Grikiai: virimo paslaptys ir kiti kulinariniai triukai

„Rinkis sveikiau“ straipsniai • 2018 m. Balandis 11 d.
Dažnai girdime – „nėra nieko lengvesnio nei išvirti grikių košę“. Tačiau praktika neretai kalba ką kita... Pasikartokime maistingųjų kruopų ruošimo abėcėlę, įsiminkime skaniausių priedų dermes ir paverskime garnyrą dėmesio vertu, gardžiu patiekalu. 

Gamybos subtilybės. Visų pirma, grikius perplaukite šaltu vandeniu. Išrinkite pajuodavusias kruopas. Jei mėgstate traškesnius grikius – prieš dėdami juos į puodą pakepinkite sausoje keptuvėje kelias minutes. Pirmoji svarbi kruopų košės virimo taisyklė – vandens turi būti dvigubai daugiau nei grikių. Suberkite juos į storadugnį puodą, užpilkite šaltu vandeniu, uždenkite dangtį (jo nekilnokite viso virimo metu!) ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir leiskite kruopoms virti maždaug 15 minučių. Daugiau vandens šiukštu nepilkite – taip tik sugadinsite košės konsistenciją ir paversite ją neapetitiška, skysta tyre. Grikiams baigus virti, įberkite žiupsnelį druskos, pagardinkite gabalėliu lydyto ghi sviesto ir gerai išmaišykite. Uždenkite ir palikite pastovėti penkioms minutėms.

Kruopų košės pagardintojai. Parinkus tinkamų ingredientų palydą, grikių skonis gali atsiskleisti visai kitomis spalvomis! Pavyzdžiui, kaip nuostabiai prie jų dera orkaitėje kepti burokėlių kubeliai su saulėgrąžų sėklomis. Morkų, paprikų, cukinijų, moliūgų griežinėliai, apibarstyti kmynais. Arba alyvuogių aliejuje pakepinti smulkinti česnakai ir žalumynai: špinatai, petražolės, kalendros.
Pasiilgusiems aštresnio skonio, prie grikių pasiūlysime patiekti kartu su mėlynaisiais svogūnais ir aitriosios paprikos gabalėliais pačirškintų pievagrybių. Dar karštus grybus dėkite ant kruopų košės, apšlakstykite citrinos sultimis ir užberkite sodriaskonio tarkuoto kietojo sūrio. Tašką ant „i“ padės keli smulkiai pjaustyti saulėje džiovinti pomidorai.


Populiarūs straipsniai