Daržovių virimo laikas

Apie maistą • 2018 m. spalio 19 d.
„Rimi“ receptų autorės Honoratos Lyndo rekomendacijos, kaip skaniai ir teisingai išvirti daržoves.

PRODUKTAI

VIRIMAS VANDENYJE

VIRIMAS GARUOSE

VIRIMO PRADŽIA

UŽDENGTI?

Brokoliai 2–3 min. 5–10 min. Karštas vanduo
Žalieji žirneliai 3–5 min. 5–10 min. Karštas vanduo
Žirnių ankštys 1–2 min. 5–8 min. Karštas vanduo
Cukinija, aguročiai 5–7 min. 10–12 min. Karštas vanduo
Kopūstai,
(šiaudeliai)
3–12 min. 5–10 min. Karštas vanduo
Žiediniai kopūstai
(kekelės)
2–3 min. 5–8 min. Šaltas vanduo
Žiediniai kopūstai
(visa gūžė)
10–15 min. 15–20 min. Šaltas vanduo
Bulvės, jaunos 15–25 min. Šaltas vanduo
Bulvės, su lupenom ~30 min. Šaltas vanduo
Batatai, kubeliais 15–35 min. ~30 min. Šaltas vanduo Taip
Morkos, mažos 3–4 min. ~10 min. Karštas vanduo Taip
Morkos (kubeliais,
griežinėliai)
5–10 min. 8–10 min. Karštas vanduo Taip
Morkos (visos,
senos)
30 min. ~35 min. Karštas vanduo Taip
Pastarnokai 10–15 min. 20–30 min. Karštas vanduo
Burokėliai ~60 min.
(priklauso nuo dydžio)
Šaltas vanduo Taip
Salierų šaknys,
kubeliais,
skiltelėmis
5–10 min. 8–10 min. Šaltas vanduo
Smidrai 3–4 min. 4–10 min. Karštas vanduo
Moliūgai (kubeliai) 5–10 min. 10–20 min. Karštas vanduo
Šparaginės pupelės 2–8 min. 5–12 min. Karštas vanduo
Špinatai, rūgštynės 1–2 min. 3–4 min. Karštas vanduo
Paprika (gabaliukai) 15 min. 25 min. Karštas vanduo

Daržovių ABC:

  • Jaunos arba susmulkintos daržovės verdamos trumpiau negu senos.
  • Daržoves reikia dėti į verdantį vandenį, kad vanduo greičiau pakartotinai užvirtų įdėjus daržoves.
  • Jeigu verdate garuose, daržoves sūdykite jau išvirusias.
  • Jeigu verdate vandenyje, druską į vandenį berkite prieš dėdami daržoves.
  • Daržoves reikia išimti truputį ankščiau (prieš norimą minkštumą), nes jos vis dar „verda“ dėl savo vidinio karščio. Kad sustabdytumėte šį procesą, daržoves kelioms minutėms įmerkite į ledinį vandenį, paskui gerai nusausinkite.
  • Visas daržoves, kuriose yra krakmolo (bulves, ropes, salierų šaknis), reikia dėti į šaltą vandenį ir tik tada užvirti.
  • Nevirkite žalios spalvos daržovių uždengę – jos praras spalvą. Virkite dideliame vandens kiekyje.
  • Visas daržoves verdame ant silpnos ugnies, išskyrus šakniavaisius.
  • Jeigu į verdamus paprastus arba žiedinius kopūstus įpilsite truputį citrinos sulčių, jie bus baltesni.
  • Jeigu ketinate pastarnokus kepti, prieš tai juos šiek tiek apvirkite.

Populiarūs straipsniai