. Šis apvalus kepinys savo forma primena karūną ir yra kepamas iš šviesios tešlos kartu su razinomis ir kitais džiovintais vaisiais bei riešutais.

RECEPTAS: Kepta menkė su troškintais lapiniais kopūstais (kale)

Graikija

Graikijoje Kalėdos taip pat yra svarbiausia šeimos šventė. Įprastai graikai švenčia trylika dienų – nuo Kūčių iki Trijų karalių. Šalyje netrūksta senų kalėdinių tradicijų, o šventinis stalas yra kiekvienos namų šeimininkės garbės reikalas. Jo vidury dažniausiai atsiduria kalakutas, įdarytas ryžiais, razinomis, malta mėsa arba kaštonais. Tiesa, orkaitėje keptas kalakutas yra pakankamai nesena kalėdinė tradicija Graikijoje, gyvuojanti tik kelis dešimtmečius. Anksčiau per Kalėdas graikai daugiau ruošdavo valgius iš avienos ir kiaulienos. Patiekalai iš kiaulienos ir dabar dažnai atsiduria šalia kalakuto ant kalėdinio stalo; Graikijoje tai labai vertinama mėsa, kuri puikiai tinka nutraukti advento dietą. Jos paruošimo būdai labiausiai priklauso nuo regiono. Kai kuriuose kraštuose virtuvės meistrai kepa visą paršiuką, kitur tiesiog gamina troškinį ar pyragėlius su kiauliena.

Kaip ir kitose Pietų Europos šalyse, ant kalėdinio stalo Graikijoje netrūksta įvairių kepinių. Galima išskirti Christopsomo (Kristaus duoną), kurią graikai gamina iš brangiausių ingredientų – razinų, anyžių, migdolų ar kitų riešutų. Be to, šeimininkės ją puošia kryžiumi arba raide X ir kitais krikšioniškais simboliais, pavyzdžiui, saule ar mėnuliu. Iškepta per Kūčias, ji valgoma per Kalėdas. Sakoma, kad gamindami šią duoną graikai užtikrina savo ir visos šalies gerovę ateinančiais metais.

RECEPTAS: Antis, įdaryta valgomaisiais batatais, razinomis ir riešutais

Norvegija

Kalėdų tradicijos Norvegijoje skiriasi. Vieni norvegai labiau mėgsta Kalėdas jaukiai leisti su pačiais artimiausiais, kiti – prie gausiai nukrauto stalo kviečia draugus ir kaimynus. Panašiai yra ir su maistu, o įtakos šventinio maisto paruošimui turi ir šimtametės tradicijos skirtinguose šalies regionuose.

Visgi Norvegijoje yra du patiekalai, kurie per Kalėdas varžosi dėl stalo karaliaus titulo – tai Ribble ir Pinnekjøtt. Ribble yra kiaulienos šonkauliukai, o Pinnekjøtt – avienos. Ir jei antras patiekalas anksčiau buvo aiškus šių varžybų lyderis, tai pastaraisiais dešimtmečiais turtingos šalies gyventojai vietos ant stalo dažniausiai suranda abiem. Skiriasi šių patiekalų paruošimo ir patiekimo būdai. Ribble gamyba užtrunka žymiai ilgiau, mat reikia nemažai laiko, kad šonkauliukai tinkamai apskrustų. Jie dažniausiai patiekiami su kitais mėsos gaminiais – kukuliukais, dešrelėmis, taip pat raugintais kopūstais. Pinnekjøtt verdami puode ant beržo šakų ir patiekiami su bulvėmis, įvairiomis daržovėmis ir sultiniu šalia.

Norvegija yra jūrinė valstybė, todėl Kalėdų stalą be įvairių žuvies gaminių būtų sunku įsivaizduoti. Jau XV amžiuje norvegai Kalėdoms ruošdavo džiovintą menkę. Yra apskaičiuota, kad kiekvieną gruodį šalies gyventojai suvalgo apie 750 tonų menkių. Jas norvegai per šventes valgo su sviesto padažu, morkomis ir bulvėmis.
Įprastai

RECEPTAS: Kepta kiaulienos šoninė su raudongūžiais troškintais kopūstais

Daugiau Kalėdinių receptų čia>


Populiarūs straipsniai