Po atviru dangumi: kaip pasiruošti iškylai?

Apie maistą • 2020 m. liepos 15 d.
Atrodo, akys pačios ieško žaliuojančios pievos ir medžių pavėsio, kuriais būtų galima pasimėgauti su mylimais šeimos nariais ar geriausiais draugais. Jei ruošiatės iškylauti, turime jums ne vieną naudingą patarimą. Paskaitome ir einame pusryčiauti, pietauti, vakarieniauti ar tiesiog  smagiai pabūti gryname ore. 

KAIP PASIRUOŠTI IŠKYLAI?

1. Išsirinkite iškylos vietą

Dar būdami namuose numatykite vaizdingą idilišką vietelę, kurioje netrūksta žalumos ir sodrių natūralių atspalvių. Tuo pačiu išlikite praktiški. Įsitikinkite, kad jūsų pasirinktoje gamtos oazėje yra medžių, kurie užtikrins natūralų šešėlį. Menkas malonumas karštą vasaros dieną kelias valandas praleisti tiesioginėje saulės šviesoje. Jei šešėlio per mažai, tarp medžio šakų ištieskite ir pririškite atliekamą paklodę ar staltiesę ir po šiuo improvizuotu stogu įsirenkite sau vietą. Apgalvokite ir kitas smulkmenas. Pavyzdžiui, ar užteks erdvės žaisti vaikams, ar jūsų iškyla nesukels nepatogumų gyvenantiems ar laiką leidžiantiems šalia ir pan.

2. Sudarykite meniu iš anksto

Iškyla nėra šventinė vakarienė, tačiau jai taip pat rekomenduojama pasiruošti atsakingai. Jei norite kitus nustebinti kažkuo ypatingu, tai tikrai užtruks. Svarbiausia, nepalikite visko paskutinei minutei ar vienam vieninteliam vizitui į parduotuvę pakeliui.

Jei planuojate gryname ore kepti mėsą, atminkite, kad daugumą mėsos rūšių reikia marinuoti bent jau nuo 30 minučių iki 2 valandų. Todėl tai verta daryti namuose. O jei nespėjote, užsukite į „Rimi“, kur visada yra didelis kepti paruoštos mėsos pasirinkimas.

Įsitikinkite, kad namuose pagamintą maistą bus paprasta transportuoti. Tuo labiau kad kai kurias iškylų vietas ne visada yra paprasta pasiekti. Rinkitės produktus, kurie nedaug sveria, taip pat neapsikraukite nereikalingais daiktais. Tik netaupykite vandens sąskaita, jo visuomet turėkite pakankamai.

Jei iškylos meniu sudarytas iš paprastų produktų, tikrai nereiškia, kad jis bus prastas. Pirmenybę teikite maistui, kurį galėsite valgyti rankomis. O tai gali tapti net labai smagiu nuotykiu!

Venkite į meniu įtraukti kreminius tortus, uogienėmis suteptus pyragus ir kitus minkštus saldumynus. Dažniausiai jie yra labai trapūs ir visai neatsparūs saulei. Be to, yra nuolatinis vapsvų, skruzdžių ir kitų vabzdžių taikinys. Ledai taip pat nėra geras pasirinkimas – nereikia nė sakyti, kaip greitai jie tirpsta karštą vasaros dieną. Vietoj jų rinkitės mažiau saldžius ir lipnius sausainius su riešutais, braunius, džiūvėsėlius primenančius itališkus biskočius ir kitus gardėsius, kuriuos paprasta laikyti induose su dangteliu.

Planuokite, kiek maisto jums reikės ir derinkite meniu su draugais – iškyla tai ne tik bendras malonumas, bet ir atsakomybė. Stenkitės nešvaistyti maisto ir turėkite omeny – tai, ko nesuvalgysite, gali tekti vežtis atgal.

3. Pasirūpinkite tinkamais indais

Būkite sąmoningi, naudokite daugkartinius indus. Pavyzdžiui, aukšti stikliniai indai ne tik tausoja gamtą, bet ir gali būti efektingu būdu pateikti maistą – juose šauniai atrodo įvairios salotos, užtepėlės ir kiti naminiai produktai. Bus ne tik skanu, bet ir suteiks jūsų stalui jaukumo. Mažesni stiklainiukai – tobulas indas įvairiems plaktiems desertams. Jei norite kažko itin netikėto ir kartu praktiško, pabandykite karštame šokolade mirkytas braškes sudėti į kartoninę dėžutę kiaušiniams. Neabejotinai nustebinsite kitus šventės dalyvius.

Nepamirškite ir to, kaip valgysite pikniko metu. Atsisakykite vienkartinių plastikinių lėkštučių ir stalo įrankių. Jei valgysite rankomis, tuomet užteks popierinių servetėlių – sutaupysite ne tik vietos krepšyje, bet ir paskui greičiau susitvarkysite.

