Meksikietiškos jautienos enchilados

  • Gaminimas 2h 55min
  • Vidutinis
Meksikietiškos jautienos enchilados

Ingredientai

Ingredientai:

  • jautienos sprandinė arba mentė (geriau ištisas gabaas)
     900 g
  • druska ir pipirai
      pagal skonį
  • aliejus
     3 šaukštas (-ai)
  • svogūnas
     2 vnt.
  • aitriųjų paprikų milteliai
     2 šaukštelis (-iai)
  • maltas kuminas
     2 šaukštelis (-iai)
  • malta kalendra
     2 šaukštas (-ai)
  • kajeno aitriosios paprikos
     0.25 šaukštelis (-iai)
  • česnakas
     1 vnt.
  • trinti pomidorai arba natūralaus pomidorų padažas
     500 g
  • raudonas vynas
     100 ml
  • kukurūzų tortilija
      12 vnt.
  • čederio sūris
     240 g

Gaminimo eiga

Pravartu žinoti

Šis receptas yra skirtas 5 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.

Jautieną nusausinkite popierine servetėle, pabarstykite druska ir pipirais.

Keptuvėje įkaitintame aliejuje kepkite mėsos gabalą iš visų pusių vartydami ~ 7 min. Tuomet perkelkite į troškintuvą.  

Į tą pačią keptuvę suberkite smulkintus svogūnus ir kepkite ant silpnos kaitros, kol suminkštės (~ 5 min.).

Suberkite aitriųjų paprikų miltelius, kuminą, kalendrą, Kajeno ir juoduosius pipirus ir pakepkite ~ 1 min. Sužerkite smulkintus česnakus (4 skilteles) ir pakaitinkite dar 30 sek.

Supilkite trintus pomidorus ar pomidorų padažą, vyną. Išmaišykite ir pilkite prie mėsos.

Uždenkite troškintuvą dangčiu ir troškinkite jautieną 150 ºC temperatūros orkaitėje 2–2,30 val. Troškinti galite ir gilioje skardoje, tik ją reikės sandariai uždengti folija.

Perkelkite jautieną į didelį dubenį ir leiskite atvėsti. Tuomet naudodami 2 šakutes suplėšykite mėsą kuo smukesnėmis juostelėmis. Padėkite į šaldytuvą 20 min.

Padažą, kuriame kepė mėsa, perkoškite ir padalykite į 3 dalis. Vieną dalį sumaišykite su mėsa ir puse kiekio tarkuoto čederio. Tai bus įdaras.

Kepimo orkaitėje indo dugną (32 x 24 cm) ištepkite antra padažo dalimi.

Į kiekvienos  tortilijos centrą įdėkite jautienos įdaro, susukite ir siūle žemyn dėkite į kepimo indą. Taip išrikiuokite vieną šalia kitos visas enchiladas.

Enchiladų viršų patepkite aliejumi. Ant viršaus pilkite trečią (likusią) padažo dalį ir likusį tarkuotą čederį.

Indą kruopščiai uždenkite kepimo folija. Kepkite iki 200 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15 min.

1 patarimas. Jei skubate, naudokite paruoštą plėšytą jautieną.

2 patarimas. Mėsą galite iškepti iš vakaro arba prieš dieną.

Panašūs receptai

Ieva Mateikienė
Tinklaraščio „Monologue About Food“ autorė