Apie kiaušinius kitaip

Apie maistą • 2020 m. balandžio 05 d.
Daužom, maišom, plakam, kepam, verdam – kiaušiniai yra vieni iš įvairiausiai panaudojamų maisto produktų mūsų virtuvėse. Ir nors atrodo, kad apie juos jau žinome viską, turime jums kelis naudingus kiaušininius patarimus, kurie pravers per šventes ir kiekvieną mielą dieną.  

Kaip patikrinti, ar kiaušinis vis dar tinkamas vartoti?

Paprasčiausias būdas tai padaryti – įmesti kiaušinį į indą su šaltu vandeniu:

  1. Labai šviežias kiaušinis iškart nuguls ant šono indo dugne;
  2. Kelių dienų senumo kiaušinis taip pat atsidurs indo dugne, tačiau jo bukas galas liks šiek tiek pakilęs;
  3. Kelių savaičių senumo kiaušinis balansuos ant indo dugno bukuoju galu žemyn;
  4. Sugedęs kiaušinis plūduriuos vandens paviršiuje.

Kiaušiniai pažymėti raidėmis ir numeriais, kurių kiekvienas nurodo kilmės šalį, veterinarinio patvirtinimo numerį bei laikymo būdą. Atkreipę dėmesį į šiuos ženklus, visada išsirinksite tokius kiaušinius, kokių norite.

0 – Ekologiškai laikomų vištų

1 – Laisvai laikomų vištų

2 – Ant kraiko laikomų vištų

3 – Narvuose laikomų vištų

Ką daryti su likusiais kiaušinių tryniais ir baltymais?

Yra patiekalų bei kepinių, kuriems paruošti yra reikalingi tik kiaušinių tryniai ar baltymai. Tokiais atvejais nereikalingos dalys paprasčiausiai būna išmetamos. Kaip išvengti tokio maisto švaistymo?

Jei ketinate sunaudoti žalius baltymus ar trynius per 2-3 dienas, juos galite laikyti sandariai uždarytame inde – tik nepamirškite jo įdėti į šaldtuvą. Jei norite išlaikyti ilgiau, užšaldykite juos. Tiesiog supilite trynius ar baltymus į ledukų formeles ir dėkite į šaldymo kamerą. Taip juos galėsite laikyti net iki pusės metų.

Iš kiaušinių baltymų bet kada galėsite iškepti omletą, pyragą ar panaudoti kitiems patiekalams ruošti.

Kiaušinio trynius puikiai tiks sunaudoti naminio majonezo gamybai, nusprendus paruošti šokoladinį pudingą ar kitą gardumyną.

Ką daryti su kiaušinių likučiais?

Jei jūsų puode liko nesunaudotų išvirtų kiaušinių, nesubėkite jais atsikratyti. Iš jų gali išeiti puikūs:

Sumuštiniai. Plonomis riekėlėmis supjaustykite virtus kaušinius ir dėkite juos ant mėgstamos duonos su sviestu arba ant trapučio.

Užtepėlės. Sutarkuokite kiaušinius ir pasirinktą sūrį. Mišinį sumaišykite su majonezu, kitais priedais, pagardinkite prieskoniais.

Salotos. Supjaustykite kiaušinius ir jūsų pasirinktas virtas daržoves – pavyzdžiui, bulves ir morkas – smulkiais kubeliais. Sudėkite viską į dubenį ir papildykite kitais turimais priedais.

Marinuoti kiaušiniai. Sudėkite kiaušinius į sojų marinatą ir palaikykite nuo 2 iki 6 valandų. Taip konservuotus ir sandariai uždarytus juos vėliau galėsite dėti į į salotas, naudoti prie azijietiškų patiekalų ar tiesiog užkandžiauti vienus su druska ir pipirais.

3 GARDŪS BŪDAI ĮDARYTI KIAUŠINIUS

1

Du virtus kiaušinius perpjaukite per pusę, atsargiai išimkite trynius. Dubenėlyje sutrinkite šakute kiaušinių trynius, ½ nedidelio avokado minkštimą, pagardinkite žiupsneliu kuminų, druska, pipirais. Paruoštą įdarą sudėkite į kiaušinių puseles, apibarstykite fetos sūriu ir kapotomis kalendromis.

2

Du virtus kiaušinius perpjaukite per pusę, atsargiai išimkite trynius. Dubenėlyje šakute sutrinkite kiaušinio trynius su 2 šaukštais rikotos sūrio ir ½ šaukštelio garstyčių „Dijon“. Į kiaušinių puseles sudėkite įdarą. Ant viršaus uždėkite po ¼ šaukštelio pesto. Kiaušinių puseles papuoškite vyšninio pomidoro griežinėliais.

3

Du virtus kiaušinius perpjaukite per pusę, išimkite trynius. Dvi juosteles šaltai rūkytos šoninės smulkiai supjaustykite ir apkepkite keptuvėje. Iškeptą šoninę dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Dubenyje sutrinkite kiaušinių trynius su 2 šaukštais graikiško jogurto ir 1 šaukšteliu garstyčių. Įdarą pagardinkite druska ir pipirais. Išmaišykite. Į kiaušinių puseles sudėkite įdarą, papuoškite susmulkinta šonine ir kapotais svogūnų laiškais.


Populiarūs straipsniai