Šventinis šprotų pyragas

  • Gaminimas 1h 5min
  • Vidutinis
Šventinis šprotų pyragas

Ingredientai

Ingredientai pagrindui:

  • Juoda duona
     200 g
  • Sviestas
     75 g
  • Česnakų milteliai
     0.5 šaukštelis (-iai)

Ingredientai kiaušinių sluoksniui:

  • Virti kiaušiniai
     5 vnt.
  • Sviestas
     100 g
  • Druska
      pagal skonį
  • Majonezas
      pagal skonį

Ingredientai žirnelių sluoksniui:

  • Žalieji žirneliai
     300 g
  • Tepamas varškės sūris
     100 g
  • Rapsų aliejus
     
  • Druska
      pagal skonį
  • Švieži krapai
      pagal skonį

Ingredientai šprotų sluoksniui:

  • Grūdėta varškė
     200 g
  • Plakamoji grietinėlė
     2 šaukštas (-ai)
  • Želatinos lapeliai
     3 vnt.
  • Šprotų filė
     150 g
  • Svogūnų laiškai
      pagal skonį
  • Citrinos sultys
     
  • Virti putpelių kiaušiniai
     
  • Smulkintas laiškinis česnakas
     

Gaminimo eiga

Pravartu žinoti

Šis receptas yra skirtas 8 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.

Paruoškite kiaušinių sluoksnį. Kiaušinius virkite apie 8 minutes, nuėmę nuo ugnies iškart užpilkite šaltu vandeniu. Nulupkite, smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su smulkintu kambario temperatūros sviestu. Pagardinkite druska. Jei masė atrodo per sausa, įdėkite šiek tiek majonezo. Kiaušinių sluoksnį dėkite ant sustingusio pyrago pagrindo. Formą vėl dėkite į šaldytuvą.

Paruoškite žirnelių sluoksnį. Puode užvirinkite truputį pasūdytą vandenį. Supilkite žaliuosius žirnelius ir užvirkite. Virkite 3–5 minutes, tada supilkite žirnelius į sietelį ir nupilkite šaltu vandeniu. Žirnelius virtuviniame kombaine sumaišykite su tepamu varškės sūreliu ir krapais iki vientisos masės. Pagardinkite druska, jei reikia. Jei mišinys atrodo per tirštas, galite įpilti šiek tiek rapsų aliejaus. Žirnelių sluoksnį formuokite ant kiaušinių sluoksnio. Pyragą padėkite į šaldytuvą, kol paruošite paskutinį sluoksnį.

Paruoškite šprotų sluoksnį. Maišytuvu išplakite grietinėlę. Jei reikia, grūdėtą varškę galite nusausinti. Jei norite smulkesnės tekstūros mišinio, varškę susmulkinkite virtuviniu kombainu ar trintuvu. Varškę sumaišykite su plakta grietinėle, smulkinta šprotų filė ir smulkintais svogūnų laiškais. Pagardinkite druska ir citrinos sultimis. Šaltame vandenyje išbrinkinkite želatinos lapelius.

Puode įkaitinkite šiek tiek grietinėlės ar pieno ir sudėkite nusausintus želatinos lakštus. Maišykite, kol želatina ištirps. Įpilkite kelis šaukštus šprotų kremo į ištirpintos želatinos masę ir greitai išmaišykite. Supilkite želatinos mišinį į šprotų masę ir viską tolygiai išmaišykite. Gautą masę supilkite ant žirnių sluoksnio, tolygiai paskirstykite.

Pyragą laikykite vėsioje vietoje mažiausiai tris-keturias valandas, kol viršutinis sluoksnis sustings. Papuoškite virtais putpelių kiaušiniais, šprotų filė ir smulkintu laiškiniu česnaku.

Svarbu! Verdant putpelių kiaušinius, geriausia naudoti laikmatį - putpelių kiaušiniai verdami vos 2 minutes ir 40 sekundžių. Kiaušinius iškart atvėsinkite šaltu vandeniu ir nulupkite.
Skanaus!

Panašūs receptai