Kaip gaminti ledus iš vaisių ir uogų?

Apie maistą • 2020 m. liepos 10 d.
Ledų gamyba iš vaisių ar uogų – nesudėtingas ir daug įgūdžių nereikalaujantis procesas. Visgi į tam tikrus dalykus besiruošiant ir gaminant reikėtų atkreipti dėmesį. Atsakome į kelis smaližių dažnai užduodamus klausimus. 

Kokius vaisius ar uogas pasirinkti?

Jei svarstote, kokius natūralius ingredientus pasirinkti – pagalvokite, ar iš jų išeitų uogienė, ar džemas. Braškės, mėlynės, slyvos, vynuogės, persikai, juos sutrynus, yra vidutiniškai tiršti, todėl tiks geriausiai. Taip pat labai svarbu, kad uogos ar vaisiai būtų geros formos – prinokę, kvapnūs, švelnūs. Tik iš tokiomis savybėmis pasižyminčių gamtos gėrybių pagaminti ledai pasižymės geru skoniu.

Naudoti žalius ar virtus?

Ryškiausius ir sodriausius skonius jūsų ledams suteiks švieži vaisiai ir uogos. Tačiau kai kuriuos kietesnius verta trumpai pavirti vandenyje ant nedidelės kaitros, kad truputį suminkštėtų ir būtų tinkami ruošti ledams. Labai svarbu per daug nekaitinti ir nevirti per ilgai, nes galite sugadinti pagrindinius ingredientus.

Pjaustyti ar trinti?

Tiek šviežius, tiek apdorotus vaisius ir uogas rekomenduojame dėti į trintuvą ir trinti ne mažiau 30 sekundžių. Gausite šilkinės tekstūros masę. Supylę ją į smulkų sietelį, atskirsite nereikalingas sėklas, stambius gabaliukus ir kitus likučius. Jums liks švelni tyrė, iš kurios padaryti ledai bus vientiso skonio ir mažiau apledėję.

Kaip matuoti proporcijas?

Kiekvienas vaisius ar uoga savaip unikalūs – skiriasi ne tik veislės, bet ir kiekvieno saldumas ar rūgštumas. Profesionalai naudoja refraktometrą – patogų virtuvės įrankį, kuris leidžia nustatyti cukraus kiekį tyrėje. Namuose galima sau leisti šiek tiek atsipalaiduoti ir gamtos duotais receptoriais patiems įvertinti masės skonį. Masę su kitais ingredientais (pavyzdžiui, pieno ir grietinėlės mišiniu) maišykite lygiomis dalimis.

Saldinti ar ne?

Vaisių ir uogų sudėtyje yra daug natūralaus cukraus, tad saldinti papildomai nebūtina, jei norite pasigaminti sveikesnius desertus. O šiaip galite dėti ne tik įprasto cukraus, bet ir agavų sirupo, medaus ar kitų saldiklių. Juos įmaišykite į vaisių ir pieno masę, tai suteiks saldumo. Taip pat nepakenks šiek tiek gliukozės sirupo, kuris pridės ledams tekstūros ir suteiks blizgaus atspalvio. Turėkite omeny, kad cukrus šaltyje sunkiai tirpsta, todėl gerai išplakite, kol indo apačioje neliks grūdelių.

Ar galima eksperimentuoti?

Vienareikšmiškai taip. Keli žiupsneliai druskos ir šiek tiek citrinos sulčių yra būtini, o visa kita – pagal skonį. Norite, kad vaisių skonis būtų aiškiai išreikštas? Maišykite su kitais ingredientais santykiu 2:1. Pageidaujate riebesnių ledų? Tuomet įpilkite daugiau pieno ir grietinėlės mišinio. Ledai yra pakankamai liberalus desertas, tad tikrai nereikėtų bijoti žaisti gamybos metu.

Šerbetas

Gaminamas iš vaisių sulčių, pieno riebalų ir sausųjų pieno medžiagų be riebalų. Šių ledų riebumas siekia 2–4 %. Paprastai šerbetas būna šiek tiek saldesnis nei kiti ledai.

RECEPTAS: ŠILAUOGIŲ IR BANANŲ ŠERBETAS

Granita

Sicilietiškas grūsto ledo desertas, gaminamas iš vandens, cukraus ir skonį bei išvaizdą suteikiančių ingredientų. Klasikinė granita yra citrinų skonio, tačiau dažnai ji gaminama su vaisiais, riešutais, šokoladu, įvairiomis uogomis.

RECEPTAS: GERVUOGIŲ GRANITA

Plombyras

Tai patys riebiausi iš Prancūzijos kilę ledai, pasižymintys sodriu skoniu. Plombyre pieno riebalų turi būti ne mažiau nei 12 %. Jis gaminamas iš pieno riebalų, augalinių riebalų jame negali būti.

RECEPTAS: GRIETINĖLĖS LEDAI SU AVIETĖMIS IR SAUSAINIAIS

Gelato

Klasikiniai itališki ledai. Pagrindiniai ingredientai – pienas ir grietinė. Apetitą keliančią jų tekstūrą suteikia labai lėtai maišomi jų ingredientai.

RECEPTAS: VEGANIŠKI LEDAI SU KOKOSŲ PIENU

Semifreddo

Tortą primenantis gaivus itališkas desertas, neatsitiktinai vadinamas pusiau užšaldytu – jo gamybai naudojami kiaušinių tryniai ir baltymai.

RECEPTAS: ITALIŠKAS UOGŲ DESERTAS SEMIFREDDO

Skanių vasaros akimirkų!


Populiarūs straipsniai