Kada užkandžiai tampa naudingi?

Rinkis sveikiau • 2020 m. gegužės 04 d.
Užkandžiai neretai turi neigiamą įvaizdį. Vos apie juos užsiminus, daugelis iškart įsivaizduoja kaloringą maistą, kuriuo sau sukeliame daugiau žalos nei naudos. Visgi tinkamai pasirinkti užkandžiai gali tapti puikiu dienos raciono ir mitybos režimo paįvairinimu. Kaip teisingai jais mėgautis, atskleidė mokslų daktarė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė.

Manoma, jog užkandžiavimas nėra sveikas įprotis, bet ar tikrai užkandžiauti yra blogai?

Užkandžiavimas gali būti sveikatai ir palankus, ir nenaudingas. Jeigu kramsnojama tam, kad nebūtų nuobodu, kad buvo po ranka ar kad kažkas pasiūlė – tai nėra tinkamas pasirinkimas. Užkandis – vienas iš dienos valgymų, padedantis laikytis mitybos režimo. Jei užkandžiaujama bet kokiu maistu, nesirenkant arba pasirinkus nemaistingą, kalorijų turtingą maistą (traškučius, saldumynus ir pan.) – sveikatai palanku nebus. Jei suplanuotam užkandžiui pasirenkama daržovių, vaisių ar tinkamas kiekis riešutų arba sėklų, tada bus puikus paros maisto raciono paįvairinimas.

Kada reikėtų užkandžiauti ir kiek kartų per dieną? Ar tam turi įtakos žmogus fizinė veikla?

Žmogui per dieną reikia tam tikro maistinių medžiagų bei energijos kiekio. Šis kiekis turi būti gaunamas su maistu. Maisto kiekis neturėtų viršyti skrandžio tūrio. Taigi, priklausomai nuo asmens lyties, fizinio krūvio, sveikatos būklės, susidaro tam tikras maisto kiekis, kurį reikia tinkamai paskirstyti per dieną. Užkandis padeda sumažinti pagrindinių valgių (pusryčių, pietų, vakarienės) tūrį, taip neapsunkinamas virškinimo procesas. Priklausomai nuo kiekvieno žmogaus situacijos, tų užkandžių gali būti nuo vieno iki trijų. Pavyzdžiui, tik priešpiečiai, tik pavakariai, tik naktipiečiai arba jų deriniai.
Sportas – niekuo neypatinga mitybos režimo atžvilgiu situacija. Sportuojantiesiems dienos maisto kiekis paskirstomas taip, kad vietos atsirastų ir užkandžiams.

Užkandis padeda sumažinti pagrindinių valgių (pusryčių, pietų, vakarienės) tūrį, taip neapsunkinamas virškinimo procesas.

Koks turėtų būti sveikas, energijos suteikiantis užkandis, kad jis netaptų antrais pietumis ar vakariene?

Paprastai užkandis sudaro 5–10 procentų dienos maisto energinės vertės.

Per dieną išgeriamos sultys, vaisių ir daržovių kokteiliai, kefyras, jogurtas ir kiti panašūs geriamieji produktai dažnai priskiriami gėrimams, o ne užkandžiams. Ar tai teisingas priskyrimas? Kas tai yra – maistas ar užkandis?

Turintis kalorijų maistas turi būti įskaičiuotas į dienos maisto raciono energinę vertę. Kefyras, geriamasis jogurtas, tirštieji kokteiliai ir panašūs skysto pavidalo patiekalai ar produktai yra maistas. Jie tinka užkandžiui.

Kokių maisto produktų turėtume vengti kaip užkandžių?

Užkandžiai, kuriuose gausu kalorijų, bet stinga vitaminų, biologiškai aktyvių medžiagų, naudingųjų mineralų, neturėtų užimti kasdieninio užkandžio vietos. Šiuo atveju kalbama apie traškučius, įvairius saldumynus.

4 gardžios idėjos, kurios leis užkąsti greitai ir sveikai

Anakardžių batonėliai su datulėmis ir spanguolėmis

Sviestinių pupelių ir morkų užtepėlė

Sumuštinis su avokadais, lašišų filė, agurkų ir ridikėlių padažu

Migdolų pieno ir ispaninio šalavijo sėklų pudingas


Populiarūs straipsniai