Indiškas daržovių karis

  • Gaminimas 40min
  • Vidutinis
Indiškas daržovių karis
Vytaras Radzevičius
Pasaulio puodai

Ingredientai

  • Aliejus
     2 šaukštas (-ai)
  • Grūdėtos garstyčios
     0.5 šaukštelis (-iai)
  • Kuminas
     0.5 šaukštelis (-iai)
  • Svogūnai
     1 vnt.
  • Raudonos aitriosios paprikos
     1 vnt.
  • Imbierų šaknys
     15 g
  • Raudonojo kario pasta ICA
     2 šaukštelis (-iai)
  • Žiedinis kopūstas
     1 vnt.
  • Morkos
     1 vnt.
  • Ankštiniai žirniai
     1 stiklinė (-ės)
  • Malta ciberžolė
     0.25 šaukštelis (-iai)
  • Malta aitriosioji paprika
     0.25 šaukštelis (-iai)
  • Druska
      pagal skonį
  • Slyviniai pomidorai
     2 vnt.
  • Greitai užšaldyti žirneliai
     1 stiklinė (-ės)
  • Daržovių sultinys
     1 stiklinė (-ės)

Įvertink, kaip tau patiko receptas Ačiū už įvertinimą!

Instrukcijos

Pravartu žinoti

Šis receptas yra skirtas 4 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.

Daržovių reikia valgyti daugiau, o ypač – pavasarį. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja daržovių įsidėti į savo lėkštę bent 5 kartus per dieną.

Dabar įdomu pavartyti tarpukario Lietuvos spaudą ir knygas, kur buvo aiškinama apie jų naudą, pagaminimo būdus, populiarinami receptai. Kad jos nebuvo visiškai įprasta lietuvių raciono dalis liudija net kai kurie pavadinimai. Antai, pomidoras kai kuriose knygose vadintas pamadoru, marinuotos daržovės – pikliais, artišokas – kardonu, cikorijos – endivijomis, gelteklės – skorconieromis. Dabar atsidūręs smetoniškoje virtuvėje ne viską ir suprastum😊

Jei kam daržovėse trūksta skonio, siūlau pasigaminti šį kvapnų ir turtingą skoniais bei kvapais indišką daržovių karį. Jis valgomas kaip pagrindinis patiekalas arba patiekiamas kaip garnyras. Tai bazinis receptas, kuriame galima naudoti pačias įvairiausias daržoves pagal sezoną, o geroji dalis ta, kad išsivirę jį pietums suvartosite visą daržovių dienos normą.  

Įkaitinkite aliejų storo dugno puode. Suberkite garstyčių grūdelius ir kumino sėklas, pakaitinkite iki spragsėjimo.
Sudėkite svogūnus ir pamaišydami pakepinkite kelias minutes.
Sudėkite smulkintą čili pipirą ir trintą imbierą. Sumaišykite su kario pasta ir pamaišydami pakepinkite kelias minutes.
Sudėkite žiedinį kopūstą, morkas, žirnių ankštis ir pakepinkite 4-5 minutes. Įdėkite ciberžolės ir čili miltelius, druską, pomidorus. Pakaitinkite 2-3 minutes.
Sudėkite šaldytus žirnius ir pakaitinkite kelias minutes.
Supilkite sultinį arba vandenį ir patroškinkite uždengę ant nedidelio karščio 10-15 minučių, kol daržovės suminkštės. Skanaus!

Panašūs receptai

Šalta burokėlių sriuba

50min • Lengvas

Kopūstų sriuba

45min • Vidutinis