Daržoves, žoleles ir vaisius namuose galima užsiauginti pakartotinai: nuo salotų iki ananasų

Vaisiai ir daržovės • 2022 m. Birželis 08 d.
Tikriausiai jūsų virtuvėje netrūksta česnakų, svogūnų, salotų ar pomidorų.

Tik ar žinojote, kad visas šias daržoves galima gana lengvai ir greitai užauginti patiems namuose ant virtuvės palangės ar balkone, o tam net neprireiks pirkti sėklų? „Rimi“ Baltijos kategorijos vadovė Inga Gruzdina vardija keletą populiarių žalumynų, kurių atliekas dažniausiai išmetame ir dalijasi patarimais, kaip namuose juos galima užsiauginti pakartotinai.

Neskubėkite išmesti

Pasak „Rimi“ Baltijos kategorijos vadovės I. Gruzdinos, dažnai skubame išmesti salotų galus ir šaknis, tačiau iš jų galima vėl auginti salotas: „Kad taip įvyktų, tiesiog reikia nupjauti salotas maždaug 5 cm nuo šaknų, įdėti vazonėlį į dubenį su vandeniu ir pastatyti saulėtoje vietoje (arba po specialia auginimo lempa), kas antrą dieną keisti vandenį ir laukti, kol salotos užaugs. Po 2 savaičių jos vėl turėtų būti paruoštos valgyti.“

Anot specialistės, vienas populiariausių maisto likučių panaudojimo būdų – iš svogūnų užsiauginti jų laiškus. Tam nereikia didelių žinių, paprasčiausia auginimui reikia naudoti viršutinę svogūno dalį, kuri paprastai išmetama. „Svogūnėlius galima perauginti, paliekant nupjautą stiebą maždaug 1 ar 2 cm virš šaknies, ir sudėti į nedidelę stiklinę vandens. Pagrindinė svogūno sudedamoji dalis yra vanduo, sudarantis 90 proc. jo sudėties“, – sako specialistė.

Ne vien žolelės

Tačiau namų sąlygomis užsiauginti galima ne tik žalumynus. Daugelis nežino, kad iš ananaso galima užsiauginti naują augalą..

„Ananaso lapus atsargiai nupjaukite nuo sveiko vaisiaus ir pamerkite į indą su vandeniu (jis turėtų tik vos liesti vandenį), tą padaryti padės dantų krapštukai. Svarbu, kad vandens lygis būtų pastovus, kol pasirodys šaknys. Tuomet persodinkite ananasą į žemę. Ananasas jautrus šalčiui, o laistyti jį reikėtų kambario temperatūros vandeniu“, – pasakoja I. Gruzdina.

Kaip teigia I. Gruzdina, išsaugodami morkų, ropių ir kitų šakniavaisių viršūnėles, galėsite jas atauginti. „Įdėkite viršūnes į indą su vandeniu ir per kelias dienas turėtų pradėti augti naujos, žalios viršūnės. Naudojant augalų daigelius taip pat galima auginti įvairias prieskonines žoleles. Tiesiog įdėkite maždaug 10 cm ilgio stiebą į stiklinę su vandeniu ir įsitikinkite, kad lapai yra gerokai aukščiau vandens lygio. Netrukus pradės augti šaknys, o kai jos gerai išaugs, augalus galima persodinti į vazonus arba tiesiai į sodą“, – sako specialistė.

„Vyšnios, slyvos, nektarinai, apelsinai, citrinos, net avokadai – visa tai ir dar daugiau galima auginti iš sėklų. Kartu tai gali būti įdomus užsiėmimas, kurį galite atlikti kartu su savo vaikais – parodyti jiems, kaip šie vaisiai ir uogos iš tikrųjų auga. Žinoma, tam reikės kantrybės ir laiko, pavyzdžiui, apelsinmedis užaugs maždaug per 15 metų. Jei kalbėtume apie avokadą, gali užtrukti nuo 3 iki 15 metų, kol iš pasodinto kauliuko užauga vaisiai, ir tai yra šiek tiek loterija, koks bus tų vaisių skonis“, – tikina „Rimi“ Baltijos kategorijos vadovė.

Vasaros derlius prekybos centruose

Vasara – uogų ir vaisių derlius, o juos noriai skanauja ir vitaminais savo organizmą praturtina tiek suaugę, tiek vaikai. Neturintys laiko užsiimti sodinimo ir auginimo darbais, šiemet vis tiek galės paskanauti kokybiškų bei šviežių vaisių ir daržovių.

„Šiais metais dėl vėsesnių orų vėlesnis ir kaulavaisų sezonas. Šiuo metu „Rimi“ prekybos centruose turime įvairių nektarinų, persikų, abrikosų, slyvų ir, žinoma, vasaros skanėsto – trešnių. Prekybos centruose galite rasti ir lietuviškų braškių, jei orai bus palankūs – liepos pradžioje turėsime ir lietuviškų šilauogių“, – sako produktų vadovė Rūta Genienė.

Specialistė pataria vaisių sultingumą ir saldumą vertinti pagal vaisiaus kietumą ir minkštumą: „Vaisius neturėtų būti itin tvirtas, bet ir ne ištižęs. Renkantis uogas vertėtų atkreipti dėmesį ir į jų kvapą – jis neturėtų būti itin stiprus ar aitrus. Parsinešus iš parduotuvės uogas namo patariama prinokusias perrinkti ir atskirti nuo kitų, taip jos ilgiau išliks šviežios.“


Populiarūs straipsniai