Šaldytuvų slėpiniai: kaip juose laikyti vaisius ir daržoves?

Vaisiai ir daržovės • 2019 m. Rugpjūtis 27 d.
Vaisiai ir daržovės ilgiausiai lieka tinkami vartoti, jeigu šaldytuve surūšiuojami pagal savo drėgmės poreikį ir išskiriamo etileno kiekį.

Gal parsinešę vaisių ir daržovių iš parduotuvės sugrūsdavote juos į vieną šaldytuvo stalčių, kas netelpa – į kitą, arba tiesiog sudėdavote ant šaldytuvo lentynos? Gaila, bet tokiu atveju jūsų produktai sugesdavo greičiau.

Lentynose ar stalčiuose?

Šaldytuvų stalčiuose vaisiai ir daržovės drėgmę išlaiko geriau nei ant šaldytuvų lentynų. Dažniausiai ant šių stalčiukų yra galimybė reguliuoti drėgmę juose – mažiau drėgmės liks, jeigu ventiliacinės angos bus atvertos, daugiau drėgmės – jeigu ventiliacinės angos bus užvertos.

Tam, kad vaisiai ilgiau išliktų švieži, reikia, kad jų išskiriamas etilenas vėdintųsi, drėgmės stalčiuje būtų mažiau. Tad vaisius patartina laikyti šaldytuvo stalčiuje atidarius ventiliacines angeles.

Daržovės liks traškesnės, drėgnesnės, jeigu bus laikomos stalčiuje su uždarytomis ventiliacinėmis angelėmis – taip stalčiuje liks daugiau drėgmės.

Lapinės daržovės reikalauja ir drėgmės, ir geros ventiliacijos. Skubant galima jas sudėti tiesiog į daržovių stalčių, bet jos ilgiau liks traškios, jeigu jas išplausite, išdžiovinsite ir paliksite specialioje salotų dėžutėje su skylutėmis.

Smidrus ir svogūnų laiškus taip pat galite laikyti stalčiuje, pamerkę į stiklinę – tik prieš tai nuimkite gumeles arba raištukus ir patrumpinkite smidrų kotus. Jeigu taip nepatogu, sudrėkinkite popierinį rankšluostį (jis neturi būti permirkęs), apvyniokite juo ir polietileno plėvele smirdų ir svogūnų laiškų apačias.

Grybai nėra nei vaisius, nei daržovė, tad bus nesudėtinga atsiminti, kad jų vieta šaldytuvo lentynoje, o ne stalčiuose. Grybus laikykite ten, kur mažiau drėgmės, dėžutėje su ventiliacija arba popieriniame maišelyje, kad drėgmė, esanti grybuose, galėtų išgaruoti ir grybai netaptų glitūs.

Jeigu vis tiek šaldytuve stokojate vietos vaisiams ir daržovėms, įsigykite stiklinių arba plastikinių maisto laikymo dėžučių su ventiliacinėmis angelėmis. Taip ne tik ilgiau išlaikysite vaisius ir daržoves šviežius, bet ir džiaugsitės tvarkingu šaldytuvo vidumi.

Kiek laiko?

Dauguma daržovių ir vaisių, laikomų šaldytuve, tinkami vartoti 3-5 dienas. Agurkai, cukinijos, paprikos, baklažanai, artišokai – apie savaitę, o atidarytame polietileno maišelyje į stalčių sudėtos morkos, burokėliai, ridikėliai – apie dvi savaites.

Jeigu supjaustėte vaisius arba daržoves, pasistenkite juos kuo greičiau įdėti į dėžutę ir į šaldytuvą. Tai turite padaryti vėliausiai po 2 valandų. Tokius supjaustytus produktus suvartokite per parą.


Populiarūs straipsniai