Subtili „Bulgur“ kruopų skonio melodija

Pasaulio virtuvė • 2018 m. kovo 30 d.
Jeigu vertinate kuskusą dėl nesudėtingo jo paruošimo būdo („užmerkiau ir palikau“), tačiau šių kruopos per daug minkštos ir norėtųsi rimtesnio pakramsnojimo, tuomet siūlome išmėginti „Bulgur“ – itin vertingas bei maistingas viso grūdo kietųjų kviečių kruopas.

Parduotuvėse rasite įvairaus stambumo kruopų – nuo to priklausys, per kiek laiko jas paruošite. Smulkesnės vandenį sugers greičiau, o stambesnėms prireiks šiek tiek daugiau laiko.

Nors šių kruopų pavadinimas ne vienam asocijuojasi su Bulgarija, tačiau, kaip sakoma, neskubėkime apie knygą spręsti iš viršelio. Patiekalai su „Bulgur“ labiausiai paplitę Artimuosiuose Rytuose, taip pat iš jų patiekalus ruošia Šiaurės Afrikos bei Vidurio Azijos gyventojai.

Taigi nieko nuostabaus, kad labiausiai prie „Bulgur“ skonio dera egzotiniu dvelksmu alsuojantys prieskoniai – kuminas, kalendros, ciberžolės, kajeno pipirai, kario ar „Garam masala“ mišiniai... Dažniausiai skoniais žaižaruoja pagrindinis patiekalas, o kruopos būna tik neutrali palyda, tačiau kodėl gi nepasielgus atvirkščiai? Gamindami troškinį iš įvairiaspalvių paprikų, baklažanų, morkų ir pastarnokų, daržoves prieskoniais skaninkite minimaliai. Visą dėmesį sutelkite į kruopas: prieš užpildami jas verdančiu vandeniu, apibarstykite mėgstamais prieskoniais ir gerai išmaišykite. Kol kruopos brinks, prieskoniai taip pat atliks savo darbą: drauge su vandeniu įsigers į kruopas ir taip sukurs subtilesnį, vientisesnį skonį.

Išbrinkusios ir atvėsintos kruopos „Bulgur“ nuostabiai dera įmaišytos į žaliąsias salotas iš smulkiai pjaustytų agurkų, žaliųjų paprikų, avokadų ir šviežių žaliųjų prieskoninių žolelių (kalendrų, krapų, mėtų).

Dieviškai aromatingas, paprastas kelių ingredientų receptas: „Bulgur“ kruopos su šalavijų ir citrinų padažu. Jums reikės: „Bulgur“ kruopų, arbatinio šaukštelio ghi sviesto, kelių česnako skiltelių, saujos šviežių šalavijų lapelių, grietinėlės, žiupsnio tarkuotos citrinų žievelės, druskos. Kruopas užpilkite verdančiu vandeniu. Kol jos brinks, su ghi sviestu minutėlę pakepinkite česnaką ir šalavijus. Čia pat į keptuvę pilkite grietinėlės (laktozės netoleruojantys ją gali keisti sojų grietinėle, tiks ir kokosų pienas) – kiekis priklauso nuo to, kokio tirštumo padažo norėsite. Grietinėlei užvirus suberkite kruopas ir užtarkuokite citrinų žievelės. Sumažinkite ugnį ir leiskite viskam pasitroškinti 5–10 minučių. Prieš pat pabaigą įberkite druskos pagal skonį, raskite mėgiamiausią dubenėlį ir – pirmyn.


Populiarūs straipsniai

Slapukai padeda užtikrinti, kad ateityje Jūsų apsilankymai šioje svetainėje būtų patogesni. Toliau naršydami šiame puslapyje Jūs sutinkate su šio puslapio slapukų taisyklėmis.