Veganiški šaltibarščiai

Pasaulio virtuvė • 2018 m. kovo 30 d.
Net jei esate veganai, tai dar nereiškia, kad karštą vasaros popietę negalite sau leisti atsivėsinti Lietuvoje pačia populiariausia šaltąja sriuba – šaltibarščiais.

Klausiate, o kuo gi pakeisti patiekalo pagrindą – kefyrą? Nustebsite išgirdę, kad vietoje šio ingrediento galima naudoti trintuvu sumaltas saulėgrąžas arba anakardžių riešutus.

Veganiškų šaltibarščių ruošimas su saulėgražų gėrimu prasideda nuo sėklų užmerkimo. Stiklinę arba dvi (priklausomai nuo to, keliems žmonėms gaminsite valgį) nuplautų saulėgrąžų užpilkite šaltu vandeniu ir palaikykite 2–3 valandas arba palikite brinkti visai nakčiai. Išmirkusias sėklas sudėkite į trintuvą, įpilkite 1–2 puodelius vandens, įmeskite kelias česnako skilteles ir sutrinkite. Pastebėję, kad gautas skystis per tirštas, šliūkštelėkite šiek tiek vandens.

Marinuotus burokėlius pasiruoškite iš vakaro – sutarkuokite daržoves, gausiai apliekite jas šviežiai išspaustos citrinos sultimis, įberkite šiek tiek druskos, viską gerai išmaišykite, įdėkite į dubenėlį, masę suslėkite ir palaikykite šaldytuve pernakt.

Ir paskutinis žingsnis. Į didelį puodą supilkite maltų saulėgrąžų sėklų tyrę (buvo kefyras), sumeskite nuluptus ir supjaustytus agurkus, kapotas prieskonines žoleles (šviežius krapus, svogūnų ir česnakų laiškus), naminius marinuotus burokėlius, žiupsnelį druskos ir pipirų. Į dubenėlius išpilstytą sriubą papuoškite ridikėlių bei saulėgrąžų daigais ir patiekite valgytojams su lupenomis virtomis bulvėmis..

Kita galimybė įsibėgėjusio pavasario savaitgalį paskanauti veganiškų šaltibarščių – juos paruošti iš anakardžių riešutų. Su jais reikėtų elgtis lygiai taip pat, kaip ir su saulėgrąžomis. Kelias valandas pamirkyti vandenyje, supilti į trintuvą ir, įmetus nedidelę svogūno galvą bei įpylus kaupiną stiklinę vandens, sumalti iki vientisumo. Toliau į sriubą keliautų citrinų sultyse su druska marinuoti tarkuoti burokėliai, griežinėliais pjaustyti agurkai, smulkiai kapotų šviežių krapų nepagailint, druska ir šviežiai malti pipirai. Prie sočių ir maistingų šaltibarščių namiškiams pasiūlykite kvapnios paprastųjų ir saldžiųjų bulvių košės. 


Populiarūs straipsniai

Slapukai padeda užtikrinti, kad ateityje Jūsų apsilankymai šioje svetainėje būtų patogesni. Toliau naršydami šiame puslapyje Jūs sutinkate su šio puslapio slapukų taisyklėmis.