Sveiki atvykę į Graikiją: vaišinamės baklažanais

„Rinkis sveikiau“ straipsniai • 2018 m. Balandis 11 d.
Kol mes, įsisiautę į vis šiltesnius apdarus, skaičiuojame nuo medžių krentančius lapus, Viduržemio jūros skalaujamoje Graikijoje vis dar saulėta ir šilta. Jei artimiausiu metu į Pietų Europos vietovę keliauti nesiruošiate, ugningą šalies nuotaiką galite pamėginti įžiebti savo namų virtuvėje, vakarą pašvęsdami baklažanų pyrago – musakos (moussaka graikų k.) – gamybai.

Tradiciškai vienas populiariausių graikiškų patiekalų yra ruošiamas su avienos arba ėrienos mėsa, tačiau nebijokite nutolti nuo klasikinės receptūros. Nors sluoksniuotajam apkepui galima naudoti tiek kiaulieną, tiek paukštieną, tačiau geriausia alternatyva taps malta jautiena. Kepdami mėsą nepagailėkite smulkintų svogūnų, porų, traiškyto česnako skiltelių, džiovintų čiobrelių, raudonėlių ir, žinoma, šviežiai maltų pipiriukų. Kai kurie graikai į kepimo pabaigą ir vyno raudonojo stiklinaitę šliūkšteli, idant musakos skonis dar sodresnis ir išraiškingesnis taptų.

Netinkamai paruoštas baklažanas gali pakišti koją patiekalo skoniui. Daržovę supjaustykite pailgomis 0,5-1 cm juostelėmis, užberkite karčias sultis sugersiančios druskos ir palikite pastovėti valandą. Nuplaukite baklažano riekeles vėsiu vandeniu ir nusauskinite popieriniu rankšluosčiu. Įtrinkite jas česnaku ir trumpai apkepinkite sausoje keptuvėje ant silpnos ugnies.

Atėjo metas pyrago sluoksnių dėlionėms. Visų pirma į kepimo indą sudėkite pusę turimo kiekio baklažanų, ant jų kraukite keptą mėsą, tuomet vėl baklažanus. Musakos viršų puoškite šviežių arba savo sultyse konservuotų pomidorų gabalėliais. Paskutinieji taškai ant „i“ – žiupsnis tarkuoto kietojo sūrio, šaukštelis malto muskato, ir apkepas pasiruošęs keliauti į orkaitę. 200°C temperatūroje skrundanti musaka kepti baigs po 40–45 minučių. Linkime skanaus graikiško vakaro!

**

Ir pabaigai, siūlome prisiminti kelis svarbius baklažanų paruošimo ypatumus. Juk iš šios daržovės galima ruošti ne tik musaką, bet ir daugybę kitų gardžių valgių.

Kepti baklažanai, lyg kempinė sugeria riebalus, todėl prieš dedant į keptuvę daržoves reikėtų apie pusvalandį pamirkyti šaltame vandenyje arba rinktis sveikesnį gamybos būdą – garinimą bei kepimą orkaitėje. Baklažanai linkę greit perdžiūti, todėl jų skilteles rekomenduojame įvynioti į alyvuogių aliejumi arba sviestu išteptą foliją.

Metalinis peilis ir šakutė – didžiausi baklažano priešai, keičiantys ne tik daržovės spalvą, bet ir skonį, todėl šių įrankių gamindami patiekalą verčiau nenaudokite.

Skrudinti graikiniai riešutai, česnakai, kaparėliai, juodosios alyvuogės, miško grybai, vytintas kumpelis, minkštutėlis mocarelos sūris, sodriaskonė feta, šviežios petražolės ir aromatingi bazilikai – prie neutralaus skonio baklažanų itin tinkantys priedai.

Skanų įdarą baklažanams sukursite iš alyvuogių aliejuje (su cinamonu, aitriąja paprika ir balzaminio acto šlakeliu) pakepintų morkų, cukinijų ir saliero stiebų. Čia taip pat puikiai derės virti ryžiai. Daržovę skobkite palikdami nedidelį – 0,5 cm – atstumą nuo žievelės, kad baklažanas neliktų neiškepęs.


Populiarūs straipsniai