Vynuogė sveikuolių užkandžiuose

Rinkis sveikiau • Balandis 12
Pasisveikinome su antruoju rudens mėnesiu – spaliu. Miškuose ir soduose karaliauja ryškių spalvų žaismai: liepsnojančiu raudoniu apsipylė šermukšniai, spanguolės, daržo kampuose slepiasi putlūs, skaisčiai oranžiniai moliūgai, o svyrančios mėlynų vynuogių kekės prašyte prašosi būti nuskinamos ir suskanaujamos iki pirmųjų šalnų.

Jei neturite galimybių pasidžiaugti savo derliumi, lietuviškųjų vynuogių veislių dairykitės artimiausiame turgelyje ar prekybos centre – smagiai rūgštelėjusių uogų tiesiog privalu atsivalgyti jų sezono metu. Kuo daugiau tamsesnės spalvos taškelių yra nusėję vynuoges – tuo labiau šios sunokusios, tad tokias uogas reiktų sudoroti nedelsiant. Į lėkštę greta berkite pistacijų, graikinių riešutų, džiovintų obuolių, figų. Papjaustykite šviežių kriaušių, pelėsinio sūrio. Orkaitėje pakepinkite moliūgų skilteles. Prie užkandžių patiekite juodųjų serbentų uogienės, medaus ir raudonųjų svogūnų čatnio.

Mažiau sunokusias vynuoges galite užšaldyti – nuplaukite uogas, sukraukite jas į specialiai šaldymui skirtus indelius arba hermetiškus maišelius ir dėkite į šaldymo kamerą. Šalčiu alsuojančios uogos labai tinka desertų, kokteilių puošybai.

Dar vienas vynuogių paruošimo būdas – marinavimas. Marinato pagrindą kurkite iš 2–3 valg. šaukštų mėgiamo acto – obuolių, raudonojo vyno arba balzaminio. Kitas svarbus ingredientas – rudasis cukrus (1:1 santykiu su actu). Taip pat galite naudoti cinamoną, anyžių, aitriosios paprikos miltelius, maltą imbierą, šviežius čiobrelių lapelius. Skystį pakaitinkite iki užvirimo, sudėkite į jį vynuoges, atvėsinkite ir palaikykite pernakt šaldytuve. Marinuotos uogos be galo gardžios su traškiais duoniukais ir ryžių trapučiais.

Namuose turite daržovių ir vaisių džiovyklę? Ištarkite „Abrakadabra“ ir lai vynuogė virsta razina. Uogos išdžius kur kas geriau, jei prieš tai jas nuplikysite karštu vandeniu. Vynuogių džiovinimui geriausia skirti savaitgalį – nepatingėję ankstų šeštadienio rytmetį įjungti džiovyklę, po 12 valandų jau mėgausitės saldžiomis razinomis!


Populiarūs straipsniai

Slapukai padeda užtikrinti, kad ateityje Jūsų apsilankymai šioje svetainėje būtų patogesni. Toliau naršydami šiame puslapyje Jūs sutinkate su šio puslapio slapukų taisyklėmis.