Šokoladinis pyragas su itališkais morengais
-
Gaminimas 45min
-
Sudėtingas

Ingredientai
Ganašas
-
baltasis šokoladas125 g
-
plakamoji grietinėlė100 ml
-
kambario temperatūros sviestas1 šaukštas (-ai)
Pyragas
-
sviestas100 g
-
džiūvėsėliaiskardai
-
kvietiniai miltai200 g
-
druska0.5 šaukštelis (-iai)
-
kepimo milteliai0.5 šaukštelis (-iai)
-
cukrus200 g
-
vanilinis cukrus1 šaukštelis (-iai)
-
baltasis šokoladas150 g
-
kiaušiniai2 vnt.
Itališkas morengas
-
kiaušinių baltymai2 vnt.
-
vanduo2 šaukštas (-ai)
-
cukrus100 g
Papuošimui
-
spanguolės
-
figos
Gaminimo eiga
Pravartu žinoti
Šis receptas yra skirtas 10 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.
Laikykitės, nes skaniausias sezono kalėdinis pyragas yra čia! Klasikinis šokoladinis pyragas su baltuoju šokoladu tešloje ir ganaše (šokolado ir grietinėlės mišinys) bei gardžiais itališkais morengais ant pyrago. Skaniau nebegali būti.
Stambiai sukapokite šokoladą ir sudėkite į indą. Užvirinkite grietinėlę, užpilkite ant šokolado ir išmaišykite iki vientisos masės. Įmaišykite sviestą. Palikite visiškai atvėsti.
Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros.
Iškirpkite kepimo popieriaus gabalą ir įdėkite į atidaromos formos (22 cm skersmens) dugną, taip bus lengviau perkelti pyragą ant padėklo. Ištepkite ir pabarstykite skardą.
Sumaišykite visus sausus produktus inde.
Stambiai sukapokite šokoladą. Ištirpinkite sviestą. Nuimkite puodą nuo viryklės ir įmaišykite 100 g šokolado (10 gabaliukų), maišykite tol, kol šokoladas ištirps. Palikite atvėsti porą minučių. Supilkite mišinį į sausus produktus ir sudėkite kiaušinius. Viską sumaišykite iki vientisos masės. Sudėkite likusį susmulkintą baltąjį šokoladą.
Supilkite tešlą į skardą ir kepkite 20–22 minutes. Palikite visiškai atvėsti, kad pyragas šiek tiek sustingtų.
Atskirkite pyragą nuo krašto ir perkelkite ant padėklo. Užpilkite ganašą ant pyrago.
Sudėkite kiaušinio baltymus į indą. Užvirinkite vandenį ir cukrų mažame inde iki 110 °C temperatūros. Kai cukrus užvirs, pradėkite plakti kiaušinio baltymą elektriniu plaktuvu iki minkštų tvirtų putų, užvirinkite cukrų iki 121 °C temperatūros (ne daugiau nei 121°C).
Paskui pilkite šiltą cukrų srovele į baltymus stipriai plakdami tuo pačiu metu. Toliau plakite, kol morenginė masė taps kieta ir šalta. Pripildykite vieną ar kelis konditerinius maišelius morengine mase, naudokite skirtingus antgalius. Išspauskite ant pyrago morenginius rutuliukus ir padeginkite morengus dujiniu degikliu.
Papuoškite šokoladinį pyragą bruknėmis ir figomis.