Trūksta idėjų pusryčiams? Išbandykite gardų varškės omleto receptą

Apie maistą • 2021 m. Spalis 22 d.
Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, varškė turėtų būti įtrauktą į kasdienį vaikų ir suaugusiųjų mitybos racioną, nes joje gausu žmogaus organizmui reikalingų baltymų, mineralų ir vitaminų. Varškė yra puikus pasirinkimas ir pusryčiams, todėl „Rimi“ kviečia išbandyti gardų varškės omleto receptą, kuris paįvairins jūsų pusryčių meniu.
 

Anot gydytojos dietologės E. Gavelienės, pusryčiai yra svarbi kasdienės mitybos grandinės dalis:

„Siekiant jaustis gerai, svarbu įtraukti į dienotvarkę pusryčius. Ryte, kaip ir kitu dienos metu, valgyti reikėtų neskubant, ramiai kramtant, mėgaujantis maisto skoniu. Nebūtina pusryčiauti vos tik pabudus – tai reikėtų padaryti per pirmas dvi ar tris valandas atsikėlus.“

Sveikatai palankios mitybos konsultantė teigia, kad pusryčiai turėtų būti sotesni, o jų pagrindą turėtų sudaryti daugiau baltymų, šiek tiek riebalų ir angliavandenių turintys produktai, todėl varškė galėtų būti puikus pusryčių pasirinkimas.

„Varškė – žmogaus organizmui reikalingų baltymų šaltinis. Kaip žinia, baltymai suteikia energiją, todėl varškė galėtų būti vienas iš visaverčių pusryčių produktų“, – sako E. Gavelienė.

Ji priduria, kad visi pieno produktai, įskaitant varškę, yra reikalingi žmogaus organizmui ne tik dėl lengvai įsisavinamų baltymų, kurie suteikia energijos, bet ir kitų naudingų medžiagų.

„Varškėje gausu kalcio, riebaluose tirpių vitaminų A ir D bei B grupės vitaminų. Varškė yra labai maistingas produktas, kuris gali praturtinti žmogaus mitybos racioną, todėl ją rekomenduojama valgyti bent 2–3 kartus per savaitę“, – rekomenduoja gydytoja dietologė.

Nors pieno produktai turi gausybę naudingų medžiagų, tačiau dažnai kalbama ir apie tai, kad ne visi žmonės gali juos toleruoti dėl pieno produktuose esančios laktozės.

„Laktozė yra piene randamas cukrus, kurį organizme išskaido laktazės fermentas. Tačiau šio fermento organizme gali trūkti. Jei pavartojus pieno produktų grupės gaminių jus apima nemalonūs pojūčiai pilve, tai gali būti ženklas, kad jūsų organizmas negamina šio fermento. Dažniausi laktozės netoleravimo simptomai yra bloga savijauta, susijusi su virškinimo sistema – pilvo pūtimas, viduriavimas. Tiesa, kai kam gali pasitaikyti ir retesni simptomai, pavyzdžiui, galvos skausmas“, – vardija gydytoja dietologė.

Visgi, E. Gavelienė pastebi, kad varškėje laktozės yra tik neženklūs pėdsakai, todėl šis produktas, kaip ir visi rauginto pieno gaminiai, yra puikus pasirinkimas laktozės netoleruojantiems asmenims.

„Liesa varškė tinka asmenims, kurie netoleruoja laktozės, tačiau reikėtų nepamiršti, kad asmenims, kurie yra alergiški pieno baltymui, bet kuris pieno produktas, tame tarpe ir varškė, nėra tinkamas“, – primena specialistė.

Perkant varškę parduotuvėje E. Gavelienė rekomenduoja rinktis liesesnę:

„Nors riebesnėje varškėje yra daugiau vitaminų, tačiau ji tuo pačiu ir turtingesnė pertekliniais riebalais, tad ją vartoti reikėtų saikingai. Dėl šios priežasties tiek suaugusiems, tiek vaikams rekomenduočiau rinktis liesą arba pusriebę varškę. Apskritai varškė turėtų būti visų žmonių kasdieninio vartojimo ir pirmo pasirinkimo produktas.“

Pasak specialistės, varškę galima valgyti įvairiais pavidalais ir skaninti ją šviežiais ar džiovintais vaisiais, riešutais, sėklomis bei uogomis. Kaip bebūtų, nereikėtų pamiršti, kad papildomi priedai keičia ir valgomo patiekalo maistingumą.

„Rimi“ kviečia rinktis sveikus ir maistingus produktus, o pritrūkus idėjų pusryčiams – namuose pasigaminti gardų varškės omletą.

Varškės omletas „Kaiserschmarrn“

lengvas | 1–2 asm. | 15 min.

Patiekalui reikės:

2 kiaušinių

2 šaukštų miltų

100 ml pieno

1 šaukšto varškės

1 šaukštelio cukraus

1 šaukšto razinų

1 šaukšto ghi sviesto

žiupsnelio druskos

cukraus pudros, uogų papuošimui

Gaminimo eiga:

  1. Razinas pamirkykite vandenyje mažiausiai 15 minučių.
  2. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų su druska.
  3. Dubenyje sumaišykite kiaušinių trynius, pieną, miltus, varškę ir cukrų. Į masę labai atsargiai įmaišykite plaktus kiaušinių baltymus.
  4. Razinas nusausinkite. Jei dėsite dideles razinas, jas susmulkinkite.
  5. Įkaitinkite keptuvę (24 cm skersmens), išlydykite sviestą. Supilkite paruoštą masę į keptuvę, suberkite razinas.
  6. Kepkite omletą ant mažos kaitros, kol įgaus gražią auksinę spalvą, tada su mentele atsargiai apverskite. Omletą mentele suplėšykite į mažus, nelygius gabalėlius ir gerai apkepinkite.
  7. Iškeptą varškės omletą apibarstykite cukraus pudra, papuoškite uogomis.

Populiarūs straipsniai