Trupininis obuolių ir kriaušių pyragas

  • Gaminimas 1h 30min
  • Lengvas
Trupininis obuolių ir kriaušių pyragas

Ingredientai

Ingredientai:

  • Viso grūdo ruginiai miltai
     300 g
  • Druska
      pagal skonį
  • Kepimo milteliai
     0.5 šaukštelis (-iai)
  • Soda
     0.5 šaukštelis (-iai)
  • Grietinė
     1 šaukštas (-ai)
  • Cinamonas
     1 šaukštelis (-iai)
  • Sviestas
     100 g
  • Rudasis cukrus
     110 g
  • Kiaušinis
     2 vnt.
  • Graikiniai riešutai (pateikimui)
     80 g
  • Obuolys
     1.5 kg
  • Kriaušės
     500 g
  • Citrinos sultys
     3 šaukštas (-ai)
  • Cinamonas
     2 šaukštas (-ai)
  • Medus
     3 šaukštas (-ai)

Gaminimo eiga

Pravartu žinoti

Šis receptas yra skirtas 12 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.

Pirmiausia užmaišykite tešlą. Dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: miltus, druską, kepimo miltelius, sodą ir cinamoną. Sudėkite supjaustytą sviestą ir suberkite rudąjį cukrų. Įmuškite kiaušinį, įdėkite medaus ir užminkykite tešlą. Ją padalykite į dvi dalis (2/3 ir 1/3). Suformuokite iš tešlos du rutulius, juos suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą atvėsti kelioms valandoms.

Orkaitę įkaitinkite iki 190 ˚C. Riešutus susmulkinkite. Ruoškite obuolius ir kriaušes: juos nulupkite, supjaustykite ketvirčiais, išimkite sėklytes ir sutarkuokite stambia tarka. Supilkite sultis, suberkite cinamoną, sudėkite medų ir viską gerai išmaišykite.

Skardą (25–30 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi. Iš šaldytuvo išimkite didesnįjį paruoštos tešlos gabalą, sutarkuokite jį stambia tarka ir tolygiai paskirstykite skardoje – tai bus pirmas pyrago sluoksnis. Kepkite orkaitėje apie 15 minučių.

Ant iškepto pyrago pagrindo pabarstykite susmulkintų riešutų, ant jų dėkite sutarkuotų obuolių ir kriaušių masę – jeigu matote, kad skysčio (sulčių) per daug, jį nuvarvinkite. Galiausiai ant viršaus užtarkuokite mažesnį tešlos gabalą. Kaitrą orkaitėje sumažinkite iki 180 ˚C. Pyragą kepkite apie 45 minutes. Praėjus maždaug 30 minučių nuo kepimo pradžios, ant pyrago viršaus uždėkite folijos, kad jūsų kepinys nesudegtų, ir kepkite dar apie 15 minučių.

Pyragą lengvai supjaustysite, kai jis atvės. Tačiau žvarbų vakarą pyragą patiekti galite šiek tiek pašildytą. Prieš patiekdami, apibarstykite cukraus pudra. Galite pridėti ir rutuliuką vanilinių ledų.

Panašūs receptai

Degintas sūrio pyragas

40min • Lengvas

Bandelės su avietėmis

2h 30min • Lengvas

Morkų keksiukai

30min • Vidutinis

Rožiniai sausainiai

1h • Vidutinis