Užkandis į gamtą – makaronų salotos: sotu, sveika ir pigu (receptas)

Apie maistą • 2023 m. Liepa 04 d.
Klasikinės daržovių ir makaronų salotos tiks vasaros išvykoms: jas lengva ir pigu paruošti, be to, jos puikiai išsilaiko kelionėse, išlieka labai skanios net šiek tiek pastovėjusios ant pikniko stalo. 

Salotoms galima naudoti bet kokias daržoves, paskaninti keptos vištienos gabaliukais ar sūriu, improvizuoti su padažais. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo atkreipti dėmesį į makaronų gaminimo būdą: geriau valgyti nepervirtus, kurie Italijoje vadinami „al dente“ – jų glikeminis indeksas mažesnis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti kokybiškus makaronus bei pastebi, kad pirkėjai dažniausiai renkasi spagečius, vamzdelių bei sraigtelių formų.

Svarbu nepervirti ir nepamiršti saiko

Nors dabar madinga iš raciono išbraukti bulves ir miltų gaminius, makaronus, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad sveikam žmogui tai nebūtina: „Makaronai yra toks produktas, kuris gali būti įtraukiamas į sveikatai palankios mitybos racioną, bet svarbu tai, iš ko jie gaminami. Jeigu makaronai yra viso grūdo ar iš kietagrūdžių kviečių, grikių ir praturtinti špinatais ar burokėliais – jie tampa maistingesni. Kartais, ypač vaikams, kurie nėra kruopų mėgėjai, taip praturtinti makaronai gali atstoti ir kruopas.“

Pasak ekspertės, makaronai aprūpina žmogaus organizmą kompleksiniais angliavandeniais, tad nors ir nepasižymi didele mineralinių medžiagų gausa, juose yra šiek tiek kalcio, magnio ir geležies, o kai kuriose rūšyse – ir cinko. Priklausomai nuo miltų, iš kurių yra pagaminti makaronai, juose gali būti ir B grupės vitaminų.

Gydytoja priduria, kad vertėtų atkreipti dėmesį ir į makaronų gaminimo būdą: „Sveikatai palankiau rinktis nepervirtus makaronus, kurie Italijoje vadinami „al dente“. Taip pagamintų makaronų glikeminis indeksas mažesnis. Jei makaronai yra neištižę, neišbrinkę, jų glikeminis indeksas mažesnis, o tai reiškia, kad cukraus lygis kraujyje kyla lėčiau. Be to, ilgiau jaučiamas sotumo jausmas.“

Ekspertė rekomenduoja iš makaronų pagamintus patiekalus valgyti ne dažniau nei 1–2 kartus per savaitę, tačiau atkreipia dėmesį, kad tam tikrų ligų kamuojami žmonės savo mitybos racione turėtų jų vengti: „Jeigu tai kvietiniai, ruginiai, ar kiti glitimo turintys makaronai – celiakija sergantys arba neceliakinį jautrumą glitimui turinys asmenys šių makaronų turėtų vengti.“

Pigūs ir pritaikomi daugybėje patiekalų

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, makaronai išlieka geru pasirinkimu norintiems sutaupyti: „Perkamiausi išlieka kietųjų kviečių makaronai: pirkėjai dažniausiai renkasi spagečius, sraigtelių ir vamzdelių formų kietuosius makaronus, tačiau pastebime, kad auga ir kiaušininių, ryžių bei „Wok“ makaronų pardavimai.“

Ji primena, kad kokybiškiausi makaronai yra tie, kurie nesuverda, yra pagaminti iš gerų miltų, turi šiurkštų paviršių, lengvai netrupa ir išlaiko savo formą, o pagaminti gerai sugeria padažus: „Norintys sutaupyti prekybos centrų lentynose turėtų ieškoti pigiausių, privačia etikete „Rimi Basic“, pažymėtų makaronų bei tų, kuriems taikomos akcijos, nes jie galioja ilgiau nei metus. Tai geras būdas ne tik sutaupyti pinigų, bet ir laiko, nes iš ilgo galiojimo produktų su jau turimais šaldytuve galima greitai pasigaminti pietus ar vakarienę: makaronai su įvairiausiais padažais valgomi ir vieni, jais gardinamos sriubos, troškiniai, apkepai“, – sako O. Suchočeva.

Skirtingiems patiekalams tinka skirtingų rūšių makaronai, padažus taip pat reikėtų prie jų derinti. Pasak komercijos operacijų vadovės, taisyklė yra tokia: kuo stambesni makaronai, tuo sodresnis padažas, nes jis turi prilipti prie makaronų paviršiaus: „Tad spagečiams tiks lengvos, slidžios tekstūros padažai, paruošti alyvuogių aliejaus su česnaku ar grietinėlės pagrindu. Sraigteliams ar kitaip susuktiems makaronams tiks pesto, kreminiai padažai su sūriu. Briaunuotame vamzdelių formos makaronų paviršiuje gerai išsilaikys tiršti mėsos ir daržovių padažai.“

Norintiems sutaupyti specialistė primena, kad prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje galima rasti daugiau nei 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje.

RECEPTAS

Makaronų salotos su daržovėmis

Salotoms reikės:

  • 350 g makaronų (geriausiai tiktų kaspinėlių ar sraigtelių formos) – makaronai „Rimi Basic Fusilli“ 0,37 €/ 400g;
  • 2 pomidorų – lietuviški pomidorai 2,99€/1 kg;
  • 1 cukinijos – cukinija 0,59 €/1 vnt;
  • Gabalėlio moliūgo – sviestinis moliūgas 2,49 €/1 kg;
  • 1 stiklainio konservuotų paprikų – keptos marinuotos paprikos „Rimi” 2,85 €/ 670g/395g;
  • 1/2 raudonojo svogūno;
  • 1/2 puodelio smulkintų petražolių.

Padažui reikės:

  • 1/2 puodelio alyvuogių aliejaus;
  • 1/3 puodelio raudonojo vyno acto;
  • 1 šaukšto Dižono garstyčių;
  • 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio;
  • 1 skiltelės susmulkinto česnako;
  • 3/4 šaukštelio druskos;
  • 1/4 šaukštelio maltų juodųjų pipirų.

Kaip gaminti:

  • Sumaišykite alyvuogių aliejų, raudonojo vyno actą, garstyčias, raudonėlį, smulkintą česnaką, druską ir pipirus. Atidėkite padažą į šalį.
  • Makaronus išvirkite pagal pakuotės nurodymus (virkite 7-10 minučių arba kol suminkštės), tada sietelyjeperplaukite juos šaltu vandeniu ir nuvarvinkite.
  • Kol makaronai verda, pasiruoškite daržoves. Supjaustykite pomidorus, cukiniją, moliūgą ir petražoles, taip pat paprikas ir raudonąjį svogūną.
  • Į dubenį sudėkite makaronus ir supjaustytas daržoves, užpilkite padažu, gerai išmaišykite. Paragaukite ir, jei reikia, įberkite druskos arba pipirų.

Skanaus!

*Šios produktų kainos užfiksuotos liepos 4 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.


Populiarūs straipsniai