Obuolių ir kriaušių challah su medumi

  • Gaminimas 1h 10min
  • Vidutinis
Obuolių ir kriaušių challah su medumi

Ingredientai

Patiekalo ingredientai:

  • drugnas vanduo
     750 ml
  • sausos mielės
     11 g
  • cukrus
     1 šaukštas (-ai)
  • kiaušinis
     1 vnt.
  • kiaušinio trynys
     3 vnt.
  • medus
     250 g
  • rapsų aliejus
     2 šaukštas (-ai)
  • vanilė
     1 šaukštelis (-iai)
  • druska
     2 šaukštelis (-iai)
  • miltai
     900 g

Įdaro ingredientai:

  • rudasis cukrus
     4 šaukštas (-ai)
  • obuoliai
     2 vnt.
  • kriaušė
     1 vnt.

Ingredientai viršui:

  • kiaušinis
     1 vnt.
  • šaltas vanduo
     1 šaukštas (-ai)

Gaminimo eiga

Pravartu žinoti

Šis receptas yra skirtas 4 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.

Į didelį dubenį įpilkite 100 ml drungno vandens, įdėkite mieles, 1 valg. šaukštą cukraus ir palikite 10 min., kol mielės ims augti.

Tuomet supilkite likusį drungną vandenį, aliejų, vanilės koncentratą (arba maltą vanilę), įmuškite kiaušinį, sudėkite kiaušinių trynius, medų, druską ir išmaišykite.

Maišydami šaukštu lėtai supilkite 750 g miltų. Kai tešla taps per kieta maišyti, minkykite ją rankomis, kol taps elastinga ir nelipni. Jei reikia, įberkite dar šiek tiek miltų (~ 100 g palikite pabarstyti).

Iš tešlos suformuokite didelį rutulį ir ištepkite aliejumi. Padėkite šiltai į didelį dubenį ~ 1 val. ir uždenkite drėgnu audiniu. Tešlą vieną kartą paminkykite ir palikite kilti dar 1 val

Obuolius ir kriaušes supjaustykite mažais kubeliais ir pabarstykite cukrumi. Tai bus įdaras.

Kai tešla padidės maždaug dvigubai, dėkite ją ant miltais pabarstyto paviršiaus. Tešlą padalinkite į dvi lygias dalis. Kiekvieną dalį padalinkite dar į 3 lygias dalis (iš viso išeina 6).

Paimkite vieną tešlos gabaliuką ir suformuokite ilgą paplotėlį.

Ant paplotėlio uždėkite 1/6 dalį kriaušių ir obuolių kubelių ir atsargiai suvyniokite. Turi išeiti 30  cm ilgio vamzdelis. Nepamirškite gerai užklijuoti galų. Taip suformuokite 6 vienodus vamzdelius su įdaru.

Dabar formuokite challah. Paimkite 3 vamzdelius ir supinkite kasą. Gražiai ją susukite ir kruopščiai paslėpkite galus. Vienas challah paruoštas.

Iš kitų 3 vamzdelių galite palikti tiesiog kasą. Arba pinti kaip kitaip, pagal savo norą ir fantaziją.

Challah dėkite į kepimo skardas, išklotas kepimo popieriumi. Prieš kepant leiskite jiems „pailsėti“ 35 min.

Suplakite kiaušinį  ir vandenį.

Kulinariniu teptuku plakiniu patepkite challah viršų ir pašaukite 45 min. į iki 175 ºC įkaitintą orkaitę.

1 patarimas. Kildinti tešlą galite viršutiniame orkaitės skyriuje. Apatiniame skyriuje pastatykite

dubenį su užvirintu vandeniu. Orkaitės nejunkite. Karštas vanduo sukurs pakankamai drėgmės ir šilumos.

2 patarimas. Jei orkaitė laidžia, galite kepti visus challah iš karto.

Prireiks papildomai 2val.30 min. tešlai kildinti.

Panašūs receptai

Ieva Mateikienė
Tinklaraščio „Monologue About Food“ autorė

Kalėdinis sūrio pyragas

1h 30min • Vidutinis