Lęšiai – ne tik į sriubą, bet ir prie žuvies: dietologė įvardijo, kodėl svarbu juos įtraukti į kasdienį racioną

Apie maistą • 2021 m. lapkričio 11 d.
Lęšiai – universali ankštinė daržovė, iš kurios galima gaminti įvairiausius patiekalus. Neretai jie atsiduria sriubose, troškiniuose ar tampa mėsos pakaitalu vegetariškoje mityboje. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dr. Editos Gavelienės, lęšius tiesiog būtina įtraukti į kasdienį racioną, nes juose gausu augalinės kilmės baltymų ir vitaminų – tai vienas iš svarbiausių folio rūgšties šaltinių. Dietologė kviečia šią ankštinę daržovę naudoti ir kaip garnyrą prie kitų patiekalų bei išbandyti menkės su lęšiais receptą.
 

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dr. Editos Gavelienės, nors lęšiai dažnai pavadinami kruopomis, jie priskiriami ankštinių daržovių kategorijai. Lęšiai, kaip ir avinžirniai, pupos, žirniai bei pupelės, maistingumo prasme yra vienos maisto produktų grupės produktai.

„Jų įtraukimas į racioną yra tiesiog pageidautinas ir rekomenduotinas. Visų pirma, svarbiausia, kad lęšiai yra turtingi augalinės kilmės baltymais ir turi šiek tiek mikroelementų. Dėl savo baltymų kiekio šis produktas ypač tinka gyvūninės kilmės produktų nevartojantiems asmenims. Jiems paprastai reikia ieškoti kitų baltymų šaltinių, tad ankštinės daržovės, tarp jų ir lęšiai, yra puikus pasirinkimas“, – sako E. Gavelienė.

Gydytoja priduria, kad lęšiuose taip pat gausu organizmui naudingos folio rūgšties:

„Folio rūgtis yra B9 vitaminas, kuris kaip ir kiti B grupės vitaminai yra būtinasis mikroelementas, gaunamas iš išorės. Jis yra labai svarbus mūsų nervų sistemai ir kraujodarai, taip pat atlieka daugybę kitų funkcijų. Stokojant folio rūgšties, nukenčia minėtos sistemos.“

Lęšių galima rasti įvairių – raudonųjų, žaliųjų, geltonųjų, tačiau E. Gavelienė tikina, jog jų spalvos daugiausiai lemia skonines savybes.

„Kai kurios spalvos duoda ir papildomą naudą organizmui, tad aš rekomenduočiau paragavus vieną rūšį, kitą kartą jau ragauti ir kitą. Nors ankštinės daržovės kartais yra vengiamos dėl savybės sukelti pilvo pūtimą, užtikrinant mitybos ir raciono įvairovę, to turėtų pavykti išvengti“, – pataria specialistė.

Anot jos, lęšiai gali tapti ne tik pagrindiniu patiekalo akcentu, bet ir puikiai tikti kaip garnyras. Pavyzdžiui, būti derinama su žuvimi vietoje įprastai naudojamų ryžių:

„Žuvį, kaip ir lęšius, labai svarbu įtraukti į kasdienės mitybos racioną, o vienas iš pasirinkimų galėtų būti lietuvių pamėgta menkė. Nors įprasta, kad žuvį dažnai valgome su ryžių garnyru, bet iš tiesų žuvis vien su ryžiais patiekiama neturėtų būti, nes tai riboja žmogaus pasirinkimą, fantaziją. Kalbant apie lėkštės turinį ir sveikatai palankią mitybą, viskas ir slypi įvairovėje ir fantazijoje.“

„Rimi“ kviečia atrasti netikėtus receptus ir lęšius kaip garnyrą priderinti prie švelnios menkės.

Menkė su lęšiais

4 porcijoms reikės:

1 kg menkių filė

2 šaukštai alyvuogių aliejaus

100 g. ispaniškos čoriso dešros

1 „shallot“ svogūnėlis

200 g. lęšių „Beluga“

200 ml sultinio

100 g špinatų

1 citrina

1 pakuotė fasuotų petražolių

Druska, pipirai pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Čoriso dešrą ir valgomąjį svogūnėlį supjaustykite kubeliais. Keptuvę įkaitinkite su 1 šaukštu aliejaus, sudėkite supjaustytą čoriso dešrą ir svogūnėlį, pakepkite 3–5 minutes, kol apskrus. Suberkite lęšius, supilkite sultinį. Užvirkite. Virkite apie 8–10 minučių, kol truputis skysčio išgaruos.
  2. Įkaitinkite kitą keptuvę su likusiu aliejumi. Menkių filė pagardinkite druska ir pipirais, sudėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje apie 10 minučių.
  3. Į troškintus lęšius sudėkite špinatus, kapotas petražoles, įberkite druskos ir pipirų, viską išmaišykite. Kepkite, kol špinatai suminkštės. Žuvį patiekite su lęšiais ir citrinos skiltelėmis.

Populiarūs straipsniai