Daniškas trupininis obuolių pyragas

  • Gaminimas 2h 30min
  • Vidutinis
Daniškas trupininis obuolių pyragas

Ingredientai

  • kvietiniai miltai RIMI
     140 g
  • cukrus
     2 šaukštas (-ai)
  • druska
     0.25 šaukštelis (-iai)
  • sviestas
     120 g
  • šaltas vanduo
     4 šaukštas (-ai)

Įdarui:

  • obuoliai
     8 vnt.
  • citrina
     0.5 vnt.
  • cinamonas
     0.5 šaukštelis (-iai)

Trupiniams:

  • rudasis cukrus
     100 g
  • kvietiniai miltai
     100 g
  • maltas muskatas
     0.25 šaukštelis (-iai)
  • druska
     1 žiupsnelis
  • sviestas
     80 g
  • vanilės esencija
     1 šaukštelis (-iai)

Gaminimo eiga

Pravartu žinoti

Šis receptas yra skirtas 8 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.

Lengviausias būdas susikurti hygge namuose - išsikepti Danišką obuolių pyragą su traškia plutele!

Skandinavams būdinga obuolių pyragus gaminti su trupinių plutele viršuje. Norint ją išgauti, reikia sumaišyti miltus, sviestą, cukrų, vanilinį cukrų ir trinti, kol masė primins trupinius. Prieš kepant šį mišinį reikėtų suberti ant įprastoje tešloje sudėtų obuolių. Tik nepamirškite vienodai paskirstyti!

Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sviestą supjaustykite kubeliais, suberkite į miltus ir sutrinkite iki smėlio konsistencijos. Maišydami tešlą įpilkite po 1 šaukštą ledinio vandens. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę, įdėkite ma-žiausiai 30 minučių į šaldytuvą arba pasigaminkite tešlą iš vakaro.
Išimkite tešlą iš šaldytuvo, iškočiokite 30 cm apskritimą ant miltais pabarstyto paviršiaus. Tešlos lakštą perkelkite ant 28 cm skersmens kepimo formos. Tešlą prispauskite prie kepimo formos kraštų ir dėkite 15 min. į šaldytuvą.
Pasigaminkite trupinius. Dubenyje išmaišykite miltus, cukrų, muskatus, druską. Puode išlydykite sviestą su vanilės e-sencija, atvėsinkite ir supilkite į miltų mišinį, išmaišykite. Tešlą padėkite į šaldytuvą, kol gaminsite obuolių įdarą.

Gaminkite įdarą. Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes, supjaustykite kubeliais. Dubenyje sumai-šykite obuolius su 2 šaukštais lydyto sviesto, citrinos sultimis, 100 g cukrumi, cinamonu ir 30 g miltais.

Iš šaldytuvo išimkite atvėsusį pyrago pagrindą, ant jo sukrėskite ir tolygiai paskirstykite pagamintą obuolių įdarą, o ant šio įdaro tolygiai paskirstykite tešlos trupinius.
Dėkite pyragą į įkaitintą iki 180 °C orkaitę ir kepkite 45–50 minučių.
Pyragą atvėsinkite. Patiekite su vaniliniais ledais arba vaniliniu padažu, plakta grietinėle.

Panašūs receptai

Ieva Mateikienė
Tinklaraščio „Monologue About Food“ autorė

Degintas sūrio pyragas

40min • Lengvas

Bandelės su avietėmis

2h 30min • Lengvas

Morkų pyragas

1h 30min • Vidutinis