Sūdyta lašišų filė GRAVLAX

  • Gaminimas 12h
  • Lengvas
Sūdyta lašišų filė GRAVLAX

Ingredientai

  • atšald.atlantinių lašišų filė
     1 kg
  • krapai
     40 g
  • cukrus
     3 šaukštas (-ai)
  • druska
     4 šaukštas (-ai)
  • pipirai
     2 šaukštas (-ai)

Gaminimo eiga

Pravartu žinoti

Šis receptas yra skirtas 10 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.

Gravlaksas – tai vienas žymiausių patiekalų iš lašišų ar kitų žuvų Skandinavijoje. Dar viduramžiais šiauriečiai žvejai išrado būdą, kaip konservuoti pagautą laimikį – lašišas sūdydavo, pridėdavo prieskonių ir užkasdavo žemėje arba smėlyje. Dėl šios priežasties patiekalas gavo užkastos lašišos pavadinimą. Metams bėgant, gamybos technologija bei priemonės tobulėjo ir vietoje žemių dabar naudojama maistinė plėvelė ar folija. Tačiau kiti būtini ingredientai – riebi raudonoji žuvis ir marinatas iš druskos, cukraus, maltų pipirų bei krapų – išliko.

Gravlaksas tradiciškai patiekiamas su tamsia rugine arba grūdėta duona. Taip pat jį galima valgyti su beigeliais, kita kokybiška šviežia duona. Paprastai gravlaksas siūlomas kaip užkandis – sūdyta žuvis supjaustoma labai plonai ir valgoma su duona arba bulvėmis, gardinama su krapų bei garstyčių padažu

Dubenyje sumaišykite druską, cukrų, pipirus, krapus. Į dėžutę arba skardą berkite pusę sumaišytų prieskonių, ant jų dėkite lašišų filė, tada suberkite likusius prieskonius. Prieskonius paskirstykite tolygiai ant žuvies, uždenkite maistine plėvele. Lašišų filė sūdykite 12 valandų.
Prieskonius nuo filė nuvalykite su popieriniu rankšluosčiu.
Lašišų filė supjaustykite plonais griežinėliais ir papuoškite kapotais krapais. Patiekite su varškės kremu, sviestu ir mėgstama duonele.

Panašūs receptai