Itališkas Parmos kumpis

Pasaulio virtuvė • 2018 m. Kovas 29 d.
Pirmą kartą Italijoje, Parmos miesto apylinkėse, išskirtinai kvepiantis, lauke vytintas kumpis paminėtas 100 m. pr. Kr. Parmos kumpis iki šiol ruošiamas pasitelkiant tradicinius metodus. Tai išskirtinis ir dabar jau teisiškai apsaugotas produktas, kurio kokybę garantuoja patentuotas prekių ženklas – penkiakampė karūna.

Kvepiantis ir saldus Parmos kumpis yra vienas paklausiausių maisto produktų visame pasaulyje. Jį ruošiant būtina laikytis tam tikrų taisyklių, nes kitaip negalės būti vadinamas Parmos kumpiu.

Kiaulių kumpiai pradėti vytinti Parmos apylinkėse, kur labai daug saulės ir kur prasidedantys Apeninų kalnai sukuria šiam regionui būdingą mikroklimatą. Tad žodis „Parma“ pamažu tapo vytinto kumpio – prosciutto sinonimu. „Prosciutto“ reiškia tam tikru būdu konservuotą kiaulės šlaunį. Kumpis būna dviejų rūšių – vytintas (crudo) ir virtas (cotto).

Parmos regione kumpį vytina tik su druska, kitur truputėlį jį parūko, Italijos pietuose labai mėgsta pridėti aitriųjų paprikų, Anglijoje – medaus ir cukraus.

Parmos kumpiui tinka dvi užpakalinės kiaulių šlaunys. Visa kita mėsa nenaudojama. Tad dviem vytintiems kumpiams reikia visos kiaulės.

Svarbus ir kumpio supjaustymas. Kumpis pjaustomas plonais griežinėliais ir patiekiamas kambario temperatūros.

Klasikinis užkandis su Parmos kumpiu – tai plonai pjaustytas kumpis su melionais arba figomis. Kitas skanėstas – tai ožkų sūris, įvyniotas į ploną kumpio juostelę. Daug įvairių produktų galima įvynioti į kumpį ir taip suteikti netikėto prieskonio daržovėms, pavyzdžiui, šparaginėms pupelėms, taip pat žuvims, mėsai. Pabandykite apsukti kumpiu vištienos gabalėlius ir po penkių minučių patiekti.

Be Parmos kumpio italų virtuvė tiesiog neįsivaizduojama. O nupjauti šio visiškai natūralaus kumpių karaliaus lašinukus laikoma nuodėme.

Kumpis labai skanus, stipraus skonio, kiekvienas gali sugalvoti, prie ko jį derinti, svarbiausia – pasitelkti fantaziją.


Populiarūs straipsniai