Kad būtų skanus, aštuonkojį tenka mušti

Pasaulio virtuvė • 2018 m. Kovas 29 d.
Jei krevetės, austrės ir omarai jūsų gurmaniškam gomuriui jau jokia naujiena, verta „nerti“ dar giliau ir namie ar restorane paragauti patiekalų iš aštuonkojų mėsos.

Būdų aštuonkojams paruošti ir receptų – daugybė, tačiau kai kuriose šalyse gyvuoja ir nacionalinės tradicijos. Pavyzdžiui, Italijoje aštuonkojai dažniausiai kepami ant grotelių, troškinami. Graikijoje itin populiarios gaivios salotos su aštuonkojų mėsa, pagardintos česnakais ir alyvuogių aliejumi. Italijoje mėgstama su pomidorais troškinti aštuonkojai. Ispanijoje šie moliuskai neretai ruošiami su jų išleidžiamu juodu skysčiu, primenančiu rašalą, – jo galima atskirai nusipirkti iš prekiautojų žuvimis. Japonijoje su šių jūsų gyvių mėsos gabalėliais ruošiami sušiai arba šiek tiek apvirti aštuonkojai marinuojami su actu.

Pirmąsyk nuvykusieji į Graikiją, Kretą ar kitas šio regiono salas neretai nustemba matydami pakrantėse lyg skalbinius sudžiautus jūroje pagautus aštuonkojus. Šie „skalbiniai“ tiesiog laukia vakaro, kai bus iškepti ant grotelių.

Kaip išdarinėti šviežius aštuonkojus?

Daugiausia klausimų ir neaiškumų kyla prekybos centre nusipirkus šviežią šaldytą aštuonkojį. Nesiblaškykite – tinkamai jį išdoroti reikia mokėti, tačiau tai nėra neįveikiama užduotis. Be to, darbą palengvina tai, kad aštuonkojų kūne nėra nė vieno kaulo.

Taigi – žingsnis po žingsnio:

1. Aštuonkojį kruopščiai nuplaukite, padėkite jį ant kieto paviršiaus ir aštriu peiliu nupjaukite galvos dalį tarp „maišelio“ ir liemens, iš kurio auga kojas primenantys čiuptuvai. Nupjautą galvos dalį su viskuo, kas viduje, išmeskite.

2. Atidžiai nulupkite juodą odelę – gali tekti ilgokai pasidarbuoti. Jei nenorite sunkiai vargti, pasinaudokite gudrybe: aštuonkojį nuliekite verdančiu vandeniu ir odelė nusilups lengviau.

3. Nuluptą moliuską apverskite ir pašalinkite vidurius, gerai išplaukite maišelį, kuriame jie buvo.

4. Pašalinkite aštuonkojo virškinimo organus. Tam reikės į viršų išspausti tarp čiuptuvų esančią dalį ir ją nupjauti. Tada supjaustykite tokio dydžio gabaliukais, kaip nurodoma jūsų pasirinktame recepte.

Japonijoje išdorotą aštuonkojį deda į vandenį su tarkuotais ridikais ir gerokai pamaigo, kad mėsa suminkštėtų. Pietų Italijoje išdarinėti ir druska apibarstyti aštuonkojai gerai pakaitinami karštoje keptuvėje arba moliniame inde ir tik tada iš jų gaminami patiekalai. O jūs, nusipirkę šviežią aštuonkojį, galite jį, jau išdarinėtą, kiek pamušti mėsai skirtu mediniu plaktuku. Ruošiant šaldytus aštuonkojus to daryti nereikės, nes užšaldyta jų mėsa tampa švelnesnė.


Populiarūs straipsniai