Ieva Swan: „Perku tik tiek, kiek reikia ir laikausi griežtos tvarkos šaldytuve“

Apie maistą • 2022 m. Birželis 09 d.
Saugant gamtą, svarbu pagalvoti apie savo vartojimo įpročius kasdienybėje. 

Birželį aplinkosaugos mėnesiu paskelbusios „Rimi“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas Liudvikas Aleliūnas siūlo pradėti nuo atidaus planavimo, susijusio su maisto pasirinkimu namuose, pavyzdžiui, pietums pernaudoti vakarienės maisto likučius. Sveiko gyvenimo būdo propaguotoja ir socialinių tinklų turinio kūrėja Ieva Swan priduria, kad mažinti maisto švaistymą taip pat padeda saikingas apsipirkimas, o turimus produktus pravartu teisingai laikyti šaldytuve ir stengtis suvartoti iki galiojimo laiko pabaigos, kad nieko nereikėtų išmesti.

Tvarka šaldytuve ir spintelėse

Pasak L. Aleliūno, siekiant mažinti maisto švaistymo problemą, o tuo pačiu ir norint sutaupyti, svarbu, kad šaldytuve nebūtų chaoso: „Jeigu produktai sudėti nuo anksčiausiai baigiančio galioti priekyje iki ilgiausiai galiojančių – gale, mažiau šansų, kad pastebėjus per vėlai juos teks išmesti. Taigi, planavimas, tvarka ir kūrybiškos idėjos virtuvėje leidžia ne tik gyventi tvariau, bet ir sutaupyti.“

Ieva Swan sako, kad visada prieš eidama apsipirkti apgalvoja savaitės meniu ir ko jam prireiks. „Pasidarau produktų sąrašą ir dažniausiai apsiperku visai savaitei, tad į parduotuvę kasdien ar kas kelias dienas nebeužsuku. Be to, stengiuosi, kad maisto šaldytuve būtų tik tiek, kiek reikia, ne daugiau, nes nemėgstu apsikrauti pertekliniais produktais, kurių paskui nesuvalgau ir tenka išmesti. Naudojuosi dar viena gudrybe – prieš apsipirkimą gerai apžiūriu, kas likę šaldytuve, kad nenusipirkčiau to paties – pastebėjau, kad tai labai geras būdas sutaupyti“, – pasakoja Ieva.

Nuomonės formuotojos šaldytuve vyrauja griežta tvarka, o produktus ji sugrupuoja pagal grupes:

„Vienur laikau daržoves, kitur – pieno produktus ar mėsą. Produktų iš pakuočių neišimu, nes jos sandarios, o jei jau jas atsidarau, likučius laikau gerai uždarytose dėžutėse ar maišeliuose, kad šaldytuve nesimaišytų įvairūs kvapai, o maistas ilgiau išliktų šviežias ir neapdžiūtų“, – patirtimi dalijasi tinklaraštininkė.

Kaip geriau pernaudoti maisto likučius

Kartais tereikia pasitelkti fantaziją ir pagalvoti, kaip iš įvairių šaldytuve užsilikusių produktų paruošti netikėtai gardžią vakarienę arba ką užsišaldyti kitiems kartams. Ieva teigia, kad gyvendama viena daug maisto neperka, tad jei nusiperka antį ar vištą, dažniausiai ji keliauja į šaldymo kamerą laukti progos, kada iškepta draugams. „Savo kasdienybėje labai mėgstu sunaudoti maisto likučius naujiems receptams, tad dažniausiai improvizuoju iš to, ką turiu ir iš vakarykščio likusio patiekalo jį paturbinusi pasigaminu puikius pietus“, – sako I. Swan.

L. Aleliūnas priduria, kad egzistuoja ir pažangiomis technologijomis pagrįsti būdai, kaip sumažinti maisto švaistymą, tuo pačiu išbandant daugiau eksperimentų virtuvėje. Neseniai įmonė pristatė nemokamą dirbtinio intelekto (DI) virėjo paslaugą „Gaminu, neišmetu“. Suvedus šaldytuve ir spintelėse esančius ir sunaudojimo laukiančius produktus, programėlė pasiūlo įvairius receptus. Įrankį galima rasti www.rimi.lt, o jo naudotojams iki šiol jau pavyko sutaupyti apie kelias tonas maisto produktų.


Populiarūs straipsniai