Trupininis pyragas: skonis, kuris kvepia namais

Mažųjų dirbtuvėlės • 2025 m. Gruodis 08 d.
Yra receptų, prie kurių grįžtame kiekvieną rudenį arba žiemą. Mūsų šeimoje tai – trupininis slyvų arba obuolių pyragas. Jis primena vaikystę, kai dienos trumpėjo, virtuvėje degdavo kelios jaukios lemputės, o mama sakydavo: „Luktelk šiek tiek, pyragas tuoj iškeps.“
 

Dabar tą sakau aš savo vaikams. Goda visada atsakinga už trupinių tešlą – smulkindama miltus ji juokiasi, kad gaminame snieginį pyragą.

Kajus kruopščiai deda slyvas arba obuolius vienus šalia kitų, nes jam svarbu, „kad būtų gražu“. Ir aš žiūriu į juos ir galvoju, kad būtent tokios akimirkos yra mūsų namų širdis.

PYRAGUI REIKĖS:

  • 400 g miltų
  • 200 g sviesto (šalto)
  • 150 g cukraus
  • 1 kiaušinio
  • žiupsnio druskos
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • apie 10 prinokusių slyvų (pjaustytų skiltelėmis) arba 3-4 vidutinio dydžio obuolių
  • 2 šaukštų cukraus slyvoms
  • cinamono pagal skonį

KAIP GAMINAME:

  • Į dubenį beriame miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius.
  • Sudedame gabaliukais pjaustytą šaltą sviestą ir triname tarp pirštų, kol masė tampa trupinėta.
  • Įmaišome kiaušinį, nes tešla turi likti biri.
  • Dalis trupinių keliauja į kepimo formą, rankomis švelniai prispaudžiame.

  • Keptuvėje ant sviesto pakepiname pjaustytas slyvas su cukrumi ir cinamonu, kad šiek tiek karamelizuotųsi
  • Jei renkatės pyragą gaminti su obuoliais, tuomet viską darykite lygiai taip pat kaip su slyvomis

  • Sudedame slyvas arba obuolius ant trupinių, viršų apibarstome likusiais trupiniais.

  • Kepame 180°C apie 35-40 min, kol gražiai pagelsta.

Patiekiame pyragą su vaniliniais ledais.

Skanaus ir jums! 🙂


Populiarūs straipsniai