Lėkštėje įsitaiso silkė

„Rinkis sveikiau“ straipsniai • 2018 m. Balandis 11 d.
Nors yra tokių silkės mėgėjų, kurie ją ruošia dažniau nei tik per žiemos šventes, tačiau daugelis šiai žuviai didžiausią dėmesį skiria per Kalėdas ir apgobia ją spalvingiausiais kepintų svogūnėlių, morkų ar džiovintų grybų kailiniais.

Šios žuvys skirstomos pagal riebumą – vienos pasižymi nuo 2 iki 10–15 proc. riebumu, o kitos viršija net 30 proc. Riebiausios silkės plaukioja Šiaurės ir Barenco jūrų vandenyse.

Svarbiausios taisyklės, gaminant Kalėdų vakaro karaliene dažnai vadinamą žuvį:

pagardų kepimui naudoti kuo mažiau aliejaus (jie neturi skęsti riebaluose)

pagardų ingredientų neperskrudinti – ypač daržovių: svogūnų, morkų, pomidorų.

Neįsivaizduojate kalėdinės silkės be majonezo? Tikrai galima be jo apsieiti! Išmėginkite sveikesnį variantą: gaivų derinį iš alyvuogių aliejaus, citrinos arba apelsinų sulčių (galima vietoj jų naudoti baltojo vyno actą), šviežiai maltų baltųjų pipirų, grūstų kvapiųjų pipirų ir maltų lauro lapų.

Nors šventinio silkės patiekalo „scenarijus“ – jūsų rankose, bet niekada neprošal ir užmesti akį į galbūt dar negirdėtus receptus. Ar kada mėginote silkės pagardą paruošti iš mėlynųjų svogūnų (pakepintų su cinamonu, alyvuogių aliejumi, balzaminiu actu ir pipirais), džiovintų spanguolių, razinų ir kapotų kedro riešutų? O gal silkės patalą bus įdomu pagaminti iš tarkuotų obuolių ir morkų, pakeptų su maltu imbieru ir gvazdikėliais?

Ir šis bei tas pabaigai: rinkdamiesi silkę apklostančias daržoves, nepamirškite cukinijos, kuri nepelnytai išstumiama iš galimų ingredientų gretų. O mąstydami, kokiu intriguojančiu prieskoniu pagardinti žuvį, nedvejodami berkite pakepintų ir sutrintų kanapių sėklų.


Populiarūs straipsniai