Dietologė: kodėl sveikiau rinktis lietuvišką produkciją ir kaip ji patenka į mūsų namus?

„Rinkis sveikiau“ straipsniai • 2021 m. Spalis 11 d.
Renkantis savo lėkštės turinį, reikėtų atkreipti dėmesį į lokaliai užaugintus produktus, nes jie yra sveikesni ir palankesni mitybai, sako prekybos centro „Rimi“ sveikatai palankaus maitinimosi konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė. Anot jos, priežasčių, kodėl, turint galimybę, reikėtų rinktis vietinius produktus, – ne viena. Toks maistas, tikėtina turės mažiau papildomų medžiagų, pavyzdžiui, prailginančių šviežumą, tad jo įsisavinimas bei įtaka žmogaus sveikatai bus palankesni. Be to, vietinė produkcija ne tik padeda geriau pažinti regiono kultūrą, bet ir jų transportavimas mažiau kenkia aplinkai. 
 

Vietinė produkcija – palankesnė sveikatai

„Daugeliu atvejų, vietinė produkcija yra įvairiais aspektais labiausiai palanki toje pačioje šalyje gyvenančiam asmeniui. Rekomenduojama rinktis kuo artimesnėje, iki 500 km spindulio teritorijoje, užaugintą produkciją“, – sako E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, galima sakyti, kad mūsų organizmai geriau pasisavina artimo klimato sąlygomis užaugintus produktus. Vietinis maistas yra maistingesnis, nes iki parduotuvių lentynų bei mūsų namų stalų keliauja trumpiau, tokie produktai yra šviežesni, geriau išnokę ir mažiau apdoroti kokybę išsaugančiomis papildomomis medžiagomis. Dėl šios priežasties renkantis savo lėkštės turinį, reikėtų atkreipti dėmesį į vietoje užaugintus produktus, nes jie mums yra sveikatai palankesni – jiems ir reikėtų teikti pirmenybę.

Anot E. Gavelienės, vitaminai yra mažiau atsparūs aplinkos poveikiui ir būtent vietinėje produkcijoje, kurioje yra naudojama mažiau galiojimą prailginančių medžiagų, jie yra išsaugomi labiau. Be to, vietiniai produktai dažniausiai yra natūraliai sunokę, pasiekę savo brandą.

Lietuviškas derlius – mums artimiausias

Pasak E. Gavelienės, vaisius ir daržoves reikėtų valgyti ištisus metus, tačiau svarbu atsižvelgti į sezoniškumą, nes kiekvieno sezono metu šviežiai užauginti produktai visuomet bus maistingesni ir gausesni vitaminų:

„Sveikatai palankaus maitinimosi tikslas ir yra organizuoti tokį maisto racioną, kuris būtų pats maistingiausias, turtingiausias vitaminais, mineralinėmis bei naudingomis fitocheminėmis medžiagomis. Kalbant apie vasaros sezoną, tai yra metas, kuomet yra lengviausia gauti šviežių vaisių ir daržovių – užsiauginti jų patiems ar pirkti iš vietinių augintojų, todėl šią galimybę reikėtų išnaudoti. Juo labiau, kad vietoje užaugintos daržovės, vaisiai ir uogos yra nepamainomos maistinės vertės, pavyzdžiui, juodieji serbentai arba agrastai, kurių maistinė vertė yra ženkliai didesnė už eilę atvežtinių uogų.“

Gydytoja atkreipia dėmesį ir į tai, kad neturint galimybės žiemos sezonu įsigyti šviežios vietinės produkcijos, pravartu būsimu žiemos sezono racionu pasirūpinti iš anksto. Vienas iš tokių ruošimo būdų, kuris labiausiai išsaugo produktų maistines savybes ir veikia tausojančiai, anot E. Gavelienės, yra šaldymas.

„Kalbant apie buitines sąlygas yra ir kiti variantai – džiovinimas, marinavimas, tik tuos ingredientus, kuriuos naudojame, reikėtų permąstyti ir pasirinkti sveikatai kuo palankesnius. Konservavimo proceso metu gali nutikti taip, kad vandenyje tirpių ir aukštai temperatūrai jautrių vitaminų kiekis sumažės, tačiau mineralinės medžiagos dažniausiai yra išsaugomos, riebaluose tirpūs vitaminai – taip pat, o kai kuriais atvejais netgi atsiranda naujų maistingų medžiagų, kurios yra labai vertingos“, – pataria E. Gavelienė.

Prisideda prie ekonomikos skatinimo ir tvarumo

Vasaros sezonu pirkėjams privalumu tampa tai, kad jie gali įsigyti vietinių ūkininkų produkciją iš ką tik nurinkto derliaus. „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olga Suchočeva tikina, kad, pavyzdžiui sezoniniai daržovės ir vaisiai parduotuves iš vietinių ūkininkų pasiekia per labai trumpą laiką – tą pačią arba kitą dieną po skynimo.

„Stengiamės užtikrinti, kad daržovių ir vaisių pristatymas į mūsų parduotuves būtų kuo dažnesnis, mažiausiai tris kartus per savaitę. Tai leidžia kasdien turėti šviežius ir labai kokybiškus produktus, kuriuos gali įsigyti mūsų pirkėjai“, – sako vaisių ir daržovių pirkimų direktorė.

Anot jos, pirkėjai gauna itin šviežius produktus, kurie yra trumpiau transportuojami, todėl jų nereikia apdoroti medžiagomis, užtikrinančiomis ilgesnį produktų gyvavimą:

„Kitaip tariant – trumpas transportavimas leidžia sunokinti produktą iki tos galutinės stadijos, tinkamo laipsnio, priešingai nei importuojami vaisiai ir daržovės, kurie yra nuskinami daug anksčiau ir dar noksta transportavimo metu. Kalbant apie vietinę produkciją, skinant jau sunokusius vaisius ir daržoves, jų skonio savybės taip pat yra daug geresnės“.

O. Suchočeva pabrėžia, kad svarbus ne tik maistingumo aspektas – vietinės produkcijos pirkimas sukuria ir ekonominę naudą, yra tvaresnis pasirinkimas.

„Labai svarbu, kad tiekimo grandinė būtų kuo trumpesnė, nes tokiu būdu žmogus gauna sveikatai palankiausią produktą. Kalbant apie ekonominę naudą, renkantis lokalią produkciją yra remiamas vietinis verslas, kuriamos darbo vietos ir mokami mokesčiai mūsų šalyje. Žiūrint iš ekologinės pusės, produktas, kai jis yra trumpai saugomas, nereikalauja perteklinės pakuotės, taip pat yra ženkliai lengviau planuoti, nes mes galime kasdien užsakyti šviežius produktus, reaguodami į paklausą, todėl taip sumažiname ir maisto švaistymą“, – apibendrina specialistė.


Populiarūs straipsniai