Išsikepkite sveikuoliškų gardumynų iš speltos miltų

Rinkis sveikiau • Kovas 29
Speltos miltai – išskirtinai pikantiško riešutų skonio. Iš jų galime pagaminti įvairiausių gardumynų: išsikepti duonos, pyragų, picų ar net pasilepinti blyneliais, virtinukais. Speltą galima vartoti ir kiek neįprastu būdu – nesubrendusius grūdus gerai išdžiovinti ir iš jų išvirti košės ar sriubos.

Nieko nelaukdami siūlome išbandyti ir patiems išsikepti speltos keksiukų. Nebūtinos net formelės. Jums reikės: 2 puodelių speltos miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 valgomojo šaukšto cinamono, 1 kiaušinio, 6 šaukštų klevų sirupo arba medaus, saujos razinų, pusės puodelio alyvuogių aliejaus. Pirmiausia sumaišykite visus biriuosius produktus. Kiaušinį, aliejų ir medų (ar klevų sirupą) sumaišykite atskirai ir supilkite į miltus. Užminkykite tešlą. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, suformuokite nedidelius keksiukus (tešla gana kieta) ir išdėliokite ant skardos. Kepkite 180–170 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 20 min.

Palepinkite šeimyną ir speltos lietiniais su karamelizuotais obuolių gabaliukais. Žinoma, lietinių galite išsikepti ir su faršu, sūriu ar pievagrybiais. Jei nuspręsite pasigardžiuoti desertiniais blyneliais, jums reikės: 1 puodelio speltos miltų, 0,5 šaukštelio kepimo miltelių, 0,5 šaukštelio druskos, 1 šaukšto cukraus, 3–4 kiaušinių, 1 puodelio pasukų (tinka pienas ar sojų pienas), 0,5 puodelio vandens, sviesto arba aliejaus kepti. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, cukrų, kiaušinius, pieną, vandenį ir gerai išplakite plaktuvu. Būtų gerai, kad tešla, iki kol kepsite, pastovėtų bent valandą. Galima užmaišyti iš vakaro ir per naktį laikyti ją šaldytuve – ryte iškepti lietiniai bus dar skanesni. Pasiruoškite karamelizuotų obuolių: nulupkite 6 obuolius, išimkite sėklas, supjaustykite nedideliais gabaliukais. Į keptuvę įmeskite gerą šaukštą sviesto, ištirpinkite ir suberkite paruoštus obuolius. Pamaišydami kepkite maždaug 5 min. Tada užpilkite pusę puodelio klevų sirupo arba medaus ir maišykite, kol obuoliai aplips gardžia ruda mase. Patroškinkite apie 5 minutes. Iškeptais obuoliais pagardinkite lietinius.


Populiarūs straipsniai

Slapukai padeda užtikrinti, kad ateityje Jūsų apsilankymai šioje svetainėje būtų patogesni. Toliau naršydami šiame puslapyje Jūs sutinkate su šio puslapio slapukų taisyklėmis.