Sterko gamybos subtilybės: nuo A iki Z

Rinkis sveikiau • Balandis 12
Savo išvaizda ilgauodegį ešerį ir pasakų kūrėjų išliaupsintąją lydeką menantis, gėlavandenis sterkas (taip pat dar vadinamas ir starkiu) – itin mėgiamas sveikuolių gretose. Kaip paruošti įsimintino skonio, burnoje tirpstančią, sultingą žuvį? Tereikia įsiminti esmines jos gamybos paslaptis.

Su sterku draugaujančios daržovės: orkaitėje keptos morkos, svogūnų žiedai, cukinijos, geltonosios saldžiosios paprikos, virti brokoliai.

Kiti derantys priedai: džiovinti baravykai, tyras alyvuogių aliejus (apšlakstyti kepant orkaitėje), traiškyto česnako skiltelės, šviežiai spaustos geltonosios ir žaliosios citrinos sultys, tarkuotos jų žievelės, krapai, petražolių, špinatų lapeliai, laiškinis česnakas, melisa, raudonėliai.

Tinkantys prieskoniai: jūros druska, raudonieji, juodieji, baltieji pipirai, citrinpipiriai, kvapieji pipirai. Jei nebijote gurmaniškesnių eksperimentų virtuvėje, išmėginkite ir kvapniuosius gvazdikėlius.

Keli skonių dermę kuriantys garnyrai: švelni morkų ir žirnelių piurė, keptuvėje kepintų porų ir mėlynieji svogūnų duetas.

Kepimas orkaitėje ir keptuvėje. Tiek 180 laipsnių temperatūros orkaitėje (nepamirkškite odelės įpjauti peiliu, kad bekepant sterkas nesusiraukšlėtų ir nesusitrauktų), tiek keptuvėje žuvis kepa apie 15-20 minučių. Jei iš po žuvies odelės ima sunktis baltos sultys, o bakstelėjus šakute ar peiliu, šie į sterką įsminga lengvai – patiekalas jau pasiruošęs keliauti ant stalo.

Kur kas gardesnis sterkas džiugins jūsų skonio receptorius, jei jį alyvuogių aliejaus, medaus, citrinos sulčių, česnakų, krapų ir šviežiai maltų pipiriukų marinate paliksite „sirpti“ bent pusvalandį. Marinato galite dėti ir į žuvies vidų, ne tik apšlakstyti sterko išorę. Jei sumanėte žuvį kepti keptuvėje, ją įtrinkite nedideliu žiupsneliu miltų, o kepimui rinkitės sveikesnius – ryžių, vynuogių kauliukų – aliejus.

Verdant žuvienę, verta dėmesį atkreiptį į šiuos svarbius kulinarinius niuansus: į burbuliuojantį žuvies sultinį (šiam galite naudoti ne tik sterko filė, bet ir kitas dalis – kaulus, uodegas, odelę, kadangi išvirusius tirščius nukošite) nepamirškite įmesti nepjaustyto svogūno galvos, 2-3 nesmulkintų česnako skiltelių ir kelių lauro lapų. Sriubos skonis bus nepalyginamai gardesnis!


Populiarūs straipsniai

Slapukai padeda užtikrinti, kad ateityje Jūsų apsilankymai šioje svetainėje būtų patogesni. Toliau naršydami šiame puslapyje Jūs sutinkate su šio puslapio slapukų taisyklėmis.