Moliūgų sėklų aliejus, kvepiantis kepintais riešutais

„Rinkis sveikiau“ straipsniai • 2018 m. Balandis 11 d.
Moliūgų sėklų aliejus išsiskiria itin stipriai jaučiamu aromatu, saldoku, kepintus riešutėlius menančiu skoniu, gilaus tamsumo žalia spalva ir tiršta konsistencija. Patiekalų paskaninimui pakaks tik mažo jo šaukštelio ir valgis iš paprasto virs išskirtiniu. Turbūt ne veltui viduramžių Europoje dėl nemenkos kainos šis produktas buvo vadinamas juoduoju auksu.

Moliūgų sėklų aliejų galima naudoti daržovių salotų užpilams (čia ypač derės raudonojo vyno actas, grūdėtosios garstyčios, česnakas ir tarkuota imbiero šaknis), šaltiems makaronų padažams (tobula kompanija – smulkiai kapoti, švelniaskoniai špinatų lapeliai, žaliosios citrinos sultys, tarkuotas kietasis sūris), kruopų garnyrams (juo drąsiai „laistykite“ bolivines balandas, juoduosius ryžius, lęšius bei perlines kruopas) ir paukštienos patiekalams (pavyzdžiui, garintai kalakutienai su kiviais, kriaušėmis ir saulėgrąžų daigais).

Šlakelis ryškaus skonio produkto suskambės trintoje moliūgų-morkų sriuboje, kvapnioje žirnienėje arba bulvių košėje. Beje, su pastarosiomis daržovėmis moliūgų sėklų aliejus sutaria itin gerai. Jei vienas mėgiamiausių jūsų užkandžių yra orkaitėje keptos, traškios bulvių skiltelės, prie jų galite patiekti skanų padažą, sumaišytą iš aliejaus, traiškyto česnako skiltelių, šviežių čiobrelių, raudonėlių lapelių ir trupučio aitriosios paprikos griežinėlių. Gardujį pagardą ant stalo dėkite iškart paruošę – ilgėliau pastovėjęs moliūgų sėklų aliejus ima apkarsti.


Populiarūs straipsniai