Ekologiški ordinai ir medaliai

Rinkis sveikiau • 2019 m. balandžio 03 d.
Ekologiškas, organiškas, natūralus – tai tik keli epitetai, dažniausiai sutinkami ant įvairių pakuotes puošiančių ženkliukų. Kaip šie vertinimai atsiranda, kokie yra esminiai skirtumai tarp jų ir į ką rekomenduojama atkreipti dėmesį? 

Natūralu – nebūtinai ekologiška

Lietuvoje plačiai paplitęs terminas „ekologiškas“ turėtų būti verčiamas iš angliško žodžio „organic“. Specialistai visame pasaulyje vieningai sutinka, kad organinis produktas – tai itin kokybiškas maistas, kurį gaminant aplinkai daromas kuo mažesnis poveikis. Įprastai tokių produktų sudėtyje nėra sintetinių priedų, cheminių medžiagų, genetiškai modifikuotų organizmų. Be to, organiškas maistas auginamas natūraliomis sąlygomis ir prieš pasiekdamas pirkėją yra kuo mažiau perdirbamas. Mūsų šalyje dažnai painiojamos sąvokos „ekologiška“ ir „natūralu“.

Pavyzdžiui, pirkėjai neretai yra įsitikinę, kad turguje iš ūkininkų įsigytos daržovės – vienareikšmiškai ekologiškos, nors iš tikrųjų jos tik augintos natūraliomis sąlygomis. Svarbiausias skirtumas tarp ekologiškų ir natūralių produktų yra tas, kad pastarųjų gamyba dažnai nekontroliuojama, o tokie produktai niekaip specialiai nėra ženklinami. Galbūt žemė, kurioje išaugintos daržovės, prieš kelis dešimtmečius buvo tręšta trašomis? Išsivalymo procesas gali trukti ne vienerius metus, tad norėdami būti visiškai ramūs, būtinai prašykite ekologišką auginimo būdą įrodančio sertifikato. Pirmas patarimas – ieškokite specialaus ženklo. Jis patvirtins, jog daržovės yra ekologiškos.

Pirkėjai neretai yra įsitikinę, kad turguje iš ūkininkų įsigytos daržovės – vienareikšmiškai ekologiškos, nors iš tikrųjų jos tik augintos natūraliomis sąlygomis.

Žvaigždėto lapo galia

Įvairių spalvų ir formų ženklinimas ant ryškiaspalvių pakuočių tikrai gali apsukti galvą. Visgi, svarbiausias rodiklis, ar produktas ekologiškas, yra žaliame fone iš baltų žvaigdžių išdėstytas lapas. Šiuo Europos Sąjungos ekologiško maisto gaminio logotipu nuo 2010 metų pri val oma žymėti visus fasuo tus ekologiškus gaminius, pagam intus bet kuri oje ES val sty bėje ir atitinkančius būt i nus stan dar tus. Juo gali būti ženkli nami ir įvežami produktai. Dar vienas ES kokybės standartus nurodantis ženklas vadinamas „Ekologinis žemės ūkis” (angl. organic farm ing).

Šis ženklinimas vienija Europos Sąjungos šalių maisto produktų gamintojus, kurie šiuo ženklu žymi savo produkciją nuo 2000-ųjų. Jei 95 procentai galutinio produkto atitinka ekologinius standartus, produktas gali būti žymimas minėtu ženklu. Kartu su šiais tarptautiniais ekologiškos kokybės ženklais gali būti nau do jami ir kiti logotipai, nusakantys atitinkamą šalies, regionio ar verslo kilmę. Tarp pastarųjų Lietuvoje dažnai matomas „Ekologi nis žemės ūkis“. Tokį ženklą iš anksto numatyta tvarka naudoja sertifikuoti Lietuvos ekologiškos gamybos ūkinininkai bei perdirbėjai. Šalia jo įprastai būna ir sertifikavimo bei kontrolės įstaigos „Ekoagra“ logotipas. Skaičiuojama, kad ši organizacija kasmet sertifikuoja beveik tris tūkstančius šalies ūkio subjektų.

Gamta padėkos

Rinkdamiesi ekologiškus maisto produktus, dažniausiai galvojame apie save ir kokią naudą tokie produktai atneš mums patiems ar mūsų šeimos nariams. Tačiau ekologiškai užauginti produktai taip pat yra reikšmingi mus supančiai aplinkai. Juk naudoti kuo mažiau žalingų ar kenksmingų medžiagų tampa vis svarbiau siekiant išsaugoti gamtą ateities kartoms.


Populiarūs straipsniai

Slapukai padeda užtikrinti, kad ateityje Jūsų apsilankymai šioje svetainėje būtų patogesni. Toliau naršydami šiame puslapyje Jūs sutinkate su šio puslapio slapukų taisyklėmis.