Tobulo skonio paieškos - prieskoninės žolelės

Apie maistą • 2022 m. Kovas 16 d.
Pagaliau pavasaris, įsileiskime į savo virtuvę daugiau žalumos ir aromatų. Šviežios prieskoninės žolelės suteiks patiekalams daugiau spalvos ir skonio.

Keiskime įprastus džiovintus prieskonius šviežiais, bandykime naujus derinius, atraskime naujus skonius. Žoleles galima naudoti tiek kaip prieskonius, tiek kaip dekoro elementą vietoj kambarinių gėlių – puoškime palanges prieskonių vazonėliais, dovanokime draugams kvapnių mėtų ar bazilikų puokštes. „Rimi“ lentynose rasite įvairiausių skintų žolelių, taip pat paaugintų vazonėliuose prieskonių. Tegu namai kvepia šviežiai ir gaiviai!

Patarimas: Jeigu nusipirkote žoleles, augančias vazonėlyje, statykite ant saulėtos palangės ir nepamirškite laistyti.

Šviežios žolelės suteikia ryškų skonį, stiprų aromatą, spalvą – tai, kas daro patiekalus išskirtinius. Pavaišinkite draugus keptomis bulvėmis, gardintomis čiobreliais, vištienos kepsniu su peletrūnais ar vaisių salotomis su melisomis. Vakarienė bus spalvinga ir nepamirštama! Šviežios prieskoninės žolelės labai tinka norintiems maitintis ne tik skaniai, bet ir sveikiau – jos gali pakeisti druską, cukrų ar riebalus padažuose. Jei džiovintus prieskonius į maistą beriame gamybos proceso pradžioje, tai šviežias žoleles reikia dėti tik pabaigoje – kitaip karštis sunaikins šviežia skonį ir aromatą. Gležnesnes žoleles (bazilikus, laiškinius česnakus, kalendrą, krapus) į troškinius ir sriubas dėkite likus 1–2 minutėms iki patiekalo virimo pabaigos arba užbarstykite ant jau pagaminto patiekalo. Tvirtesnės žolelės (rozmarinas, peletrūnas, čiobrelis) gali troškintis / virti ilgiau – 20 minučių. Vienam patiekalui rinkitės vieną ryškesnio skonio žolelę ir kitą švelnesnę. Kai kuriuose klasikiniuose receptuose (kario, provanso troškinių) gali būti naudojama daugiau nei 15 skirtingų prieskonių, bet skonių derinimas yra atskiras mokslas ir menas. Pradžioje nenaudokite daugiau nei trijų skirtingų žolelių – ryškūs skoniai ne visuomet dera tarpusavyje ir gali užgožti pagrindinių naudojamų produktų skonį. Pamažu ragaukite ir atraskite, kas jums tinka ir patinka.

Patarimas: Jei dvigubinate recepte nurodytų ingredientų kiekį, prieskonių dėkite ne dvigubai, o 1,5 karto daugiau. Pradėkite nuo mažesnio kiekio, ragaukite ir papildykite jei trūksta – pateikiami kiekiai tik rekomendacija, viskas priklauso nuo jūsų individualaus skonio.

Pasinaudokite įvairiose pasaulio virtuvėse naudojamais klasikiniais prieskonių deriniais – kai kurie iš jų netgi turi savo pavadinimus.

FINES HERBES

PETRAŽOLĖS, BUILIAI, LAIŠKINIAI ČESNAKAI, PELETRŪNAS. Klasikinėje Prancūzijos virtuvėje naudojamas žolelių derinys, naudojamas salotoms ir švelnesnio skonio produktams – vištienai, žuviai, kiaušiniams. Naudojamas trumpai gaminamiems patiekalams.

HERBES DE PROVENCE

ČIOBRELIAI, RAUDONĖLIS, ROZMARINAS, DAŠIS. Šis derinys kilęs iš Prancūzijos regiono Provanso, naudojamas kepsniams ir troškiniams gardinti.

BOUQUET GARNI

ROZMARINAI, ČIOBRELIS, PETRAŽOLĖS, LAURO LAPAI. Dar vienas prancūziškas pavadinimas, prieskonių šakelės surišamos ir naudojamos sultinių bei sriubų gamybai.

Kiti deriniai, sutinkami Viduržemio regiono virtuvėse:

MAIRŪNAI + ČIOBRELIAI + RAUDONĖLIAI
BAZILIKAI + ČIOBRELIAI + RAUDONĖLIAI
KRAPAI + LAIŠKINIAI ČESNAKAI + PETRAŽOLĖS
KALENDROS + MAIRŪNAI + ČIOBRELIAI
PELETRŪNAI + PETRAŽOLĖS
PETRAŽOLĖS + BAZILIKAI + LAIŠKINIAI ČESNAKAI

Bendra taisyklė: porcijoms maisto arba 500 g mėsos arba 0,5 l skysčio (sriubos arba padažo): 1 šaukštas kapotų šviežių žolelių = 1 šaukštelis džiovintų žolelių = 0.5 šaukštelio maltų džiovintų žolelių.

KAS? KAIP? SU KUO?

