Liucina Rimgailė

Ir jūsų vaikai nemėgsta špinatų? Žalias L. Rimgailės Velykų pyragas su zuikučiais ištirpdys mažųjų širdis

Šventinės idėjos • 2024 m. Kovas 28 d.
Iškepusi daugybę kepinių šventėms ir kasdienai, verslininkė, desertinės „Liu Patty“ įkūrėja Liucina Rimgailė nuolat stebina išmone. 

Iškepusi daugybę kepinių šventėms ir kasdienai, verslininkė, desertinės „Liu Patty“ įkūrėja Liucina Rimgailė nuolat stebina išmone. Pavyzdžiui, kas galėtų pagalvoti apie velykinį pyragą su špinatais? Jis ne tik sveikesnis už daugybę saldumynų, puošnus, primenantis žaliuojančią pavasarinę samanų paklodę, bet ir lengvai įveikiamas net ir nepatyrusiems kepėjams. Pyrago ingredientai – paprasti, darbo nedaug, o rezultatas – pribloškiantis. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad pagerinti savo mitybą galime vartodami daugiau daržovių, o špinatai ne veltui vadinami supermaistu. Jie vertinami dėl didelio folatų kiekio, sveikatai naudingų vitaminų bei mineralų, tad metas pasimėgauti šiuo desertu.

Pyragas – iš to, ką turite spintelėse ir šaldiklyje

Kartais atrodo, kad pyragui reikia ypatingų ingredientų, bet net nenuėję į parduotuvę, sekmadienio popietę galite šeimą pradžiuginti puikiu savo rankų darbo kūriniu. Pasak Liucinos Rimgailės, tereikia namuose turėti bazinių produktų: miltų, kiaušinių, aliejaus ar sviesto, o su kitais turimais improvizuoti: „Tikrai neverta pervargti ir Velykoms ruoštis penkias dienas iš eilės – tokį pyragą išsikepsite lengvai ir greitai. Be to, jis tikrai pigus, tad ir sutaupysite. Šis gaivus, ryškus bei gardus pyragas bus tikras šventinio stalo karalius, o jį puošti labai smagu su vaikais.“

Vaikystėje Liucina švęsdavo net dvejas Velykas, nes viena jos močiutė yra katalikė, o kita – stačiatikė. Bendra šių dviejų religijų tradicija yra tai, kad dengiamas šventinis stalas, būtinai tikrinama, kieno margutis stipriausias. Sukūrusi savo šeimą Liucina artimuosius švęsti Velykų jau kviečia į savo namus. „Noriu, kad ir mūsų sūnui Oskarui Velykos išliktų atmintyje kaip nuostabi pavasario šventė, kokią aš ją prisimenu iš savo vaikystės. Su šventiška nuotaika, šeimos narių artumu ir šypsenomis, naminiais vyniotiniais, mišrainėmis ir gardžiais pagardais. Tradiciškai aš pasirūpinu saldumynais: visada renkuosi ne tik burnoje tirpstančius, bet ir estetiškus, papuošiančius šventinį stalą – šįmet tai bus pyragas „Samana“, – pasakoja L. Rimgailė.

Špinatai – net į desertus

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, špinatus galima vartoti įvairiais būdais: valgyti virtus arba žalius, dėti į salotas, trintus kokteilius, apkepus ir net pyragus – kaip Liucinos recepte. „Špinatai yra vienas pagrindinių folatų, kurie itin svarbus baltymų sintezei ir visoms žmogaus organizmo funkcijoms, šaltinių. Nors dažniausiai siūloma papildomai folatų vartoti besilaukiančioms moterims dėl vaisiaus sveikatos ir normalaus vystymosi, jie naudingi visiems, todėl nepamirškime produktų, kuriuose jų kiekis didesnis ir įtraukime jų į savo racioną“, – pataria ekspertė.

