Gera diena prasideda nuo pusryčių

Rinkis sveikiau • 2019 m. lapkričio 25 d.
Rytais žmonės valgo skirtingai – vieni neįsivaizduoja naujos dienos be sočių pusryčių, kiti mieliau renkasi puodelį kavos ar stiklinę vandens. Visgi pusryčiai yra svarbi kasdieninės mitybos grandinės dalis. Apie tai, kaip turėtume pusryčiauti, papasakojo mokslų daktarė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė.
 

RINKIS SVEIKIAU kasdien!

4 receptų idėjos – pusryčių meniu

Trintų moliūgų ir bananų kokteilis su ispaninių šalavijų sėklomis

Omleto keksiukai su pomidorais, špinatais, mocarela

Keturių rūšių grūdų košė su daržovėmis

Sumuštiniai su rugine duona, be lukšto virtais kiaušiniais, špinatais, avokadais

Kodėl svarbu kiekvieną dieną pradėti pusryčiais?

Mūsų tautosakoje netrūksta posakių apie kasdieninį maisto vartojimą. Dauguma jų akcentuoja kelis pagrindinius dalykus – valgyti reikia kelis kartus per dieną, o kai kuriomis savaitės dienomis pusryčiai gali būti sotesni ir įvairesni. Medicina šiems posakiams pritaria iš mokslo pusės.

Visų pirma, pilnavertei žmogaus fizinei ir protinei veiklai reikia tam tikro kiekio maistinių medžiagų. Atrodytų, norint kontroliuoti kūno masę, užtektų sėsti prie stalo kartą per dieną – svarbu ne kiek kartų valgoma, bet kiek kalorijų suvartojama. Visgi subalansuotas maistas yra tam tikro tūrio. Jei reikėtų dienos kalorijų normą suvartoti per vieną kartą, būtų sudėtinga. Jis paprasčiausiai netilptų skrandyje. Dėl šios priežasties geriausia visos dienos maisto kiekį suvartoti per kelis kartus. Rekomenduojama tai daryti tris ar keturis kartus, išskyrus tuos atvejus, kai yra tam tikrų sveikatos sutrikimų. Tuomet individualų mitybos planą turėtų sudaryti gydytojas.

Siekiant jaustis gerai, svarbu įtraukti į dienotvarkę pusryčius. Ryte, kaip ir kitu dienos metu, valgyti reikėtų neskubant, ramiai kramtant, mėgaujantis maisto skoniu. Nebūtina pusryčiauti vos tik pabudus – tai reikėtų padaryti per pirmas dvi ar tris valandas atsikėlus.

Kuriuos produktus reikėtų įtraukti į pusryčių meniu, kad energijos pakaktų iki pietų?

Pirmiausia tai priklauso nuo žmogaus dienos veiklos. Jei tarp pusryčių ir kito valgymo bus 4–5 valandų tarpas, pusryčiai turėtų būti sotesni. Jų pagrindą turėtų sudaryti daugiau baltymų, šiek tiek riebalų ir angliavandenių. Tai galėtų būti kiaušinienė su duonos rieke, varškė su uogomis ir sėklomis, graikiškas jogurtas su sėklomis ir uogomis. Jei ryte nėra apetito, o iki planuojamų pietų liko 2–3 valandos, tiks vaisiai ar košės dubenėlis.

Siekiant jaustis gerai, svarbu įtraukti į dienotvarkę pusryčius. Ryte, kaip ir kitu dienos metu, valgyti reikėtų neskubant, ramiai kramtant, mėgaujantis maisto skoniu.

Kurie maisto produktai netinka pusryčiams?

Jei po pusryčių praėjus visai nedaug laiko, žmogus jaučiasi mieguistas, tuomet nederėtų rinktis didelio glikemijos indekso maisto – gaminių iš aukščiausios rūšies kvietinių miltų ir saldumynų.

Kada geriau gerti kavą – prieš pusryčius ar po jų?

Kavoje ir arbatžolių arbatoje esančios medžiagos šiek tiek slopina geležies ir kitų mineralinių medžiagų įsisavinimą. Todėl šių gėrimų nereikėtų gerti prieš valgį. Turintiems polinkį į mažakraujystę, tai galioja ir valgant. Visi kiti kava gali mėgautis ir pusryčių metu. Tik nereikėtų užmiršti, kad puodelis kavos nesiskaito kaip skystis, galintis atstoti vandenį


Populiarūs straipsniai

Slapukai padeda užtikrinti, kad ateityje Jūsų apsilankymai šioje svetainėje būtų patogesni. Toliau naršydami šiame puslapyje Jūs sutinkate su šio puslapio slapukų taisyklėmis.