Kalakutų krūtinėlės su grybais ir riešutais

  • Gaminimas 2h
  • Lengvas
Kalakutų krūtinėlės su grybais ir riešutais

Ingredientai

  • kalakutų filė
     1.2 kg
  • džiovinti grybai
     30 g
  • kreivabudės arba pievagrybiai
     250 g
  • sviestas
     40 g
  • alyvuogių aliejus
     3 šaukštas (-ai)
  • svogūnas
     1 vnt.
  • graikiniai riešutai
     70 g
  • česnakas
     2 skiltelė (-ės)
  • džiovintos datulės
     3 vnt.
  • džiovintos slyvos
     3 vnt.
  • petražolės
     2 šaukštas (-ai)
  • kardamonai
     1 šaukštelis (-iai)
  • malta paprika
     1 šaukštelis (-iai)
  • duona
     100 g
  • vytintas kumpis
     100 g

Padažui:

  • vištienos arba grybų sultinys
     500 g
  • sviestas
     2 šaukštas (-ai)
  • miltai
     1 šaukštas (-ai)
  • muskatų riešutai
     1 žiupsnelis
  • druska
      pagal skonį
  • pipirai
      pagal skonį

Garnyrui:

  • sviestas
     2 šaukštas (-ai)
  • džiūvėsėlai
     1 šaukštas (-ai)
  • druska
      pagal skonį
  • pipirai
      pagal skonį
  • žiedinis kopūstas
     500 g

Gaminimo eiga

Pravartu žinoti

Šis receptas yra skirtas 6 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.

Įdaras. Nuplaukite džiovintus grybus ir užpilkite 200 ml šalto vandens, palikite per naktį mirkti. Vandenį su grybais užvirkite, pavirkite 5 minutes, grybus nusausinkite ir susmulkinkite.

Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir alyvuogių aliejų, suberkite nuluptą ir susmulkintą svogūną ir pamaišydami kepkite. Suberkite susmulkintus grybus. Maišydami kepkite apie 3 minutes, tada suberkite susmulkintus graikinius riešutus, smulkiai supjaustytą česnaką, sukapotas datules ir slyvas, petražoles, kardamoną ir papriką bei sutrintą duonos minkštimą. Įdarui leiskite atvėsti. Įmuškite kiaušinį, išmaišykite.

Paruoškite kalakutienos filė. Kalakutienos filė nuplaukite ir nusausinkite, padėkite ant lentos ir perpjaukite skersai, pradėdami nuo ploniausios dalies. Atverskite mėsą kaip knygą (neperpjaukite filė iki galo).

. Mėsą pamuškite muštuku, kad jos storis būtų apie 1 cm. Pabarstykite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir uždėkite vytinto kumpio, tada ant kumpio dėkite grybų įdarą.

Filė sandariai susukite, pradėdami nuo trumposios pusės, ir suriškite medvilniniu siūlu. Pritvirtinkite galus keliais smeigtukais. Apvyniokite aliuminio folija.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 oC. Paruoštą kalakutienos filė dėkite į skardą, įpilkite 1 stiklinę vandens. Kepkite 55 minutes. Išimkite iš orkaitės ir padėkite 15 minučių atvėsti. Nuimkite siūlą, išimkite smeigtukus, kepsnį supjaustykite griežinėliais ir patiekite su keptu žiediniu kopūstu ir padažu.

Gaminkite padažą. Miltus kepkite su sviestu, įpilkite sultinio ir maišydami virkite apie 2–3 minutes, kol padažas sutirštės. Suberkite prieskonius.

Žiedinį kopūstą apvirkite vandenyje 5 minutes, supjaustykite. Dėkite į kepimo indą. Ant žiedinio kopūsto užpilkite lydyto sviesto, apibarstykite džiūvėsėliais ir kepkite įkaitintoje iki 180 oC orkaitėje 5 minutes.

Panašūs receptai

Ieva Mateikienė
Tinklaraščio „Monologue About Food“ autorė

Šventinis kalakutas

4h • Vidutinis
Ieva Mateikienė
Tinklaraščio „Monologue About Food“ autorė