Nekaltasis saldumynas – persimonas

Rinkis sveikiau • Balandis 12
Ką žinojome ir ko dar ne apie egzotiškąjį, anksčiau tik tolimojoje Kinijoje, o šiandien jau visame pasaulyje puikiai žinomą ir skanaujamą saldųjį persimoną?

Įsibėgėjus lapkričiui, parduotuvėse geltona ar ryškiai oranžine spalva masina persimonai (kartais taip pat vadinami ir „churma“). Rodos, tik imk ir griebk į krepšelį ne vieną, ne du, o visus dešimt – juk vitaminų šiuo metu organizmui norisi kur kas labiau nei vasarą! Tačiau saldžiajam vaisiui atkeliavus namo, patekus ant virtuvės stalo ir galiausiai jį prapjovus, kartais gali tekti nusivilti – persimonas aitrokas, sutraukiantis liežuvį arba… atvirkščiai – gerokai patižęs.

Sultingas ir gardus, tikrai prinokęs vaisius turi būti ryškios spalvos, kietokas, be tamsių dėmių ant odelės, neįbrėžto, nesuskilinėjusio ar kaip kitaip nepažeisto paviršiaus. Jo žalias kotelis tvirtai laikosi prie vaisiaus. Jei visgi įsigijote ne iki galo sunokusį persimoną, jį galite kelioms valandoms pamerkti į dubenėlį su šiltu vandeniu (beje, tai gali padėti panaikinti ir vaisiuje susikaupusį kartumą), o vėliau kelias dienas palaikyti šviesioje vietoje, pavyzdžiui – balkone arba ant palangės.

Iš persimonų galima ruošti gaivias pusrytines šviežių vaisių salotas su bananais, persikais, mandarinais, kiviais, ananasais (išduosime paslaptį – prie jų ypač tiks smulkintos datulės bei orkaitėje kepintos ruginės duonos kubeliai). Viską apliekite garstyčių-medaus-apelsinų sulčių-užpilu. Ant salotų tiks padėlioti fetos sūrio gabalėlių.

Jei namuose turite daržovių ir vaisių džiovintuvą, džiovintais persimonais galite skaninti orkaitėje keptą antieną, o vegetarai – sojos kepsnelius. Tuomet į greta patiekiamą garnyrą tiks dėti pomidorų tyrę, traiškytus česnakus, konservuotus kukurūzus, žirnelius, raudonąsias paprikas, saliero stiebus, berti cinamoną, kuminą bei karį, o viską papuošti šviežiais kalendrų ir mėtų lapeliais.

Saldusis vaisius taipogi gali pagelbėti ir peršalus. 3–4 persimonus, šaukštelį bičių medaus, šaukštelį tarkuoto imbiero, pusę šviežiai spaustos žaliosios citrinos sulčių ir kelias vanilės ankšties sėkleles sutrinti trintuvu ir po valgomąjį šaukštą vartoti kelis kartus per dieną, užklupus virusui.

Skanaus ir sveiko rudens!


Populiarūs straipsniai

Slapukai padeda užtikrinti, kad ateityje Jūsų apsilankymai šioje svetainėje būtų patogesni. Toliau naršydami šiame puslapyje Jūs sutinkate su šio puslapio slapukų taisyklėmis.