Nuotaikai pasaldinti – orkaitėje kepti obuoliai

Rinkis sveikiau • Balandis 12
Palengva vėstančiais rytais klaidžiodami po sodą, išgirstame, kaip vienas paskui kitą ant žolės byra raudonskruosčiai obuoliai. Apie nenumaldomai artėjantį rudenį skelbiančios sodo gėrybės verčia prisiminti paprastą, bet jaukų ritualą – minkštutėlių, cinamonu ir riešutais kvepiančių obuolių kepimą orkaitėje. Virtuvėje pasklidus viliojančiam jų aromatui, šiluma užpildo ne tik kūną, bet ir sielą.

Orkaitėje kepti obuoliai – neįmantrus, tačiau savo skoniu negalintis neapžavėti desertas, kuriuo taip gera mėgautis vėsiais rudens vakarais. Traškus ir apskrudęs kepto obuolio paviršius, minkštas ir kreminis, burnoje tirpstantis vidus. O jei šis dar pagardintas smulkintais migdolų riešutais, razinomis, tarkuotomis apelsinų žievelėmis ir medumi… Bet apie viską nuo pradžių! Gerai nuplaukite obuolius, nupjaukite viršūnėles su koteliais ir kruopščiai išskobkite vidų (tai atlikti ypač patogu aštriuoju bulvių skustuko galu). Nepalikite per daug plonų sienelių, idant kepantis vaisius neįplyštų. Verta paminėti, kad orkaitės karščiui atspariausi – antaniniai ir „Golden“ rūšių obuoliai. Jie kepdami nesusmenga, nesusprogsta. Sumanę paruošti minkštesnės struktūros vaisius, jų šonus vos vos pabadykite šakute.

Į kepimui paruoštų obuolių vidų galite įkrėsti pačių įvairiausių įdarų. Klasikinis – vienas populiariausiųjų – iš smulkintų riešutų (juos patogiausia sukapoti smulkintuvu), išbrinkintų razinų, žiupsnio cinamono, poros šaukštų medaus. Šiuo galite aptepti ir obuolio išorę, kad dailiau apskrustų.

Jei keptų obuolių skanėstui norite įpūsti naujų vėjų, rinkitės aštresnius prieskonius: grūstuvu trintus gvazdikėlius, laurų lapus, kvapiuosius pipirus, tarkuotų žaliųjų citrinų žieveles. Migdolų riešutus pakeiskite graikiniais arba anakardžių riešutais, o jei kepimui pasirinkote rūgštesnius obuolius, jų skonį galite papildyti tiršta spanguolių uogiene ir džiovintomis slyvomis. Nepamirškite, kad obuoliams prikimšti puikiai tinka ir varškė. Prie šio ingrediento derės juodųjų serbentų džemas ir tarkuotos citrinų bei apelsinų žievelės.

Obuoliai 180°C temperatūroje įprastai iškepa per 20–30 minučių, tačiau kepimo laikui nemažai įtakos turi vaisių dydis bei rūšis, todėl prabėgus penkiolikai minučių nepamirškite praverti orkaitės durelių ir žvilgterėti, ar obuoliai nesusmego.


Populiarūs straipsniai

Slapukai padeda užtikrinti, kad ateityje Jūsų apsilankymai šioje svetainėje būtų patogesni. Toliau naršydami šiame puslapyje Jūs sutinkate su šio puslapio slapukų taisyklėmis.