Ryžiai: nuo Arborio iki sušių

Pasaulio virtuvė • 2020 m. spalio 07 d.
Ryžiai plačiai paplitę visame pasaulyje. Yra žinoma, kad net pusė visų planetos gyventojų neįsivaizduoja savo dienos be dubenėlio šių grūdų.  Ką nors iš ryžių gaminant, svarbu parinkti tinkamą jų rūšį – nuo to priklauso maisto paruošimo būdas ir patiekalo skonis.

Basmati

Aromatingi ilgagrūdžiai ryžiai yra daugelio patiekalų pagrindas Indijos, Artimųjų Rytų ir Centrinės Azijos virtuvėse. Net 70 proc. patiekalų su „Basmati“ ryžiais yra pagaminami Indijoje. Šių kvapnių ryžių paklausa yra didelė, todėl kai kuriose šalyse auginamos išvestinės ar hibridinės „Basmati“ veislės. Šie ryžiai dažniausiai naudojami ruošiant kario patiekalus ar įvairius troškinius.

Laukiniai

Moksliškai įrodyta, kad laukiniai ryžiai ne visai yra ryžiai. Tai greičiau vandens žolė su valgomu grūdu viduje. Ši Šiaurės Amerikos pakrantėse paplitusi rūšis turi pailgą grūdą, pasižymi riešutų ir žemės prieskoniais, yra tvirtesni. Dėl šių savybių laukinius ryžius išvirti užtrunka ilgiau, tačiau jų panaudojimas virtuvėje platesnis – juos galima patiekti vietoje garnyro, naudoti kaip įdarą ar dėti į sriubą.

Rudieji

Rudieji viso grūdo ryžiai yra panašūs į įprastus baltuosius. Esminis skirtumas – rudieji ne taip apdirbti ir nušlifuoti, o vienintelė pašalinta jų dalis yra išorinis lukštas. Dėl to rudieji ryžiai turi tankesnę tekstūrą ir riešutų prieskonį. Jie ypač universalūs ir tinka su daugeliu patiekalų.

Jasmine

Ilgagrūdžiai ryžiai vertinami dėl švelnaus ir saldaus skonio. Ši rūšis labiausiai paplitusi Pietryčių Azijoje – skambaus pavadinimo ryžiai yra Tailando ir Kambodžos virtuvės patiekalų pagrindas. Virti garuose „Jasmine“ ryžiai įgauna lengvai lipnią tekstūrą.

Sušių

Jau pats pavadinimas išduoda, kur dažniausiai naudojama ši veislė. Sušiams skirti ryžiai yra nedideli ir apvalūs, taip pat labai lipnūs. Būtent todėl jie labai tinka visame pasaulyje mėgstamiems japoniškiems suktinukams.

Arborio

Iš Italijos kilę trumpagrūdžiai „Arborio“ ryžiai – neatsiejamas rizoto ingredientas. Išvirę jie yra lengvai kramtomi, tvirti ir kreminės tekstūros
vienu metu. Dėl to puikiai tinka ne tik minėtam rizotui, bet ir troškiniams ar pudingams.

Juodieji

Kai kur dar žinomi kaip purpuriniai arba „uždrausti ryžiai“, nes juos valgyti galėjo tik aukštesniosios klasės atstovai. Juodieji ryžiai taip vadinami dėl savo natūralios išvaizdos. Dėl sudėtyje esančio didelio pigmento antocianino kiekio išvirę ryžiai pasidaro tamsiai violetiniai. Juodieji ryžiai yra labiau maistingi nei kitos ryžių rūšys. Jie pasižymi minkšta tekstūra, todėl labai tinka įvairioms košėms, pudingams ir kepiniams.

Raudonieji

Kartais vadinami Himalajų arba Butano ryžiais. Dažniausiai auginami ir vartojami Vidurinėje Azijoje jie išsiskiria savo raudona luobele. Raudonieji ryžiai tinka gaminti daugelį patiekalų. Be abejo, tautos, gyvenančios Himalajų kalnų papėdėse, žino daugybę receptų su raudonaisiais ryžiais.


Populiarūs straipsniai