Vaisių likučiai: kaip sumaniai juos suvartoti?

Vaisiai ir daržovės • 2019 m. Rugpjūtis 27 d.
Sauja vynuogių ar šilauogių, ketvirtis vaiko nesuvalgyto banano ir trečdalis obuolio – panašių likučių yra turbūt kiekvieno žmogaus, kuris stengiasi kuo mažiau išmesti, šaldytuve. Tačiau kartais toks likučių dėliojimas į dėžutes vis tiek baigiasi vaisių kelione į šiukšlinę. Tam, kad taip neatsitiktų, siūlome žengti kelis mažus žingsnelius, mažinti maisto išmetimą ir prisidėti prie didelių pokyčių pasaulyje.
 

Idėjos vaisių likučių suvartojimui:

Visais vaisiais galima pagardinti geriamąjį vandenį. Taip pat ir agurkais bei mėtomis arba bazilikais. Tiesiog supjaustykite vaisius 1 kv. cm kubeliais, saują jų įdėkite į ąsotį ir užpilkite šaltu vandeniu. Dar gražiau atrodys, jeigu ąsotis bus skaidrus, o vaisių gabalėlius suversite ant iešmelio.

Iš visų vaisių pridėję šiek tiek vandens sutrinsite glotnučius, išvirsite kompotą arba sutrynę ir pridėję pieno ir ledų pagaminsite kokteilį. Bet kurią iš šių masių galite supilti į ledų formeles ir sušaldyti – turėsite gaivių ledų kaitriai dienai.

Iš įvairių vaisių galite išvirti greitą džemą. Nulupkite vaisius, supjaustykite juos, pasverkite ir tada užberkite tiek cukraus, kiek sveria vaisiai. Puode vaisius sumaišykite su cukrumi ir pamaigykite šakute. O tada ant silpnos kaitros maišydami virkite, kol cukrus ištirps, vaisiai išleis sultis ir masė sutirštės. Tam gali prireikti 40 min. Džemą supilkite į sterilizuotus stiklainius ir laikykite šaldytuve.

Citrusų vaisiai šaldytuve gali būti 1-2 savaites, tačiau, jeigu vis tiek jų nesunaudojote, dar galite juos išgelbėti. Nutarkuokite žieveles ir jas sušaldykite. Šiuos tarkius galėsite suvartoti kepiniams, kokteiliams, arbatoms paskaninti. Iš vaisių išspauskite sultis, kurias galite sušaldyti ledukų maišeliuose arba formelėse ir vėliau panaudoti salotoms, padažams, kokteiliams, kepiniams.

Kaulavaisiai, pavyzdžiui, persikai, nektarinai puikia dera su mėsa ir lapinėmis daržovėmis. O jeigu dar pridėsite fetos sūrio ir skrudintų sėklų arba riešutų…Mmm. Nemažiau gardžios tokios salotos su greipfrutais, apelsinais ar arbūzais.

Salotoms taip pat galima naudoti ir tarkuotus obuolius bei kriaušes – jie suteiks patiekalui traškumo ir malonaus saldumo.

Bananai, ant kurių žievelės jau atsirado juodų taškelių, greit suges, tad pats laikas juos suvartoti. Sunokusių bananų masė puikiai tinka bananų duonai ir kitiems kepiniams. Jeigu šiuo metu tam neturite laiko, tiesiog sutrinkite bananus ir masę sušaldykite nedideliuose maišeliuose. Ją galėsite panaudoti glotnučiams, košėms saldinti, kepiniams. Bananus sušaldyti galite ir supjaustę juos gabaliukais. Išėmę iš šaldiklio sutrinkite gabaliukus kartu su šaldytomis uogomis, graikišku jogurtu, šlakeliu pieno ir žemės riešutų sviestu – bus puikūs ledai.

Vynuoges ir kitas stambesnes uogas nuplaukite, leiskite joms išdžiūti, nuimkite kotelius ir užšaldykite maišeliuose. Išėmus jos tiks kaip maži ledukai į kokteilius ar taps tikrais saldainiukais-ledinukais. Svarbu šaldymui nesumesti uogų į krūvą, o paskirstyti po vieną. Galima iš pradžių užšaldyti uogas ant padėklo, o tada sudėti į maišelį. Taip paskui bus lengviau jas atskirti ir panaudoti. Tokias šaldytas uogas galima dėti į kokteilius vietoje ledukų, glotnučius, naudoti pyragams kepti arba papuošti ledų, grietinėlės, varškės desertus.


Populiarūs straipsniai