Daržovių virimo laikas

Apie maistą • Spalis 19
„Rimi“ receptų autorės Honoratos Lyndo rekomendacijos, kaip skaniai ir teisingai išvirti daržoves.

PRODUKTAI

VIRIMAS VANDENYJE

VIRIMAS GARUOSE

VIRIMO PRADŽIA

UŽDENGTI?

Brokoliai 2–3 min. 5–10 min. Karštas vanduo  
Žalieji žirneliai 3–5 min. 5–10 min. Karštas vanduo  
Žirnių ankštys 1–2 min. 5–8 min. Karštas vanduo  
Cukinija, aguročiai 5–7 min. 10–12 min. Karštas vanduo  
Kopūstai,
(šiaudeliai)
3–12 min. 5–10 min. Karštas vanduo  
Žiediniai kopūstai
(kekelės)
2–3 min. 5–8 min. Šaltas vanduo  
Žiediniai kopūstai
(visa gūžė)
10–15 min. 15–20 min. Šaltas vanduo  
Bulvės, jaunos 15–25 min.   Šaltas vanduo  
Bulvės, su lupenom ~30 min.   Šaltas vanduo  
Batatai, kubeliais 15–35 min. ~30 min. Šaltas vanduo Taip
Morkos, mažos 3–4 min. ~10 min. Karštas vanduo Taip
Morkos (kubeliais,
griežinėliai)
5–10 min. 8–10 min. Karštas vanduo Taip
Morkos (visos,
senos)
30 min. ~35 min. Karštas vanduo Taip
Pastarnokai 10–15 min. 20–30 min. Karštas vanduo  
Burokėliai ~60 min.
(priklauso nuo dydžio)
  Šaltas vanduo Taip
Salierų šaknys,
kubeliais,
skiltelėmis
5–10 min. 8–10 min. Šaltas vanduo  
Smidrai 3–4 min. 4–10 min. Karštas vanduo  
Moliūgai (kubeliai) 5–10 min. 10–20 min. Karštas vanduo  
Šparaginės pupelės 2–8 min. 5–12 min. Karštas vanduo  
Špinatai, rūgštynės 1–2 min. 3–4 min. Karštas vanduo  
Paprika (gabaliukai) 15 min. 25 min. Karštas vanduo  

 

Daržovių ABC:

  • Jaunos arba susmulkintos daržovės verdamos trumpiau negu senos.
  • Daržoves reikia dėti į verdantį vandenį, kad vanduo greičiau pakartotinai užvirtų įdėjus daržoves.
  • Jeigu verdate garuose, daržoves sūdykite jau išvirusias.
  • Jeigu verdate vandenyje, druską į vandenį berkite prieš dėdami daržoves.
  • Daržoves reikia išimti truputį ankščiau (prieš norimą minkštumą), nes jos vis dar „verda“ dėl savo vidinio karščio. Kad sustabdytumėte šį procesą, daržoves kelioms minutėms įmerkite į ledinį vandenį, paskui gerai nusausinkite.
  • Visas daržoves, kuriose yra krakmolo (bulves, ropes, salierų šaknis), reikia dėti į šaltą vandenį ir tik tada užvirti.
  • Nevirkite žalios spalvos daržovių uždengę – jos praras spalvą. Virkite dideliame vandens kiekyje.
  • Visas daržoves verdame ant silpnos ugnies, išskyrus šakniavaisius.
  • Jeigu į verdamus paprastus arba žiedinius kopūstus įpilsite truputį citrinos sulčių, jie bus baltesni.
  • Jeigu ketinate pastarnokus kepti, prieš tai juos šiek tiek apvirkite.

Populiarūs straipsniai

Slapukai padeda užtikrinti, kad ateityje Jūsų apsilankymai šioje svetainėje būtų patogesni. Toliau naršydami šiame puslapyje Jūs sutinkate su šio puslapio slapukų taisyklėmis.