Patarimas: SKINTAS ŽOLELES REKOMENDUOJAMA LAIKYTI DVIEM BŪDAIS: 1. Suvyniokite šakeles į drėgną rankšluostį, sudėkite į maišelį ar sandariai užsidaromą dėžutę ir laikyti šaldytuve. 2. Pamerkite šakeles į nedidelį indą (stiklainį), ant jų uždėkite maišelį, jo apačią guma pritvirtinkite prie indo apačios. Laikykite kambario temperatūroje arba šaldytuve.

Nusipirkę šviežių žolelių dažnai iškart jų nesunaudojame. Tinkamai jomis pasirūpinę, žoleles galime išlaikyti iki 2 savaičių.

LAIŠKINIS ČESNAKAS

  • Bulvės, šparagai, svogūnai, porai

  • Vištiena, žuvis, kiaukutiniai, kiaušiniai

  • Garnyrai, užtepai, sriubos, padažai, rizotas, ryžiai

  • Šaldytuve drėgname popieriniame rankšluostyje 10–14 dienų

KALENDRA

  • Avokadai, pomidorai, paprikos

  • Vištiena, žuvis, geldelės, aviena, lęšiai, tofu

  • Padažai, gvakamolė, čatniai, sriubos, kariai, salotos

  • Inde šaldytuve 7–10 dienų

KRAPAS

  • Kopūstai, bulvės, agurkai, morkos, šparaginės pupelės, pomidorai

  • Žuvis, geldelės

  • Omletai, jogurtiniai patiekalai, bulvių salotos, padažai, salotų užpilai

  • Drėgname popieriniame rankšluostyje šaldytuve 10–14 dienų

CITRINŽOLĖ

  • Paprikos, pomidorai

  • Vištiena, jautiena, kiauliena, žuvis, jūros gėrybės

  • Azijietiškos sriubos, troškiniai, ryžiai, kariai, marinatai, arbatos, šaltieji gėrimai

  • Drėgname popieriniame rankšluostyje šaldytuve 10–14 dienų

MAIRŪNAS

  • Morkos, grybai, žirniai, špinatai, cukinijos, pomidorai

  • Vištiena, jautiena

  • Įdarai, salotų užpilai, sriubos, rizotas, deginto sviesto padažai

  • Drėgname popieriniame rankšluostyje šaldytuve 10–14 dienų

MĖTA

  • Morkos, baklažanai, arbūzai, grybai, pomidorai, bulvės, cukinijos

  • Pupelės, lęšiai, aviena

  • Vaisių salotos, kariai, grietinėlės padažai, marinatai

  • Inde šaldytuve 7–10 dienų

RAUDONĖLIS

  • Artišokai, paprikos, baklažanai, grybai, pomidorai, bulvės, cukinijos

  • Vištiena, jautiena, aviena, žuvis

  • Pomidorų padažai, picos, salotų užpilai

  • Šaldytuve drėgname popieriniame rankšluostyje 10–14 dienų

PETRAŽOLĖ

  • Grybai, žirniai, bulvės, pomidorai, agurkai, cukinijos, kukurūzų burbuolės

  • Aviena, jautiena, vištiena, tofu

  • Padažai, salotos, garnyrai

  • Inde šaldytuve 7–10 dienų

ROZMARINAS

  • Grybai, žirniai, pomidorai, bulvės

  • Vištiena, aviena, kiauiena, žuvis

  • Fokačija, pomidorų padažai, picos, sriubos, troškiniai, keptos daržovės

  • Šaldytuve drėgname popieriniame rankšluostyje 10–14 dienų

ŠALAVIJAS

  • Briuselio kopūstai, morkos, baklažanai, žirniai, moliūgai, bulvės

  • Kiauliena, jautiena, kalakutiena

  • Įdarai, salotų užpilai, sriubos, rizotas, deginto sviesto padažai, keptos daržovės

  • Šaldytuve drėgname popieriniame rankšluostyje 10–14 dienų

PELETRŪNAS

  • Artišokai, morkos, porai, grybai, bulvės, špinatai

  • Vištiena, jautiena, aviena, žuvis

  • Omletai, šaltos sriubos (gaspačo), salotų užpilai, garnyrai

  • Inde šaldytuve 10–14 dienų

ČIOBRELIS

  • Morkos, žirniai, bulvės, moliūgai, pomidorai

  • Vištiena, kiauliena, aviena, antiena, žuvis

  • Ryžiai, užtepai, troškiniai, keptos daržovės, pomidorų padažai

  • Šaldytuve drėgname popieriniame rankšluostyje 10–14 dienų

MELISA

  • Baklažanai, arbūzai, pomidorai, cukinijos

  • Žvėriena, žuvis

  • Sriubos, salotos, padažai, salotų užpilai, gėrimai, arbatos, ledai, desertai

  • Inde šaldytuve 7–10 dienų

BAZILIKAS

  • Paprikos, baklažanai, pomidorai, cukinijos

  • Vištiena, jautiena, žuvis, tofu

  • Pestas, pomidorų padažai, sriubos, troškiniai, kariai, stir-fry (greitas kepimas), desertai

  • Pamerktas kambario temperatūroje 7–10 dienų


Populiarūs straipsniai