Ličiai - vynuogės kietame apvalkale

Apie maistą • 2018 m. Kovas 29 d.
Ar esate girdėję apie ličius? Tai nuostabaus skonio, net iki 9 m aukščio išaugantis visad žaliuojantis tropikų bei subtropikų medis (pasitaiko ir krūmų formos). Jis yra savitos sapinidinių šeimos atstovas. Šios šeimos augalams būdinga tai kad, vaisių ląstelėse gausiai kaupiasi muilinių savybių turinčios medžiagos. Tad trinant arba sukant vaisių minkštimą susidaro putos.

Ličiai dera visus metus, todėl daugumos valstybių parduotuvėse ar turguose jų nepritrūksta nei vasarą, nei žiemą. Ličių valgomoji dalis – baltas, sultingas, maloniai rūgštoko, šiek tiek muskatą primenančio skonio ir labai švelnaus kvapo apyvaisis. Jo viduje yra tamsiai ruda nevalgoma sėkla. Vaisiai pradedami rinkti vos pradėję nokti, nes ant medžio jie greit pernoksta ir netenka skonio.

Dažniausiai ličiai valgomi švieži, tik prieš tai juos patartina atšaldyti. Jie laikomi vienu vertingiausių vaisių ir daržovių salotų komponentų. Ličiai tinka su ananasais, kiviais, bananais, apelsinais ir kitais pietų kraštų vaisiais. Šių vaisių galima dėti į jogurtą, ledus, nekeptus vaisinius tortus. Kinų virtuvėje ličiai derinami net su mėsos valgiais, jie padeda atskleisti subtilų patiekalų skonį.

Iš ličių galima spausti sultis – jos tirštokos ir tinka patiekti prie paukštienos valgių ar žuvų patiekalų. Taip pat galima virti džemus ir marmeladus, o turint daugiau – užšaldyti. Tačiau konservuojami vaisiai netenka savo nepakartojamo kvapo.


Populiarūs straipsniai