Druskoje kepta žuvis

Apie žuvį • 2018 m. Kovas 28 d.
Iškepti žuvį druskoje – vienas paprasčiausių jos gaminimo būdų. Tad kodėl dažniausiai, parsinešus namo šviežią žuvį, ranka automatiškai tiesiasi keptuvės link? Pavasaris – metas išbandyti ką nors nauja.

Kokią žuvį kepti?

Druskoje skanu kepti doradas ir kitas baltas jūrines žuvis, pavyzdžiui, jūros ešerį. Geriausiai tinka žuvys, kuriose mažiausiai kaulų. Galite pabandyti upėtakius, netgi šviežią skumbrę. Taip iškepta žuvis tikrai nebus sūri. Druskos kevalas sulaiko drėgmę žuvies viduje, todėl ji iškepa trapi ir aromatinga.

Kaip kepti?

Bendras principas: žuvį, kurią kepsite druskoje, darinėkite labai atsargiai, pilvui perpjauti ir išskrosti reikia vieno tikslaus pjūvio. Žvynų skusti nereikia – odelės vis tiek nevalgysite. Jei žuvis neišvalyta, išimkite vidurius. Būsite ramesni dėl rezultato, nors kai kurie kulinarai rekomenduoja vidurius palikti. Kad neapkarstų, svarbu ištraukti žiaunas, bet galvą palikite.

Norint iškepti dvi arba tris vidutinio stambumo žuvis, reikės maždaug 1,5 kg rupios druskos, bet gali būti ir daugiau. Į aliuminio plėvele ar kepimo popieriumi išklotą kepimo indą druskos reikia suberti maždaug pusės centimetro storio sluoksnį – tai bus maždaug trečdalis viso numatyto jos kiekio. Labai atsargiai pašlakstykite keliais šaukšteliais vandens.

Į žuvų pilvus įdėkite po porą griežinėlių citrinos ir šviežių ar džiovintų žolelių – tinka bazilikai, petražolės, krapai, rozmarinai, čiobreliai. Tinka ir laiškinis česnakas arba pjaustyta jo galvutė, pankolio sėklos. Prikimšę pilvą, žuvis patepkite aliejumi ir suguldykite ant druskos, tada užbarstykite antru druskos sluoksniu, galvas ir uodegas palikite atviras. Kad druskos luobas nesuskilinėtų, viršų taip pat galite labai lengvai papurkšti vandeniu. Stenkitės, kad druskos nepatektų į žuvies vidų pro žiaunas ar pilvo pjūvį.

Žuvis druskoje kepa 30-40 min. 200-220 laipsnių karščio orkaitėje. Iškepusią palikite maždaug 15 minučių. Alternatyvus variantas – žuvį kepti tešloje iš druskos, miltų ir vandens. Bet jį taip pat palikime labiau patyrusiems specialistams.

Kaip valgyti?

Kaip patiekti? Kruopščiai nuėmę sukietėjusį viršutinį druskos sluoksnį nulupkite viršutinį odos sluoksnį, išimkite žolelių įdarą, pastatykite kepimo indą ant padėkliuko viduryje stalo ir dėliokite žuvį gabaliukais į lėkštes.

Garnyrą rekomenduojame neįmantrų, kad neužgožtų natūralaus žuvies skonio: pavyzdžiui, šviežių daržovių salotas ir šviežios baltos duonos riekę, taurę baltojo vyno. Galima rinktis ir svieste kepintas daržoves, pavyzdžiui, šiaudeliais pjaustytas morkas ir cukinijas, žaliuosius žirnelius.


Populiarūs straipsniai