Laikas atsigaivinti: limonadų receptai

Vaisiai ir daržovės • 2021 m. liepos 07 d.
Troškulys yra viskas. Taip skelbė viena prieš kelis dešimtmečius itin populiari gaivaus gėrimo reklama. Ir išties karštą vasarą dieną nėra nieko geriau kaip troškulį numalšinti bent keliais gaivinančios vėsos gurkšniais. Pasirinkimas tikrai yra nemažas, tačiau daugelį gėrimų paprasta pasigaminti patiems.

Limonadas

XVII amžiuje limonadu vadintas gėrimas iš citrinų sulčių ir citrinų antpilo. Dėl šių ingredientų toks kokteilis įgijo iki šių dienų išlikusį pavadinimą. Gėrimo pradininku galima vadinti britą chemiką Džozefą Pristlį. 1767 metais jis išrado dirbtinės karbonizacijos metodą, kuriuo gėrimai prisodrinami angliarūgšte.

Limonado pagrindas, tinkantis su visais pagardinimais

Suberkite 150 g stevijų miltelių (arba kito saldiklio) į puodą ir įpilkite 250 ml vandens, dėkite ant kaitros ir kaitinkite, kol milteliai ištirps.

Sirupą atvėsinkite, sumaišykite su 0,75–1 litru šalto mineralinio negazuto ar silpnai gazuoto vandens arba virintu šaltu vandeniu.

AVIEČIŲ IR APELSINŲ LIMONADAS

1. 500 ml apelsinų sulčių suplakite elektriniame plakiklyje su 125 g aviečių. Į indą įpilkite limonado pagrindo, apelsinų ir aviečių gėrimus ir išmaišykite.

2. Į stiklinę įdėkite ledo kubelių ir supilkite paruoštą limonadą. Papuoškite gėrimą aviečių uogomis ir apelsino griežinėliais.

ARBŪZINIS LIMONADAS

1. Pusę besėklio arbūzo supjaustykite kubeliais, įmeskite į indą porą rozmarino lapelių ir sutrinkite elektriniu trintuvu. Įpilkite limonado pagrindo, išmaišykite.

2. Į stiklinę įdėkite ledo kubelių, supilkite paruoštą limonadą. Papuoškite taurę rozmarino lapeliais ir arbūzo griežinėliu.

ANANASINIS LIMONADAS

1. 1 ananasą nulupkite, supjaustykite ir sudėkite į elektrinį kokteilių plakiklį, įpilkite 70 ml citrinos sulčių, sudėkite 10 g mėtų lapelių ir viską sutrinkite. Į indą supilkite paruoštą masę, sumaišykite su paruoštu limonado pagrindu, išmaišykite.

2. Į stiklinę įdėkite ledo kubelių ir supilkite paruoštą limonadą, papuoškite mėtų lapeliais.

BRAŠKINIS LIMONADAS

1. Pasiruoškite 500 g braškių. Palikite kelias braškes papuošimui, kitas braškes sudėkite į elektrinį plakiklį ir sutrinkite. Supilkite limonado pagrindą ir sumaišykite. Galite išspausti ½ žaliosios citrinos sulčių, išmaišykite.

2. Į stiklinę įdėkite ledo kubelių ir supilkite paruoštą limonadą, papuoškite braškių griežinėliais.

MELIONŲ LIMONADAS

1. ¼ meliono supjaustykite kubeliais. Į elekrinę kokteilinę įpilkite 250 ml žaliosios citrinos sulčių, sudėkite meliono gabalėlius, viską sutrinkite iki vientisos masės. Į indą supilkite paruoštą masę, sumaišykite su paruoštu limonado pagrindu, išmaišykite.

2. Į stiklinę įdėkite ledo kubelių ir supilkite paruoštą limonadą.

Kas gaivina geriausiai?

Vaisiai ir daržovės – puikus pasirinkimas atvėsinti kūną iš vidaus. Kai kurių jų sudėtyje yra medžiagų, kurios veikia kaip natūralūs gaivos šaltiniai.

Agurkai – jų sudėtyje yra net 97 proc. vandens. Tad norinti atsigavinti užteks sukrimsti vos kelis gabalėlius ar įdėti į stiklinę vandens porą agurko griežinėlių.

Ridikėliai – netikėta, bet tiesa. Dėkite į salotas arba graužkite vienus.

Salotos – lapiniai kopūstai, špinatai ir kitos tamsios spalvos salotos savo sudėtyje taip pat turi didelį kiekį vandens.

Granatai – smulkios raudonos sėklos ne veltui taip mėgstamos karščiu alsuojančiuose Artimuosiuose Rytuose.

Cukinijos – valgykite šias agurkų giminaites neapdorotas ir nė nepajusite, kaip dingsta troškulys.

Arbūzai – idealus vasaros užkandis, kurių gaivinančiomis savybėmis įsitikinome nekart.

Ananasai – nors ir atrodo labai saldūs, iš tikrųjų tropiniuose kraštuose augančių vaisių sudėtyje yra medžiagų, reguliuojančių kūno temperatūrą.

Persikai – itin daug vandens sudėtyje turinčius vaisius karštą vasaros dieną rekomenduojama rinktis priešpiečiams. Turėtų atgaivinti bent kelioms valandoms!

Braškės – įmeskite bent kelias į savo vasaros gėrimą. Bus ne tik gražu ir skanu, bet ir gaivu.


Populiarūs straipsniai