Sužinokite pagrindinės silkės konkurentės privalumus: metas koreguoti savo tradicinį šventinį meniu

Apie žuvį • 2023 m. Gruodis 20 d.
Žuvies mėgėjams turbūt ne paslaptis, jog lydekos turi unikalią kaulų struktūrą, o ją išdoroti reikia įgūdžių dėl sudėtingos „Y“ formos kaulų sistemos. Tačiau tinkamai iškaulinus lydeką galima mėgautis filė: taip tampa lengviau naudoti šią žuvį įvairiems patiekalams. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, jog įtraukus lydeką į savo mitybą prisidedama prie savo sveikatos gerinimo. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, jog atsiradus lydekos likučių namuose, galima juos plačiai panaudoti kulinarijoje, o vis dar sukantys galvą, ką padėti ant šventinio stalo, kviečiami pasinaudoti puikia proga ir rinktis iš plataus „Mano dienai“ naujienų asortimento.
 

Liesų, bet didelės biologinės vertės baltymų šaltinis

Lydekos yra gėlavandenės žuvys, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pasižyminčios puikiomis maistinėmis savybėmis, todėl jos yra vertingas ir sveikatai palankus produktas.

„Viena iš išskirtinių jos savybių – gausus gerai įsisavinamų, tai yra, didelės biologinės vertės, baltymų kiekis, kuris yra labai svarbus raumenų vystymuisi ir bendrai organizmo funkcijai palaikyti. Ieškantiems liesų baltymų, lydekos, dėl palyginti nedidelio riebalų kiekio, yra puikus pasirinkimas. Nors omega-3 riebalų rūgščių pagrindiniu šaltiniu įvardijamos riebios žuvys, gėlavandenėse žuvyse esančių riebalų sudėtyje taip pat yra šių, žmogaus organizmui būtinų, riebalų rūgščių. Be to, lydekose yra svarbiausių vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas D, vitaminas B12, niacinas, fosforas ir selenas. Vitaminas D labai svarbus kaulų sveikatai, o vitaminas B12 palaiko nervų funkciją ir raudonųjų kraujo kūnelių susidarymą“, – vardija gydytoja.

Švelnaus skonio mėgėjams

Dietologė pažymi, kad svarbus privalumas renkantis lydeką yra švelnus jos skonis, kuris puikiai dera su įvairiomis žolelėmis ir aromatinėmis medžiagomis. Dažniausiai tinka krapai, petražolės ir citrina, kurie pagerina bendrą žuvies skonį.

„Gaminimo būdas taip pat turi įtakos lydekos maistingumui išsaugoti. Rekomenduojama naudoti sveikesnius gaminimo būdus, pavyzdžiui, kepimą ant grotelių, kepimą arba troškinimą garuose, kad būtų išsaugotos natūralios maistingosios medžiagos, nepridedant perteklinių riebalų“, – rekomenduoja dr. E. Gavelienė.

Neišmeskite likučių

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad lydekos likučius visuomet galima paversti į daugybę gardžių patiekalų: nuo troškinių, sriubų iki pikantiškų pyragėlių ir sumuštinių.

„Galite gaminti pikantiškus lydekos kotletukus, sumaišydami šią žuvį su džiūvėsėliais ir žolelėmis bei kepdami keptuvėje iki auksinės spalvos. Be to, skani vakarienė gausis iš lydekos troškinio ar sriubos. O jei norite greitai paruošti makaronų patiekalą, žuvį sumaišykite su virtais makaronais, špinatais ir citrinų padažu, pagardintu alyvuogių aliejumi. Dar galite paruošti sumuštinį su žuvimi ir mėgstamais priedais“, – idėjas siūlo O. Suchočeva.

Bus galima apsirūpinti ir jau gerai pažįstamais skoniais

Prekybos tinklo ekspertė Olga Suchočeva patikina, nors lydeka reikalauja laiko norint ją paruošti šventiniam stalui, skubantiems gali pasitarnauti ir kitos žuvies bei mėsos rūšys, kurių galima rasti naujajame „Mano dienai“ asortimente: išsiilgę tradicinių skonių galės rasti sau tinkamų „Mano dienai“ produktų: pasiūloje yra tiek antienos, vištienos ir kiaulienos, tiek įvairių žuvies rūšių šventinių patiekalų.

„Šventiniam stalui siūlysime mūsų pirkėjų jau pamėgtus šventinius gaminius, tokius kaip kepta antis, įdaryta višta su pistacijomis, įdarytas upėtakis, džiūvėsėliuose kepta menkė, mini užpiltinės su kiauliena ir su vištiena, lašiša drebučiuose arba kaip alternatyvą – garinta lašišos filė, suktinukai su silke ir šviežiu sūriu bei tešloje kepta lydeka. Šiais metais pasiūlysime ir sumuštinių rinkinuką, kurie puikiai tiks kaip šventinio stalo užkandukai“, – asortimentą pristato O. Suchočeva.

Žiemos sezono naujienos tiks šventiniam stalui

O. Suchočeva atkreipia dėmesį, jog jau šiandien galima įsigyti žiemos sezono patiekalų, kurie visuomet pravers skubantiems tiek paprastą, tiek šventinę dieną: galima rinktis iš įvairiausių daržovių, mėsos bei žuvies patiekalų, kurie įtiks įvairiems skoniams.

„Šiuo metu pirkėjams siūlome naujų daržovių salotų, taip pat papildėme asortimentą silkių salotomis. Tarp šio sezono naujienų yra silkė saldžiarūgščiame padaže, silkė su keptomis daržovėmis ir teriyaki padažu, išskirtinė silkės užtepėlė bei naujas skonių duetas – salotos su krevetėmis ir kari padažu. Prie salotų kaip naujienas siūlome kiaulienos kepsnelius su sūriu ir špinatais bei vištienos kepsnelius su sūriu ir saulėje džiovintais pomidorais“, – vardija prekybos tinklo ekspertė.

O. Suchočeva taip pat primena, jog dabar galima daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigu: įsigyjant žuvies ir kitų ingredientų šventiniam stalui sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Panaudokite lydekos likučius gardaus vyniotinio gamybai, kuriam ypatingo skonio suteiks prosciuto kumpis.

RECEPTAS

Lydekų filė vyniotinis su prosciuto

Vyniotiniui reikės:

  • 2 vnt. lydekų filė be kaulų;
  • 4 griežinėliai prosciuto;
  • 2 v. š. pesto;
  • Šviežiai traiškytų pipirų;
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • Citrinos skiltelių (patiekimui);

Gaminimo eiga:

1. Kiekvieną lydekos filė perpjaukite pusiau, kad susidarytų 4 gabaliukai. Kiekvieną gabalėlį iš vienos pusės aptepkite pesto. Ant viršaus pabarstykite šviežiai grūstais pipirais.

2. Suvyniokite kiekvieną žuvies gabalėlį ir atsargiai apvyniokite prosciutto gabalėliu. Sutvirtinkite dviem dantų krapštukais.

3. Nepridegančioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ant vidutinio stiprumo ugnies. Atsargiai apkepkite kiekvieną žuvies gabalėlį, kad prosciuto apskrustų iš visų pusių. Dantų krapštukus galite nuimti įpusėjus arba įpusėjus trims ketvirtadaliams kepimo, kai suktinukai išlaikys formą. Kepkite, kol lydeka iškeps.

4. Iš karto patiekite su citrinos skiltelėmis.

Skanaus!


Populiarūs straipsniai