Keptas lynas su aštria plutele

  • Gaminimas 1h
  • Vidutinis
Keptas lynas  su aštria plutele

Ingredientai

Ingredientai keptam lynui:

  • Didelis lynas
     1 vnt.
  • Druska
      pagal skonį
  • Pipirai
      pagal skonį
  • Raudonėliai
     0.25 šaukštelis (-iai)
  • Citrina
     0.5 vnt.
  • Česnakas
     1 vnt.
  • Rapsų aliejus
     3 šaukštas (-ai)
  • Svogūnų laiškai
      pagal skonį
  • Keptų svogūnų spirgučiai
     2 šaukštas (-ai)

Ingredientai aštriai plutelei:

  • Grietinė
     150 g
  • Majonezas
      50 g
  • Raudonojo kario pasta
     2 šaukštas (-ai)
  • Raudonos saldžiosios paprikos (prieskoniai)
     1 šaukštas (-ai)

Gaminimo eiga

Pravartu žinoti

Šis receptas yra skirtas 4 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.

Plačiame puode užvirkite vandenį. Tada patraukite puodą nuo kaitros ir 1–2 minutėms panardinkite į vandenį lyną. Tai padės lengviau nuplauti gleives ir nuskusti žvynus. Nuskutę žuvį, prapjaukite pilvą ir išimkite žarnas, išpjaukite žiaunas, nupjaukite pelekus. 

Žuvį kruopščiai nuplaukite tekančiu vandeniu. Padėkite lyną ant pjaustymo lentos, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Įpjaukite žuvį „eglute“, kaip matyti nuotraukoje. 

Pagal skonį pagardinkite žuvį kapotais česnakais (2 skilteles), raudonėlio prieskoniais, druska ir juodaisiais pipirais tiek iš vidaus, tiek iš išorės. Pašlakstykite lyną citrinų sultimis – paprasčiausiai išspauskite sultis tiesiai ant žuvies abiejų pusių, pašlakstykite rapsų aliejumi ir palikite pasimarinuoti apie 10 minučių giliame inde. 

Tuo tarpu paruoškite plutelei skirtus ingredientus: nedideliame dubenėlyje sumaišykite grietinę, majonezą, raudonojo kario pastą ir raudonosios paprikos prieskonius. Šiuo mišiniu ištepkite žuvį, guldykite ją į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašaukite į iki 180 ˚C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 35–40 minučių, priklausomai nuo žuvies dydžio. Patiekdami žuvį apibarstykite keptais svogūnų spirgučiais ir svogūnų laiškais. Žuvį galite patiekti su ryžiais.

Panašūs receptai

Ieva Mateikienė
Tinklaraščio „Monologue About Food“ autorė