Apie mandarinus… kitaip

„Rinkis sveikiau“ straipsniai • 2018 m. Balandis 11 d.
Jei jūsų paklaustų, su kokiais kvapais labiausiai siejasi šaltasis metų laikas, neabejotinais lyderiais taptų cinamonas, gvazdikėliai ir mandarinai. Įtariame, kad šiuos vaisius kulinarijoje naudojate retai, tačiau jų skonis gali netikėtai gardžiai suskambėti ne tik sveikuoliškuose salotose, bet ir garnyre prie žuvies bei gurmaniškame čatnyje.

Sotus ir maistingas, sunokęs avokadas, kelios kriaušės, pusė žiedais pjaustyto mėlynojo svogūno arba poro, sauja žaliaspalvių špinatų ir maloniai karstelėjusių gražgarsčių, džiovinti vaisiai (itin derės abrikosai, slyvos ir spanguolės), šiek tiek skrudintų migdolų arba anakardžių ir… sveikatingo patiekalo pažiba – 3–5 gaivių mandarinų skiltelės. Čia puikiai tiks ir kiti citrusiniai vaisiai – apelsinai, mažieji ir didieji greipfrutai. Užpilui naudokite alyvuogių aliejų, medų, žaliosios citrinos sultis arba raudonojo vyno actą. Pabarstukams – čija sėklas, aguonas, baltuosius pipirus ir… cinamoną. Taip, būtent jis salotoms priteiks paslaptingo ir intriguojančio poskonio.

Burokėliai, marinuoti mandarinų sultyse – puikus garnyras prie šviežios skumbrės ar lašišos. Kelis (nevirtus!) burokėlius supjaustykite smulkiais griežinėliais, užpilkite stikline šviežiai spaustų mandarinų sulčių, užberkite pusę šaukštelio rupios druskos, sudėkite į dubenėlį arba stiklainį ir dėkite į šaldytuvą nakčiai. Žuvies ir marinuotų burokėlių draugijai taip pat pritiks švieži salierų stiebai.

Su kuo galima ruošti mandarinų čatnį? Tiks šviežios spanguolės, kinkanai, obuoliai, mėlynieji svogūnai, švieži čiobrelių, raudonėlių lapeliai, medus, cinamonas, razinos, tarkuota imbiero šaknis, balzamiko actas ir šviežiai malti juodieji pipirai. Į storadugnį puodą sudėkite minėtus ingredientus, suberkite prieskonius, supilkite actą ir, nepamirštami nuolat pamaišyti, virkite ant mažos ugnies, kol viskas susivienys į tirštą masę. Mėsos mėgėjai čatnį gali tiekti prie anties krūtinėlės bei įvairių žvėrienos kepsnių, vegetarai – tepti ant lietuviško varškės sūrio, na, o veganai skanauti su traškiais duoniukais!


Populiarūs straipsniai