4. Patikrinkite, ar tikrai nieko nepamiršote

Prieš išeidami iš namų, būtinai skirkite kelias minutes ramiai apžiūrėti, ar tikrai nieko nepamiršote. Tikėtina, kad atsidursite kiek toliau nuo civilizacijos ir net maža užmiršta smulkmena gamtoje gali tapti nemenku galvos skausmu.

KĄ DAR REIKĖTŲ TURĖTI KREPŠYJE?

Skėtis

Karštą vasaros dieną po juo galima pasislėpti nuo kaitrių saulės spindulių. Netikėtai užklupus lietui, skėtis apsaugos nuo drėgmės. O jei pasitaikys mažiau saulėta diena be pragiedrulių, paverskite jį įmantria šventės dekoro detale – tiesiog apverskite ir už rankenos pakabinkite ant artimiausio medžio šakos.

Pledas

Kuo didesnis, tuo geriau. Juk ant jo ne tik išdėliosite visą maistą, bet ir norėsite prisėsti patys. Atkreipkite dėmesį į medžiagą, iš kurios pledas pagamintas. Gamtoje itin paprasta išsitepti, tad rinkitės tik tai, ką vėliau bus paprasta išskalbti skalbimo mašina.

Pagalvėlės

Kiek kartų iškylaudami apsidairėte ir pagalvojote, kur galima būtų atsiremti ar kitaip patogiai įsitaisyti? Kitą kartą išsiruošę į gamtą paimkite kelias minkštas pagalvėles – jos juk daug nesveria.

Pjaustymo lenta

Nedidelė nešiojamoji pjaustymo lenta pravers, kai reikės supjaustyti ar kitaip padalyti maistą. Be to, tai tvirtas paviršius, ant kurio galėsite pastatyti vieną ar kitą patiekalą.

Peilis

Tai vienas universaliausių įrankių, kuris tikrai turėtų rasti vietos jūsų iškylos krepšyje. Juk su juo ne tik galima pjaustyti. Tepkite majonezą ant duonos, atidarykite stiklinį butelį ar panaudokite vietoje kamščiatraukio – viskas priklauso nuo situacijos ir jūsų išradingumo. Taip pat nepamirškite, kad kai kuriuos vaisius ar daržoves visgi geriau pjaustyti vietoje, o ne iš anksto.

Šaltkrepšis

Pravers ne tik norint iškylos metu atsigaivinti vėsiais gėrimais – kai kuriems maisto produktams atitinkama laikymo temperatūra taip pat būtina, ypač karštomis vasaros dienomis. Jei iškylos metu jums prireiktų papildomų priemonių kažką atvėsinti, tuomet pasiruoškite ledo baterijas. Jas paprasta pasigaminti patiems – tam užteks iš vakaro pripilti vandens į mažus buteliukus ir palikti nakčiai šaldiklyje. Kitą rytą buteliukų viduje rasite ledą, juos galėsite dėti į šaltkrepšį ir gabenti kartu.

Kita

Būkite išradingi. Kartais iškylos metu gali praversti visiškai netikėti dalykai. Pavyzdžiui, skiltelėmis supjaustytam obuoliui savo formą išlaikyti padės kanceliarinės gumytės. Tiesiog kelias uždėkite ant vaisiaus per pusiaują. Toks būdas ne tik patogus – taip suspaustas obuolys lėčiau oksiduojasi. Taip pat niekada neišmeskite plastikinių dėžučių nuo mėgstamų mėtinių pastilių – keliaujant iškylauti jos puikiai tiks įvairiems prieskoniams. Virtuvės stalčiuje užsiliko vienkartinių pakuočių su sojų ar kitais padažais? Neišmeskite, vasarą tai tikrai pravers.

Taip pat pravers:

  • Pirmosios pagalbos rinkinys. Kad būtumėte saugesni.
  • Lauko ir stalo žaidimai. Kad pavalgius nebūtų nuobodu.
  • Šiukšlių maišai. Kad viską paliktumėte taip, kaip radote.
  • Apsauga nuo vabzdžių. Kad gamta nesikandžiotų.

KĄ DARYTI SU MAISTO LIKUČIAIS?

Net neabejojame, kad laiką gamtoje praleidote puikiai. Liko tik susitvarkyti. Dažniausias klausimas tuo metu – ką darome su likusiu maistu? Žinoma, geriausia būtų iš anksto viską suplanuoti, kad atliekamo maisto neliktų išvis. O jeigu liko, nepamirškite jo laikyti vėsiai, parsinešti namo ir sunaudoti kaip įmanoma greičiau.

Kelios idėjos:

  • Keptą mėsą sunaudosite sumuštiniams.
  • Sūrio gaminiai taps sotaus omleto priedu.
  • Iš uogų ir vaisių pasigaminsite gaivius glotnučius.
  • Pomidorus, agurkus, paprikas ir kitas daržoves galėsite marinuoti.


Populiarūs straipsniai