Ji priduria, kad tamsiai žalios lapinės daržovės, tokios kaip špinatai, yra svarbios sveikai odai, plaukams ir kaulams: „Špinatuose galima rasti polifenolių, fitochemikalų, vitamino K bei mineralinių medžiagų: kalio, kalcio. Apie 100 g šios daržovės suteikia du trečdalius vitamino A, beveik visą folatų normą, pusę vitamino C ir ketvirtadalį per parą reikalingo magnio bei geležies kiekio. Be to, špinatai yra labai nekaloringa daržovė, juose beveik nėra riebalų.“

Ir lietuviški, ir itališki kepiniai

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad likus vos kelioms dienoms iki Velykų, pirkėjai intensyviau ieško stalą papuošiančių desertų. „Pirkėjai šventėms renkasi tradicinius – „Napoleoną“, „Medutį“, „Šokoladinį“ tortą, keksus, itin dailiai dekoruotus mūsų konditerių pyragaičius, tartaletes su vaisiais ir uogomis, naminius zefyrus. Paklausūs ir kanelių, „Macarons“ rinkiniai, taip pat nedideli glazūruoti tortai, kuriuos patogu neštis į svečius. Siūlome paragauti ir tradicinių itališkų „Colomba“ pyragų, kurių turime pačių įvairiausių dydžių ir skonių: su limončelo kremu, vyšniomis, citrusiniais vaisiais, baltojo šokolado glazūra ir pistacijomis, sūdyta karamele, taip pat ir veganiškų. Tad visi – nuo vaiko iki senjoro – ras kaip pamaloninti savo skonio receptorius“, – įsitikinusi komercijos operacijų vadovė.

Ji primena, jog pigiau įsigyti produktų Velykoms padės privačios etiketės produktų pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus ir papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

Liucina Rimgailė siūlo Velykoms išsikepti pyragą „Samana“ – jis papuoš stalą ir ypač patiks vaikams.

Pyragas „Samana“

RECEPTAS

Biskvitui reikės:

3 kiaušinių;

200 g cukraus;

170 g aliejaus;

200 g šaldytų špinatų;

320 g miltų;

2 šaukštelių kepimo miltelių.

Pertepimui reikės:

250 g braškių;

40 g cukraus;

5 g želatinos;

25 g vandens.

Kremui reikės:

250 g mascarpone sūrio;

200 g grietinėlės (36 %);

50 g cukraus;

pusės citrinos sultys ir žievelė.

Kaip gaminti:

1. Uogas su cukrumi trumpai pavirkite. Želatiną užpilkite vandeniu ir leiskite išbrinkti. Į pravėsusias, bet dar šiltas uogas supilkite želatiną, gerai išmaišykite ir pastatykite į šaldytuvą.

2. Špinatus atitirpinkite ir sumalkite. Jei naudojami švieži, juos reikia trumpai pakaitinti su minimaliu kiekiu vandens, kad suminkštėtų ir taip pat sumalti.

3. Kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios, balkšvos masės. Plona srovele supilkite aliejų ir dar trumpai paplakite. Ten pat sudėti paruoštus špinatus.

4. Įsijokite miltus su kepimo milteliais, švelniai išmaišykite, kad neliktų sausų gumulėlių ir iškart išpilkite į kepimo formą (naudoju 20 x 30 cm), išklotą kepimo popieriumi. Kepkite 30 min., 180 °C temperatūroje.

5. Iškepus atvėsinkite ir tik po kurio laiko perpjaukite per pusę. Taip pat nupjaukite viršūnėlę ir sumalkite ją į trupinius. Tai bus pagrindinis papuošimas.

6. Visus kremo ingredientus sudėkite į dubenį ir išplakite iki purumo. Ant biskvito užtepkite sluoksnį kremo, paskirstykite dalį braškių. Uždėkite antrą lakštą biskvito ir viską pakartokite. Užbaikite pyragą pabarstydami trupiniais, papuoškite Velykų atributika.

Skanaus!


Populiarūs straipsniai