Kaip valgyti TOFU?

Apie maistą • 2018 m. Kovas 29 d.
Sojų pupelių sūris tofu – visai neblogas produktas gaminant lengvus užkandžius be mėsos. Jei šio sūrio dar nesate ragavę, pabandyti tikrai verta. Yra begalės būdų, kaip skaniai paruošti tofu ir bent retsykiais juo sėkmingai pakeisti mėsą.

Kodėl? Iš tiesų tofu gali pakeisti ne tik mėsą, bet ir kiaušinius, grietinę, varškę. Tai aktualu žmonėms, netoleruojantiems karvės pieno produktų. Šviežią tofu galima naudoti sriuboms, apkepams, troškiniams – jį reikia vartoti termiškai apdorotą. Aišku, tofu troškiniuose dera ir su mėsa, pavyzdžiui, vištienos krūtinėle.

Taigi iš šviežio tofu galima pasigaminti beveik viską. Svarbu prisiminti bendrą taisyklę – prieš gaminant tofu reikia nuplauti tekančiu vandeniu ir gerai nusausinti, kad sugertų visus prieskonius ir aliejų. Su tofu labai tinka imbierai ar jo milteliai, česnakas, taip pat sojų padažas, į mūsų kraštus atkeliavęs su ta pačia kulinarine tradicija. Nelaikykite sūrio likučių kelias dienas, pasistenkite jį iš karto suvartoti gaminamam patiekalui.

TROŠKINIUI natūralų kubeliais supjaustytą tofu, kaip ir mėsą, pakepinkite sezamų, riešutų ar kitame mėgstamame aliejuje. Dabar paruoškite padažą. Jam tinka konservuoti ar švieži pomidorai, jei mėgstate – paprikos, česnakai, kario milteliai ar pasta. Pabaigoje pridėkite virtų ar konservuotų pupelių ir dar šiek tiek patroškinkite. Išvirusį, kaip ir kitus troškinius, pabarstykite šviežiais smulkintais prieskoninių augalų lapeliais. Troškiniams su tofu tinka visos sezoninės daržovės – šviežios šparaginės pupelės, brokoliai, raudonosios paprikos.

KEPSNELIUS, kaip ir mėsą, iš pradžių reikia bent valandėlę pamarinuoti. Nusausintam ir kubeliais pjaustytam tofu paruoškite marinatą iš sojų padažo, vyno acto, mėgstamo aliejaus, česnakų ir mėgstamų prieskonių. Marinuodami pavartykite. O toliau paprasta – pašlakstydami marinatu apkepkite sūrio gabalėlius aliejuje ir patiekite su mėgstamu garnyru – geriausiai ryžiais ir šviežiomis daržovėmis.

KEPSNIAI ANT GROTELIŲ. Tokiems kepsniams tofu reikia ypač gerai nusausinti, todėl riekelėmis pjaustytą sūrį palaikykite apdengę švariu virtuviniu rankšluosčiu tarp dviejų pjaustymo lentelių ir prispaudę sunkiu daiktu, pvz., dideliu puodu. Tai užtruks ne ilgiau kaip pusvalandį – maždaug tiek pat laiko marinuokite apšlakstę apelsinų sultimis, sojų padažu ir kitais savo mėgstamais prieskoniais. O tada jau tiesiai ant įkaitintų grotelių.

SRIUBĄ su tofu gaminkite pagal japonų, tailandiečių, korėjiečių ar kinų receptą. Dažniausiai sriuboms su tofu naudojama ir miso tyrė (sojų pasta). Į verdantį natūralų ar iš koncentrato pagamintą sultinį suberkite pjaustytas daržoves (prieš tai galite jas pakepinti aliejuje): morkas, pievagrybius, salierą, svogūną. Paskaninkite aitriaisiais pipirais, krapais, lauro lapais, suberkite kubeliais pjaustytą tofu, įpilkite šiek tiek šviežiai spaustų citrinos sulčių.


Populiarūs straipsniai