Skanusis žiedas - artišokas

Apie maistą • Kovas 30
Artišokas- gėlės žiedas, kurio skonis yra tiesiog nepaprastas. Iš artišoko gaminamas šaltas arba karštas užkandis. Pagrindiniam patiekalui jis yra per lengvas. Sunkesnės ir aštresnės sudedamosios dalys jį užgožtų. Tačiau su tinkamais padažais ir įdarais jis yra fantastiškai skanus.

Tradicinis patiekalas gaminamas iš pumpuro. Taip pat populiaru įdaryti pumpurą įvairiais įdarais. Tai daroma tik dviem būdais: įdaromas mėsingas pumpuro pagrindas arba visas pumpuras išpjovus vidurį. Kiti patiekalai yra netradiciniai – virėjų kuriami artišoko deriniai su kitomis daržovėmis.

Sunkesnės ir aštresnės sudedamosios dalys jį užgožtų. Tačiau su tinkamais padažais ir įdarais jis yra fantastiškai skanus.

Kaip paruošti artišoką? Pirmiausia pumpuras rūpestingai nuplaunamas šaltu tekančiu vandeniu. Paruošiamas indas su šaltu vandeniu ir trupučiu citrinos sulčių, kad būtų galima laikyti apipjaustytus pumpurus ir apsaugoti nupjautą paviršių nuo patamsėjimo. Ant pjaustymo lentos aštriu peiliu nupjaunamas pumpuro kotas iki mėsingo pagrindo ir ketvirtadalis arba trečdalis pumpuro nuo viršaus. Tikriems artišoko mėgėjams kotas yra pagrindo tęsinys, todėl jie jo visai nenupjauna, tik patrumpina. Skraistlapiai turi spyglius. Galima juos nukirpti žirklėmis, bet galima ir palikti, nes verdami jie suminkštėja. Štai pumpuras ir paruoštas virti.

Artišokus galima apvirti vandenyje arba kaitinti garuose,nors kai kas ir apkepa. Verdama sustačius į puodą. Plieninis ar aliuminis puodas netinka, nes sugadina patiekalo spalvą. Vandeniu užpilama apie trečdalis artišoko, įpilama po šaukštelį citrinos sulčių ir alyvų aliejaus, įdedamos kelios nuluptos česnako skiltelės, druskos ir pipirų. Uždengus verdama 25–40 min., kol skraistlapiai arba žvynai lengvai lupsis. Apvirtą padėti ant popieriaus, kad gerai nudžiūtų. Patiekti karštą ar šiltą arba uždengus atšaldyti šaltam užkandžiui. Panašiai gaminama ir garinant.

Perkant reikia žiūrėti, kad galvutės būtų kietos ir sunkios. Geri artišokai turi didesnį pagrindą ir plonus spyglius. Yra veislių ir visai be spyglių, bet jų mažesnė valgomoji dalis, nes pagrindas mažesnis, o žvynų dugnai turi nedaug minkštimo.

Namie artišokus reikia įdėti į plastikinį maišelį, apipurkšti šaltu vandeniu ir užrišti. Laikyti šaldytuve. Tačiau bet kuri daržovė geriausia šviežia. Jei norite gardžiai pavalgyti, laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip savaitę.


Populiarūs straipsniai

Slapukai padeda užtikrinti, kad ateityje Jūsų apsilankymai šioje svetainėje būtų patogesni. Toliau naršydami šiame puslapyje Jūs sutinkate su šio puslapio slapukų taisyklėmis.